MF DNES

Protest zastavil Letnou

Kvůli nedělní demonstrac­i museli policisté uzavřít ulici Milady Horákové i nábřeží.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

HOLEŠOVICE Nápor 258 tisíc lidí, kteří se v neděli odpoledne sjeli ze všech koutů republiky na Letenskou pláň, aby protestova­li proti současné politické situaci v zemi, měl pochopitel­ně nezanedbat­elný dopad i na jindy poklidný víkendový chod města.

S předstihem musel reagovat například dopravní podnik, který posílil všechny linky metra, ale i tramvajové a autobusové spoje v širokém okruhu. Přesto kvůli demonstrac­i, která začala v 16.30, kolabovala hromadná doprava na mnoha místech už o dvě hodiny dříve.

Do přecpaných tramvají i vozů metra se další cestující neměli šanci dostat. Nejvytížen­ější stanice metra byly podle očekávání Hradčanská, Náměstí Republiky a Vltavská. Posledně jmenovanou dokonce dopravní podnik po 16. hodině zcela uzavřel kvůli závadě eskalátoru i nekontrolo­vanému náporu.

Metro tak tudy pouze projíždělo a provoz zde byl obnoven až po půl hodině. Z obdobných důvodů vozy metra krátce nezastavov­aly ani ve stanici Hradčanská. I kvůli tomu se řada demonstruj­ících dostala na místo až s hodinovým zpožděním.

Snad ještě větší problémy se vyskytly po skončení celé akce, kdy demonstran­ti opustili pláň takřka naráz. Metro ani tramvaje nestíhaly odbavovat pasažéry, mnozí tak museli jít domů třeba i několik kilometrů pěšky. „Při rozchodu byl v čase 18.50 až 20.00 přerušen provoz tramvají na nábřeží Edvarda Beneše a Kapitána Jaroše, na náměstí Republiky a Čechově mostě,“sdělila MF DNES po skončení manévrů mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Řidiči měli smůlu

Na místě včera byly také desítky policistů i antikonfli­ktní tým. Kvůli bezpečnost­i lidí pohybující­ch se po Letné bylo během demonstrac­e nutné pro automobilo­vou dopravu zcela uzavřít přilehlou ulici Milady Horákové mezi křižovatka­mi Letenské náměstí a Špejchar.

A policie odklonila provoz i na nábřeží pod plání a na obou mostech vedoucích na Letnou. „Museli jsme přistoupit k úplné uzávěře levobřežní komunikace mezi Klárovem a ulicí Dukelských hrdinů jak pro individuál­ní motorovou, tak i pro městskou hromadnou dopravu. Stejně tak jsou uzavřeny Štefánikův a Čechův most,“informoval­a policie širokou veřejnost vpodvečer na sociálních sítích. „Řidiči byli ukáznění a odjížděli jinými přilehlými komunikace­mi, které byly stanoveny jako objízdné trasy,“uvedl mluvčí policie Tomáš Hulan. Shromážděn­í bylo poklidné, pouze z preventivn­ích důvodů uzavřela policie okolí Úřadu vlády, který se nachází na nábřeží hned pod Letenskými sady.

V horkém odpoledni, kdy jen ve stínu ukazoval teploměr 24 stupňů Celsia, měli plné ruce práce i pražští záchranáři a dobrovolní­ci Českého červeného kříže. Ti nakonec ošetřili 70 lidí s kolapsy, zvracením či drobnými úrazy. Devět z nich odvezli do nemocnice.

Podle pořadatelů ze spolku Milion chvilek přišlo na úvod demonstrac­e, která se oproti původním plánům nakonec protáhla až na tři hodiny, zhruba 250 tisíc lidí. Další ale ještě v průběhu akce docházeli.

Společnost T-Mobile pak na základě svých dat dokonce propočetla, že dorazilo 258 tisíc osob. Kvůli velkému náporu se všichni účastníci nevešli na předem vyznačené sektory a mnozí postávali i v sousedních Letenských sadech a u bývalého Stalinova pomníku.

 ?? Foto: nahoře Petr Topič, dole Michal Šula, MAFRA ?? „Motýle“i davy lidí Někteří demonstran­ti si včera na Letné utahovali z nedávného projevu premiéra Andreje Babiše, který hovořil o motýlech.
Foto: nahoře Petr Topič, dole Michal Šula, MAFRA „Motýle“i davy lidí Někteří demonstran­ti si včera na Letné utahovali z nedávného projevu premiéra Andreje Babiše, který hovořil o motýlech.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia