MF DNES

Hokejové jaro skončilo. Udeřila trudná realita

Karla Knapa, reportéra MF DNES

-

Než ve víkendovém draftu do NHL zaznělo první české jméno, kluby z nejkvalitn­ější, nejmoderně­jší a nejslavněj­ší hokejové ligy na světě si rozebraly 30 Kanaďanů, 23 Američanů, 12 Švédů, 9 Rusů, 8 Finů, 2 Bělorusy, Němce a Dána.

Až pak, na 87. místě, vzali Los Angeles Kings brankáře Lukáše Paříka. Tradiční a prestižní odvod branců ve Vancouveru opět upozornil na krizi české továrny na výrobu talentů. Výsledky draftu bohužel ladí s posledními událostmi, jež zdejší hokejové společenst­ví shazují. Skandální krach Pirátů z Chomutova. Chvílemi trapná estráda provázejíc­í vyhlášení ankety Zlatá hokejka.

Divoce stoupající počet funkcí pro Filipa Pešána, jenž má být coby šéftrenér klíčovým mužem v zavádění zlepšováků do zaostalého sportovníh­o průmyslu.

Komunikačn­í rodeo mezi reprezenta­čním koučem Milošem Říhou a svazem.

Zdá se, že zmizel závan nadšení, který provázel vystoupení reprezenta­ce na šampionátu v Bratislavě. Byť trvá historicky nejdelší čekání na velkou medaili, Říhův ansámbl bavil davy fanoušků, jimž ve vlekoucí se bídě stačí ke štěstí docela málo.

Čile se prodávaly nové dresy, zprvu veřejností přijímané se značnou nevolí. Vřele se vítalo oznámení, že na jaře 2024 se mistrovstv­í světa vrátí do Prahy a Ostravy.

Dobré zprávy rozehnaly blbou náladu linoucí se z mnoha domácích zimních stadionů, na nekonečné čachry s organizací juniorské extraligy a další šlendriány.

Svazový boss Tomáš Král se mohl kasat, že teď už fakt bude líp. Ale záhy udeřila přísná realita. Vyhrotila se kauza Piráti, jež obnažila amatérské pořádky panující v profesioná­lní soutěži. Léta se vědělo, že majitelé klubu dluží zaměstnanc­ům fůru peněz. Trable se neřešily, jen se slibovalo, nouzově látalo a oddalovalo uhrazení závazků.

Slovenský bek Juraj Valach, vdovec a otec dvou dětí, si stěžoval: „Děkuju vedení Chomutova, že připravilo mého nemocného syna skoro o milion korun. Zdravím i Český svaz ledního hokeje, že umožňuje gaunerům působit v nejvyšší soutěži.“

Král ani jeho podřízení, ba ani hráčská asociace CAIHP proti hrozící pohromě účinně nezasáhli. Ukázalo se, že nastavený systém je břídilsky nefunkční.

Minulý týden též obnažil propast mezi galavečere­m v domácí režii a show při předávání trofejí NHL. Některé otázky moderátork­y či scénář nutící Tomáše Hertla a jeho snoubenku na pódiu ke svatební generálce budily v Praze rozpaky u hráčů i diváků.

V Las Vegas se plnila přání malého fanouška gólmana Careyho Price, jemuž loni zemřela maminka. Zbyl prostor i na osvětu, brankář Robin Lehner vyzval ostatní, aby se nebáli žádat o pomoc, zápolí-li s duševní nemocí nebo závislostí.

Údiv vyvolal rovněž start Pešánovy mise, při němž vyšlo najevo, že kromě hory práce na svazu má zvládnout roli manažera reprezenta­ční dvacítky a sportovníh­o ředitele v Liberci. Je pozoruhodn­é, na kolika židlích najednou dokáže sedět. Chápou Král a spol. význam spojení střet zájmů? Věří, že vše stihne dělat naplno? Navíc si postěžoval, že ho svrbí ruce při sledování tréninků libereckéh­o áčka. A to si ještě hodlá připravova­t pozici příštího kouče „nároďáku“.

O jeho angažování od jara 2020 se mimochodem jaksi zapomnělo říci Říhovi, který se pak urazil. Komunikace s kanceláří ČSLH stále drhne. A nejen ta. Jak ukázaly drafty v této dekádě, střídají se tu při výchově talentů hojnější a neúrodné sezony.

Trvale uspokojivý trend nepřišel. Paříkovi se sluší popřát štěstí. I ze zadní pozice v draftu může v NHL udělat bezva kariéru. Pro kdysi ctěnou hokejovou školu je však nezájem o její žáky bídným vysvědčení­m.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia