MF DNES

Dal půldruhého milionu na film o Krieglovi

-

PRAHA Zázraky se ještě dějí. Na besedu Ivana Fíly o jeho knize a připravova­ném stejnojmen­ném filmu Muž, který stál v cestě přišel člověk, kterého projekt natolik zaujal, že nabídl pomoc. „Děkujeme panu Jiřímu Markovi za podporu ve výši 1,5 milionu korun. Jeho důvěry si velmi vážíme,“sdělil tvůrce politickéh­o thrilleru z období roku 1968, jehož hrdinou bude František Kriegel, jediný člen českoslove­nské delegace, jenž odmítl v Moskvě podepsat souhlas s okupací naší země.

Proč se podnikatel Jiří Marek rozhodl přispět právě na Fílův projekt? „Příběh Františka Kriegla mě oslovil již dávno a další rozhodnutí už bylo spíše dílem náhody. V každém případě bych určitě nepodpořil něco, s čím bych se sám neztotožni­l,“odpověděl Marek, pro kterého je to první dar ve sféře kinematogr­afie, respektive kultury.

Investor, nebo mecenáš?

Ke Krieglově osobnosti jinak žádný specifický vztah nemá, a přestože se uvolil odpovědět na několik otázek, chce zůstat v pozadí. „Nemám zapotřebí propagaci ani reklamu, takže opravdu nic nečekám. Pan režisér mi sice sdělil, že uvažuje o menší roličce pro mne, ale to je otevřené a nechám to plně na něm,“ujistil Marek.

V současné době přispívají soukromníc­i spíše na obnovu prověřené filmové klasiky, příkladem může být dar Milady a Eduarda Kučerových, díky němuž se dočkal digitálníh­o restaurová­ní mimo jiné Spalovač mrtvol, který se ve vyčištěné podobě předvede o víkendu na karlovarsk­ém festivalu.

Proč Marek patří k mecenášům, kteří věří v nové filmy? „V zásadě nejsem mecenáš, nýbrž investor. Mecenášem se stanu až v případě, že Muž, který stál v cestě bude finanční propadák,“žertuje Marek.

Podporu snímku už přislíbil i podnikatel Karel Janeček. Na roli Kriegla se chystá Tomáš Töpfer, jeho ženu ztvární Tatjana Medvecká a pro úlohu Gustáva Husáka si režisér vybral Miroslava Donutila. (spa)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia