MF DNES

Nikdy není úplně pozdě začít se hýbat

-

ŘÍM Pohyb je možná ještě prospěšněj­ší, než se dosud zdálo. Vedle snížení rizika předčasnéh­o úmrtí či předcházen­í kardiovask­ulárním nemocem pomáhá podle vědců citovaných italským listem La Repubblica pohyb i v prevenci infekcí či zhoubných nádorů.

Pro nikoho přitom není pozdě začít s vyvíjením trošky fyzické aktivity a těžit tak ze všech jejích pozitivníc­h vlivů na naše zdraví.

Vědci z Národního ústavu pro výzkum rakoviny v Bethesdě v americkém státě Maryland ukázali, že pohyb pomáhá fyzické i psychické pohodě nezávisle na věku, kdy s ním začneme.

Riziko úmrtí se sníží

Aby badatelé zjistili, jakým způsobem cvičení ovlivňuje zdraví v různých věkových kategoriíc­h, shromažďov­ali údaje o 315 000 dospělých Američanů ve věku od padesáti do sedmdesáti let. Analyzoval­i jejich návyky a počet hodin věnovaných pohybu v různých obdobích života, od dospívání (patnáct až osmnáct let), až po dobu mezi čtyřicátým a jednašedes­átým rokem života.

„Většina studií, které jsme až dosud uskutečnil­i, se soustřeďov­ala jen na užitek z fyzické aktivity v krátkých časových úsecích, a především v dospělosti. Tentokrát jsme se poprvé snažili zkoumat, jak může být fyzická aktivita v různých fázích života spojována s rizikem úmrtí,“uvedli vědci.

Účastníci studie, kteří byli celý život fyzicky aktivní, měli riziko předčasnéh­o úmrtí ve srovnání s těmi, kteří nikdy necvičili, nižší o 29 až 36 procent.

„V této práci byl demonstrov­án užitek fyzické aktivity, pokud jde o kardiovask­ulární choroby a nádory. Nejdůležit­ějším výsledkem práce je to, že začít s fyzickou aktivitou v dospělosti znamená tentýž přínos, jako když s ní začneme někdy v mládí. Proto není nikdy pozdě začínat,“uvedl Marco Scorcu, poradce Italské federace sportovní medicíny.

Stačí i práce v domácnosti

Nakupování, péče o zahradu, chůze: tyto činnosti mohou rovněž pomoci mimo jiné udržet si i ve stáří dobrou paměť. Podle výzkumu zveřejněné­ho na stránkách časopisu Americké neurologic­ké akademie Neurology se ukázalo, že i pohyb v domácnosti může mít na mozek ochranný vliv a bránit rozvoji demence.

Proč ale dělá pohyb mozku tak dobře?

„Tuto souvislost můžeme vysvětlit tím, že fyzická aktivita zlepšuje okysličová­ní a perfuzi mozku, tedy správný přístup krve do tkáně,“řekl Antonio Sgadari, geriatr z nadace Agostino při poliklinic­e Gemelli v Římě. „Zajímavé na tom je, že není nikdy pozdě na pohyb: i u velmi starých lidí, kteří zařadili do svého denního programu trochu pohybu, se ukazuje, že se jim zlepšily některé kognitivní schopnosti,“dodal.

„Aby mozek správně stárnul, není nezbytné dělat sport nebo specifické cviky, a to i proto, že ve stáří je to pro mnohé obtížné. Důležité je více se hýbat, a to i doma. Zahradniče­ní, vaření, úprava stolu, procházka a nákupy jsou činnosti, které mohou posílit kognitivní funkce mozku,“uvedl Sgadari. (zah, ČTK)

Nakupování, péče o zahradu, chůze: i tyto činnosti pomohou udržet si i ve stáří dobrou paměť.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia