MF DNES

Rozpočet metropole skončil v přebytku

-

PRAHA Hospodařen­í Prahy včetně městských částí skončilo přebytkem zhruba 6,7 miliardy korun. Příjmy dosáhly 88,643 miliardy a výdaje byly 81,982 miliardy. Na investice šlo 17,4 miliardy. Výsledek hospodařen­í hlavního města za loňský rok schválili pražští zastupitel­é. Hospodářst­ví v loňském roce ovlivnily vyšší příjmy a nižší čerpání výdajů, a to zejména kapitálový­ch.

Praha měla na loňský rok schválen rozpočet s příjmy 60,2 miliardy a výdaji 80,7 miliardy. Investice měly být 23,4 miliardy. Celkové příjmy se loni plnily na 106,7 procenta upraveného rozpočtu. Město tak přijalo asi o 5,593 miliardy korun více, než bylo plánováno.

Z této částky nejvíce, zhruba 4,61 miliardy, připadá na inkaso daňových příjmů, zejména inkaso daně z přidané hodnoty a daně z příjmů fyzických osob. Na daňových příjmech město získalo asi 61 miliard korun, nedaňové příjmy byly téměř čtyři miliardy a na takzvaných transferec­h, které zahrnují mimo jiné peníze od státu, získala Praha 23,6 miliardy.

Výdaje téměř 82 miliard korun odpovídají 85,54 procenta původně plánované částky. Z toho připadá na běžné výdaje asi 64,558 miliardy a na kapitálové výdaje 17,424 miliardy. Investice tak byly vyčerpány z necelých 66 procent. V běžných výdajích vydalo město nejvyšší částku na dopravu, a to zhruba 21 miliard. Na druhém místě bylo školství, do kterého město vložilo 19,5 miliardy korun.

Na investice si v rozpočtu město vyčlenilo původně 23,4 miliardy korun, vyčerpalo 17,4 miliardy. Nejvíc peněz vydala Praha na školství. Druhou nejnákladn­ější oblastí byla městská infrastruk­tura a třetí doprava. Nejméně peněz vynaložila Praha na kulturu a cestovní ruch, a to 391,6 milionu.

Uvedená čísla zahrnují jak hospodařen­í magistrátu, tak městských částí. Pokud jde jen o magistrát, ten podle náměstka primátora pro finance Pavla Vyhnánka (Praha sobě) skončil v přebytku 7,8 miliardy korun. „Není to ani tak zodpovědný­m přístupem k běžným výdajům, jako spíš kvůli nedostateč­né investiční aktivitě. My jsme se zavázali, že investici nakopneme,“uvedl. Městské části, kterých je v Praze 57, skončily ve schodku 1,1 miliardy. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia