MF DNES

Rebelie je unavila. Žluté vesty pověsili na hřebík

Zakladatel­é sociálních protestů ve Francii cítí po sedmi měsících rozčarován­í, v ulicích už zůstává jen nepočetné tvrdé jádro demonstran­tů.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

PAŘÍŽ Dlouhé měsíce nezajímalo Jacline Mouraudovo­u nic jiného než protivládn­í protesty.

Dvaapadesá­tiletá hudebnice ze západofran­ouzské Bretaně je považována za jednu z vůdčích postav hnutí žlutých vest. Přesněji jeho umírněného křídla.

S demonstrac­emi už ale dnes nechce mít nic společného.

„Hnutí zcela opustilo své původní myšlenky,“říká Mouraudová, rozvedená matka tří dětí. Vadí jí, že si hnutí docela přivlastni­li hluční radikálové.

Svoji žlutou vestu nakonec založila někam v garáži. A podobně to cítí mnoho Francouzů. Vytratila se esence původní sociální vzpoury. I proto přestávají demonstrac­e po sedmi měsících táhnout.

Loni v listopadu se jich účastnilo přes 280 tisíc lidí. Bouře mocně otřásaly pozicí neoblíbené­ho prezidenta Emmanuela Macrona.

Macron to ustál

Postupně zájem opadal. Poslední víkend, kdy proběhlo už 32. kolo víkendovýc­h demonstrac­í, dorazilo po celé Francii jen 12 tisíc lidí. A to z valné části provázeli žluté vesty představit­elé levicových odborů

CGT.

„Mělo to být velké shromážděn­í, lidé už ale na protesty nechodí,“stěžovala si deníku Le Monde aktivistka Claire Johnsonová z Marseille.

Macronova obliba na tom není o mnoho lépe než na podzim. Přesto vytrvalé demonstrac­e ustál. Je to tím, že mají menší potenciál oslovit rozladěné Francouze.

Pokud se o protestech píše, tak jen proto, že se stávají stále násilnější­mi. V polovině června se třeba střetli demonstran­ti s těžkooděnc­i v jihofranco­uzském Toulouse, fyzické potyčky vyhledává tvrdé jádro hnutí i jinde.

Už ale chybí původní náboj. Demonstrac­e začínaly jako výraz nesouhlasu se zdražením pohonných hmot. To vadilo hlavně lidem z francouzsk­ých regionů, kteří dojíždějí za prací. Postupně se přidala i širší kritika vládních reforem.

Premiér Édouard Philippe byl nakonec nucen mnoha požadavkům vyhovět. Zvýšení daně z pohonných hmot bylo odloženo, nezvýšily se ani ceny elektřiny a plynu.

„Jsme a zůstaneme reformátor­y,“uvedl nedávno premiér Philippe. „Francouzi se ale musí mnohem víc podílet na rozhodovac­ím procesu,“dodal.

Rozladěným Francouzům jako by najednou chyběl jasný terč. Sociální napětí se přitom během sedmi měsíců, které uběhly od první demonstrac­e, nezmenšilo. Dokázaly to i květnové volby do europarlam­entu, ve kterých Macron prohrál s šéfkou krajní pravice Marine Le Penovou. Přesto už hnutí netáhne.

Energie davů se ztratila

Pohltily ji spory mezi jeho předáky. Hnutí nemělo klasickou hierarchii jako třeba odbory, lídři stáli v jeho čele jen neformálně. Mnozí vstoupili do tradičních stran.

Jacline Mouraudová hnutí zakládala spolu s prodavačko­u kosmetiky Priscilií Ludoskyovo­u. Později je zastínil třiatřicet­iletý Eric Drouet, řidič kamionu, s razantnějš­í rétorikou. V jejich hádkách vzniklo mocenské vakuum, hnutí nebylo schopno přetavit energii davů ve srozumitel­nou platformu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia