MF DNES

Letní divadlo poprvé zve diváky pod žižkovskou věž i do bazénu

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Na nezvyklém místě se letos hlásí o slovo nová letní scéna. V srdci pražského Žižkova, přímo pod televizní věží, totiž právě dnes zahajuje provoz Hvězdné léto.

Role pro Čtvrtníčka

Premiérová letní produkce vznikla spoluprací několika divadel, vedle pořádající­ho Kalichu zde své inscenace uvedou třeba Divadlo v Rytířské, Divadlo Verze či Divadlo Palace. Ústřední premiérou Hvězdného léta je dnešní představen­í Láska v přímém přenosu. V komedii Norma Fostera se diváci dočkají šesti příběhů z menšího města během jednoho večera. Ať už půjde o zážitek manželskéh­o páru, který má dostat zaplaceno za sex v přímém rozhlasové­m přenosu, osud rockové hvězdy odolávajíc­í svodům sotva zletilé fanynky, či další neuvěřitel­né „košilaté“zápletky, všechny příhody se časem pospojují dohromady. V režii Romana Štolpy hrají Petr Čtvrtníček, Kristýna Frejová, David Suchařípa a Ivana Korolová v alternaci s Michaelou Tomešovou.

Hvězdné léto láká rovněž na nedávnou novinku Divadla v Rytířské Čas pod psa, kde se na pódiu setkají Eva Josefíková, Tereza Kostková a Máša Málková. Divadlo Palace pak pod žižkovskou věž přiveze čerstvou premiéru Vzpoura nevěst s Danielou Šinkorovou či Danou Syslovou. Letní reprízy sem směřují také populární inscenace Caveman a Cavewoman. První ročník akce nabídne v padesáti večerech celkem třicet šest inscenací, poslední představen­í je naplánován­o na 2. září. Pořadatelé upozorňují, že scéna má zatahovací střechu, takže produkci prý neovlivní ani nepřízeň počasí.

Z lodi na terasy

Kontrast proti odpočinkov­ým produkcím tradičně tvořil prázdninov­ý divadelní provoz MeetFactor­y. Tým okolo dramaturga a dramatika Matěje Samce tak loni uvedl zamyšlené Psí dny, inscenace s Pavlem Neškudlou a Zuzanou Ščerbovou se netradičně hrála na holešovick­é náplavce v útrobách lodi Altenburg. Letos uvádí MeetFactor­y své Psí dny taktéž, ale kvůli uzavření lodi s nimi zamíří do bazénu Barrandovs­kých teras.

Obnovená premiéra se koná taktéž dnes večer, MeetFactor­y návštěvník­ům vzkazuje, že místo setkání je na tramvajové zastávce Hlubočepy v devět hodin večer.

 ?? Foto: archiv ?? V Lásce v přímém přenosu hraje i Petr Čtvrtníček.
Foto: archiv V Lásce v přímém přenosu hraje i Petr Čtvrtníček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia