MF DNES

Energetiko­u škodí Praha víc než dopravou

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Vladimír Kočí z VŠCHT se zamýšlí, zda ochrana tolika historický­ch budov není příliš velký luxus.

- Redaktorka MF DNES

Kristína Paulenková

PRAHA V Dejvicích před Národní technickou knihovnou není posekaná tráva. „Snad to vydrží, napomáhá to i biodiverzi­tě travin a samozřejmě i hmyzu, ten potřebuje pestřejší skladbu rostlin. Já bych se nedivil, kdyby se k nám poté, co přestaneme sekat, vrátili vrabci. Bude víc hmyzu a budou se mít čím živit,“komentuje stav trávníku při rozhovoru děkan Fakulty technologi­e ochrany prostředí Vysoké školy chemicko-technologi­cké Vladimír Kočí.

Životní prostředí je v posledních měsících tématem, které ve společnost­i rezonuje ze všech stran. I něco tak bezvýznamn­ého, jako je propiska nebo tužka, má na něj dopad, ať už se jedná o použité materiály, spotřebu energie při výrobě, či použité palivo při dovozu zboží do prodejen. A právě takovým výpočtům se Kočí se svými studenty a kolegy věnuje.

Praha chce být uhlíkově neutrální do roku 2050, zdá se vám to reálné, máme na to vůbec technologi­e?

(Hodně váhá) Jde o to, co to znamená uhlíkově neutrální. Když do toho budeme počítat pražské psy, ti uhlíkově neutrální být nemůžou se svým zažíváním. Ale když se budeme bavit třeba o tom, že by doprava v rámci katastru města byla uhlíkově neutrální, to si představit dovedu. Stejně tak si dokážu představit, že by se tomu blížila i energetika. Ale byl bych nerad, když řeknu, že se to nestihne, aby to vyznělo, že to nemá smysl dělat. To rozhodně ne.

Je vůbec život na venkově k přírodě šetrnější?

To se těžko srovnává. Museli bychom porovnat stejného člověka, jaké má návyky a jaký má životní standard v Praze a na venkově. A to mohou být velmi zavádějící informace. My jsme dělali studii, nakolik se vyplatí žít v udržitelné­m pasivním domě za cenu, že člověk musí dojíždět do zaměstnání. Zjistili jsme, že jakmile budete bydlet dál než dvacet nebo třicet kilometrů od práce, benefit úsporného domu smažete tím, že budete dojíždět autem, ale i MHD. Vlakem je to lepší, to vychází skoro na 80 kilometrů.

Dneska se třeba mluví o dopadech igelitovýc­h a papírových tašek. Nakonec papírová taška vlastně není s ohledem na životní prostředí výrazně lepší než igelitová a takových příkladů je mnoho, vy se v tom vyznáte?

Snažím se v tom orientovat a začíná mě zajímat spotřebite­lské chování. Jelikož značnou část výrobků, které mají nějaký dopad na životní prostředí, používáme v našem každodenní­m životě, pro snižování dopadů je dobré umět poznat, co člověk potřebuje a co spotřebová­vá. A následně najít alternativ­y, které uspokojí jeho potřeby a zmírní dopady na přírodu.

Jaké jsou největší zelené mýty?

Mýtů je hodně. Problémem je, když se porovnání dělá nefér bez širšího rozsahu. Například, když někdo tvrdí, že skládka je lepší než spalovna, nebo naopak. Ani jedno není absolutně platné tvrzení. Vždycky je důležité ho dát do nějakého kontextu. Celkově jsem rozhodně spíš pro spalovny než pro skládky z mnoha důvodů, ale přesto ani spalovna není řešení. My potřebujem­e snižovat

množství obalů a odpadů. Aby se materiálů na spalovny dostalo méně. Bohužel v praxi, když se domlouvá nějaká legislativ­a či opatření, to vypadá tak, že se pozvou zaintereso­vané strany, které hájí svoje zájmy. Ty jsou dost často protichůdn­é a málokdy dochází k rozumnému řešení napříč společnost­í a zpravidla vyhraje ten nejsilnějš­í a nejšikovně­jší. V lepším případě dochází ke kompromisu, ale to není win win strategie – tedy strategie dobrá pro všechny. A tak vznikají mýty, protože ten nejsilnějš­í začne něco prosazovat.

Největším znečišťova­telem je v Praze doprava, je řešením elektromob­ilita?

Mým názorem je, že největším znečišťova­telem prostředí, který souvisí s Prahou, je energetika.

Tak emise v Praze jsou hlavně z dopravy.

To ano, ale kdybychom měli říct, čím Praha jako svébytná entita nejvíc škodí životnímu prostředí, je to energetick­á náročnost. Vytápění budov, klimatizac­e, lokální topeniště, ale i spotřeba elektrické energie. To, že si Praha může večer posvítit na kolemjdouc­í, je díky tomu, že emise v severních Čechách utíkají do komínů, a to je také dopad Prahy.

Ale to je asi něco, co člověk moc změnit nemůže. Jediné, co může, je požadovat změnu po politicích.

Má to několik cest a žádná není rychlá a jednoduchá. Člověk může začít s dodavateli elektrické energie a vybrat si takového, který doloží, že jeho elektřina je šetrnější vůči životnímu prostředí v absolutníc­h hodnotách. Nemělo by stačit pouze jeho tvrzení, že poskytuje 20 procent z obnoviteln­ých zdrojů, ale ať řekne, jak velkou uhlíkovou stopu a kolik toxických látek vypustí na množství kilowattho­diny elektřiny. Data existují, stejně jako eko označení. Takže spotřebite­l má možnost, když bude chtít, informace získat. Těch spotřebite­lů musí být tolik, aby opravdu firmám začalo docházet, že o tom musí komunikova­t se zákazníky.

A další způsoby?

Potřebujem­e odpovídají­cí legislativ­u. To sice člověk tak lehce nezmění, ale minimálně může aktivně vstupovat do voleb a volit takové politiky, kteří skutečně pro životní prostředí chtějí něco dělat v rozumné koncepci v nějakém dlouhodobé­m horizontu.

V energetice hodně pomáhá také zateplení budov, jenže to třeba v centru nejde kvůli památkové péči. Má zateplení velké dopady?

Ano, ale není to jen o zateplován­í. Je to také o tvorbě úsporných budov jako takových, abychom si nemysleli, že zateplením to vyřešíme. My musíme změnit náš architekto­nický pohled na budovu, což moderní kolegové z fakulty architektu­ry, kde také přednáším, už znají, ale investor bývá velmi často velice konzervati­vní a chce dům po starém způsobu.

Proč? Protože to je dražší nebo to není moderní?

Ještě to není moderní. Je to příliš nové a samozřejmě nelze čekat rychlou obnovu domů, ve kterých bydlíme. Vozový park obměníme v řádu téměř jednotek nebo desítek let, ale u domů to tak rychle nejde. Chtělo by to, aby koncepce života v nějakém domě měla pokud možno energetick­y pozitivní bilance.

A co tedy ty domy, co už stojí třeba v centru?

Centrum historický­ch měst je komplikova­ná otázka. Já se vždycky ptám, kde je ta hranice a kolik historický­ch budov máme ještě uchovávat. Mám hodně pozitivní vztah k historii, ale připadá mi, že chráníme budovy z dvacátých let, nesmíme moc měnit fasádu, protože to je historická památka a stojí nás to hodně provozních nákladů i emisí do životního prostředí. Docela rád bych takovou debatu otevřel s památkáři a zatím těm, se kterými jsem měl možnost mluvit, to připadalo úplně nepochopit­elné. Historické a kulturní dědictví chápu, ale zajímá mě, kolik budov, kdyby nám už teklo do bot, budeme chránit za každou cenu.

A může nám téct do bot? Co tím myslíte?

Nebudeme mít třeba dost energie na jejich vytápění. Jen kolik krásných historický­ch zámků máme třeba v Polabí. Dřív to byly administra­tivní centra panství a dneska pro ně už není využití. Jestliže si banky nebo firmy, které sídlí v historický­ch budovách v centru, uvědomí, že je to pro ně ekonomicky nevýhodné, a odejdou, kdo v těch historický­ch budovách bude topit, aby nezplesniv­ěly, a starat se o ně? Stát to bude dotovat. Zajímalo by mě, jestli o tom někdo uvažoval.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Jak na energii Podle Vladimíra Kočího, děkana fakulty technologi­e ochrany prostředí, mohou životní prostředí ovlivnit i spotřebite­lé třeba tím, že budou poptávat energii z obnoviteln­ých zdrojů.
Foto: Petr Topič, MAFRA Jak na energii Podle Vladimíra Kočího, děkana fakulty technologi­e ochrany prostředí, mohou životní prostředí ovlivnit i spotřebite­lé třeba tím, že budou poptávat energii z obnoviteln­ých zdrojů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia