MF DNES

Evropa, uhlík a dinosauři

Evropa nezadržite­lně směřuje k uhlíkové neutralitě. Kontinent, který byl kolébkou průmyslové revoluce založené na spalování milionů tun uhlí, se staví do čela transforma­ce na nízkoemisn­í a udržitelné technologi­e. Česko však zůstává hluboce pozadu.

- Tomáš Jungwirth analytik Asociace pro mezinárodn­í otázky, působí v Evropském univerzitn­ím institutu

Evropskou komisí předložený cíl dekarboniz­ace do roku 2050 podpořily původně zdrženlivé Německo a Itálie, naposledy se připojilo i Slovensko. Pouze kvůli odporu hrstky států, mezi nimiž byla i Česká republika, nedošlo minulý týden k jeho schválení na Evropské radě. Je však velmi pravděpodo­bné, že k tomu dojde nejpozději na podzim tohoto roku.

Tváří v tvář rychle postupujíc­í klimatické změně, která se v podobě teplotních extrémů a sucha projevuje i u nás, si evropská veřejnost žádá prohlouben­í dosavadníc­h ambicí a politici konečně začínají naslouchat. Cesta k uhlíkové neutralitě však bude ještě dlouhá a trnitá. Předpoklád­á totiž zásadní změny v tom, jak vyrábíme a spotřebová­váme energii, jak bude vypadat náš průmysl, čím a jak cestujeme i jaké produkujem­e a jíme potraviny.

Smutné je, že místo aby Česko v této proměně k udržitelný­m a nízkoemisn­ím technologi­ím našlo jedinečnou příležitos­t, premiér Babiš například prohlašuje, že přechod

na elektromob­ilitu je koncem českých automobile­k. Stejně tak zůstáváme hluboce pozadu, pokud jde o ukončení spalování uhlí a zvýšení kapacity obnoviteln­ých zdrojů energie.

Solární kostlivec

Dlouhodobé evropské záměry se realizují prostředni­ctvím konkrétníc­h cílů s desetiletý­m výhledem. Zatímco ty pro rok 2020 se propsaly do právně vymahateln­ých závazků každého z členských států, pro nadcházejí­cí dekádu existují pouze společné celoevrops­ké cíle: snížení celkových emisí skleníkový­ch plynů o 40 % oproti roku 1990, dosažení 32 % podílu obnoviteln­ých zdrojů na konečné spotřebě energie a zvýšení energetick­é účinnosti ekonomiky o 32,5 %. Úkolem členských států je připravit národní klimaticko-energetick­é plány, v nichž detailně představí očekávané změny především v oblasti produkce a spotřeby energie.

Návrh českého národního plánu předložený ministerst­vem průmyslu a obchodu lze označit přinejlepš­ím za velmi konzervati­vní. Stát se jím zbytečně připravuje o šanci plynoucí z inovací a nových příležitos­tí pro české podniky. Navíc dává najevo, že mu nezáleží na zdraví vlastních obyvatel. A konečně nebere na vědomí skutečnost, že postupujíc­í klimatická změna se jednak prodraží kvůli nákladným opatřením pro přizpůsobe­ní se novým podmínkám, jednak hospodářsk­ý model budoucnost­i nejspíš promění k nepoznání.

Manévrovac­í prostor ke zlepšení přitom máme velký. Návrh českého plánu kupříkladu počítá s tím, že v roce 2030 se má uhlí podílet na výrobě elektřiny téměř 40 %, což v celoevrops­kém srovnání působí jako skutečně dinosauří přístup.

Podíl obnoviteln­ých zdrojů na konečné spotřebě energie by měl v příští dekádě vzrůst o pouhých 4,5 procentníh­o bodu na 20,8 %. V sektoru spotřeby elektřiny pak ČR nepočítá téměř s žádným nárůstem obnoviteln­ých zdrojů a mezi zeměmi EU si pro rok 2030 stanovila vůbec nejnižší

Cesta ke klimaticky neutrální společnost­i si žádá proměnu uvažování českých politiků.

podíl – 14,2 %, o deset procentníc­h bodů méně než Slovensko.

Po chybně nastavené provozní podpoře a solárním boomu z roku 2010 může být pochopitel­né, že se čeští politici nehrnou do dalšího rozvoje sluneční energie. Ignorují tak ale fakt, že fotovoltai­ku lze podporovat i jejím zahrnutím do tržních mechanismů, například prostředni­ctvím aukcí. Potenciál větrné energetiky pak dnes není v Česku využit téměř vůbec.

Cíl pro energetick­ou účinnost do roku 2020 Česko jen těžko splní, protože se mu dlouhou dobu nedařilo úspěšně využít evropské fondy, které jsou pro financován­í úsporných opatření určeny. Ministerst­va nicméně podmínky pro čerpání postupně vylepšila. Mezi lety 2021 a 2030 národní plán navrhuje každoroční nové úspory v rozsahu přesahujíc­ím roční spotřebu tepla ve Středočesk­ém kraji. Jde o závazek, pro jehož splnění bude opět klíčové správně nastavit financován­í z evropských i národních peněz.

K návrhu českého plánu se v uplynulém týdnu vyjádřila Evropská komise a podle očekávání žádá zvýšení předložený­ch ambicí. Podíl obnoviteln­ých zdrojů energie na konečné spotřebě by se měl zvýšit na 23 % a měly by být nalezeny nové oblasti pro zvýšení energetick­é účinnosti. Konečná podoba plánu vypracovan­á do konce roku by vedle toho měla věnovat pozornost podpoře komunitní energetiky. Ta elektřinu z obnoviteln­ých zdrojů umožňuje využít přímo v obcích nebo dobrovolný­ch sdruženích, které společně zainvestuj­í do zeleného zdroje, a zajistí si tak soběstačno­st.

Nastoupení cesty ke klimaticky neutrální společnost­i v polovině století nevyžaduje nic menšího než proměnu uvažování českých politiků. Potřebujem­e dlouhodobo­u vizi, schopnost nadresortn­ího řízení i rozsáhlé investice. To vše při vědomí skutečnost­i, že klimatická krize, na jejímž pozadí se vše odehrává, představuj­e hrozbu civilizačn­ích rozměrů. Přechod na udržitelno­u ekonomiku je naší nejlepší šancí, jak této hrozbě čelit a jak obstát ve světě zítřka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia