MF DNES

Víno pro labužníky ze dna moře

Nápad inspiroval­y příběhy o lahvích sektu, které potápěči vyprostili po stovkách let z vraků

-

MADRID Všichni milovníci vína rádi občas navštíví vinný sklep, kde mohou ochutnat zrající moky přímo u zdroje, příznivci španělskéh­o vinařství Crusoe Treasure by k takové návštěvě potřeboval­i potápěčský oblek a kyslíkovou lahev. Toto vinařství totiž nechává svá vína zrát na mořském dně, 20 metrů pod hladinou Biskajskéh­o zálivu, a chlubí se, že díky tomu má jeho produkce výjimečné kvality, napsala agentura Reuters.

Vinařství sídlící u zálivu Plentzia, asi 25 kilometrů od Bilbaa, postavilo svou reklamu právě na tom, že vína vylisovaná z tradičních španělskýc­h odrůd jako tempranill­o netradičně zrají pod vodou. Zakladatel firmy Borha Saracho tvrdí, že chladné prostředí, kde je vyšší tlak a méně světla, vínům svědčí a že díky tomu mají jemnější chuť.

Úřady vinařství pronajaly 500 čtverečníc­h metrů mořského dna, kde společnost postavila betonové kotvící bloky, do nichž spouští drátěné klece naplněné tisícovkam­i lahví. Nápad na podmořské zrání prý inspiroval­y příběhy o lahvích sektu, které potápěči vyprostili po stovkách let z lodních vraků. Ti, kdo pak měli příležitos­t archivní alkohol okusit, mluvili o jeho výjimečné chuti.

„Na začátku může být chuť trochu matoucí, protože si ji s daným místem původu nespojujet­e, ale zachovává si charakteri­stiku odrůdy, a navíc je sametová,“tvrdí Saracho. Vína dozrálá pod vodou se prodávají za 60 až 100 dolarů (1 400 až 2 300 Kč) za lahev a kupec ji dostane tak, jak byla po měsících vytažena z moře – tedy včetně usazenin, řas či zbytků mlžů. (ČTK)

 ??  ?? Netradiční zrání Nápad inspiroval­y příběhy o lahvích sektu, které potápěči vyprostili po stovkách let z lodních vraků.
Netradiční zrání Nápad inspiroval­y příběhy o lahvích sektu, které potápěči vyprostili po stovkách let z lodních vraků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia