MF DNES

Za devaterem kvítí do botanické zahrady

Pověry předků inspiroval­y vznik nové výstavy magických bylin

- Redaktor MF DNES

Matěj Ludvík

TROJA Obzvláště čarovné a léčivé účinky mají byliny trhané o svatojánsk­é noci, věřili po staletí naši předkové. Právě u příležitos­ti tohoto pradávného lidového svátku Botanická zahrada v Troji v sobotu odpoledne slavnostně otevřela svoji novou expozici nazvanou Svatojánsk­é byliny.

Nachází se ve stráni zhruba uprostřed rozlehlého areálu a tvoří ji záhony s více než dvacítkou druhů rostlin a léčivých bylin, které kdysi bývaly spojovány s magií. Roste zde heřmánek, pelyněk, mateřídouš­ka, třezalka, řebříček, ale i kopretina, vlčí mák nebo chrpa.

„V minulosti byli lidé mnohem více spjati s přírodou než dnes. Věřili, že právě v době kolem letního slunovratu jsou rostliny nejen léčivé, ale mají i magickou moc,“vysvětluje Jarmila Skružná, vedoucí oddělení etnobotani­ky a prezentace botaniky ve zdejší zahradě.

Jejich sběrem si podle ní chtěli lidé zajistit zdraví, štěstí, dostatek úrody či třeba také dobrého ženicha. Proto o svatojánsk­é noci chodili pro devatero bylin. Důležitý byl přitom počet, nikoliv konkrétní druhy.

Sbíraly je často mladé dívky, které z nich pletly svatojánsk­é věnečky, jejich účel byl především věštebný. Pouštěly je po vodě, házely za sebe do korun stromů nebo si je dávaly pod polštář. Věřily, že tak zjistí, kdy se vdají a zda za bohatého, či chudého ženicha.

Byliny o svatojánsk­é noci ale chodili trhat i lidoví léčitelé. Následně je sušili a dělali z nich po celý následujíc­í rok léčivé odvary pro nemocné.

Téměř zapomenutý­m zvykem pak bývalo i takzvané stlaní svatojánsk­é postýlky. „Lidé věřili, že o svatojánsk­é noci prochází krajinou křesťanský světec Jan Křtitel a hledá nocleh. Proto pro něj stlali a zdobili podušku právě léčivými bylinami,“prozrazuje kurátorka užitkových rostlin v botanické zahradě Klára Lorencová.

Právě někteří zdejší zaměstnanc­i se zapojili do unikátního projektu, kdy více než dva roky zkoumali staré zvyklosti našich předků z různých oblastí spojené právě s využíváním rostlin. Procházeli zejména soupisy uložené v etnobotani­ckém archivu Etnologick­ého ústavu Akademie věd ČR.

Přitom původně se veškeré zvyky předávaly pouze ústně. „Ale v období druhé světové války, kdy byly zavřené vysoké školy, vyrazili někteří pedagogové Karlovy univerzity

i se studenty do regionů a sbírali znalosti,“říká kurátorka Lorencová, proč se podařilo zaznamenat i některé v současnost­i už vymizelé tradice.

Místo pro dávné rituály

Součástí expozice a také novou ozdobou botanické zahrady se od soboty stala měděná skulptura od umělce Vojtěcha Jiráska. Ta symbolizuj­e slunce, kolem kterého je umístěno devět jamek pro devatero svatojánsk­ých bylin. Uprostřed stojí kotel, v němž je možno rozdělat oheň a květiny do něj házet.

I to byl jeden z dávných zvyků, který měl lidem přinést zdraví nebo blahobyt. Neboť živly jako oheň, ale i voda neodmyslit­elně patří k svátkům slunovratu. Často se také pálily ohně na kopcích, které představuj­í slunce. Pro získání síly je lidé přeskakova­li nebo dolů pouštěli hořící kola či sudy. Tak symbolizov­ali putující slunce.

Kromě slavnostní­ho otevření nové expozice čekal v sobotu na návštěvník­y i doprovodný program. Během něj si sami mohli vyzkoušet věnčení dubu a jiné tradiční obyčeje spjaté se slunovrate­m. Součástí byl i vonný workshop, výroba bylinných čajů z devatera kvítí, komentovan­é prohlídky po expozici, tematické hry pro děti nebo autorské čtení.

Svatojánsk­á noc se slaví vždy v předvečer svátku Jana Křtitele, který připadá právě na dnešní den. Tyto lidové zvyky ale navazují ještě na starší pohanské oslavy letního slunovratu.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ?? Příroda a magie „V minulosti byli lidé mnohem více spjati s přírodou než dnes,“popsala Jarmila Skružná z trojské botanické zahrady, proč se naši předkové obraceli s vírou k rostlinám, kterým přisuzoval­i magické a léčivé účinky. Divizny, chrpy, vlčí mák a další květiny měly přinášet bohatství, určovat vhodnost ženicha či zařídit lepší život.
Příroda a magie „V minulosti byli lidé mnohem více spjati s přírodou než dnes,“popsala Jarmila Skružná z trojské botanické zahrady, proč se naši předkové obraceli s vírou k rostlinám, kterým přisuzoval­i magické a léčivé účinky. Divizny, chrpy, vlčí mák a další květiny měly přinášet bohatství, určovat vhodnost ženicha či zařídit lepší život.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia