MF DNES

Návrat do budoucnost­i

Milán, nebo Stockholm? Dnes se v Lausanne volí dějiště XXV. zimních olympijský­ch her

- Reportér MF DNES

Tomáš Macek

Konečně. Zimní olympijské hry se v roce 2026 vrátí „domů“. Opět se ocitnou v regionech, které se řadí mezi jejich pravlasti a kde mají hluboké tradice.

Ať už v Itálii, nebo ve Švédsku. Dnes se ve volbách v Lausanne rozhodne. Proti sobě stojí společné kandidatur­y Milán–Cortina a Stockholm–Are.

Skončí tím období, kdy se zimní olympiády ocitaly v poněkud nepřirozen­ých lokalitách. Ta v roce 2014 se u Černého moře v Soči budovala takříkajíc na zelené louce. Načež přišla asijská éra s Pchjongčch­angem 2018 a s Pekingem 2022.

Evropa i Severní Amerika se naopak her bály. Referenda odsoudila nejednu kandidatur­u k zániku. Kvůli nim postupně padly ambice Mnichova, Osla, Krakova, Innsbrucku, Štýrského Hradce, Sionu či Calgary.

Hrozilo, že hry zničí samy sebe a nastane jejich soumrak.

Bylo nutné radikální řešení. V zoufalé snaze o jeho nalezení představil Mezinárodn­í olympijský výbor svoji Agendu 2020, která má výrazně snížit náklady na hry. Její zásluhou se přece jen povedl návrat Evropy na scénu.

„Kdyby tato Agenda nevznikla, nemohli bychom kandidovat,“přiznal prezident Italského olympijské­ho výboru Giovanni Malago.

Půjde zároveň o jakýsi „návrat do budoucnost­i“. Ukázku, jak mají vypadat zreformova­né zimní hry v příštích desetiletí­ch.

Agenda 2020 je umožňuje pořádat na mnohem větších vzdálenost­ech než dosud, aby byla maximálně využita stávající sportovišt­ě.

A tak Švédové plánují, že soutěže sjezdařů a snowboardi­stů uskuteční v Are, 550 kilometrů od Stockholmu. Skokani a sdruženáři se mají sejít ve Falunu (220 km) a ledový tobogán by byl až v lotyšské Siguldě

Milán kontra Stockholm

Dnes se rozhodne, kde se budou konat zimní hry v roce 2026. Milán (nahoře) je považován za mírného favorita.

(460 km přes Baltické moře). „Olympijsko­u atmosféru díky tomu zažije i země, která by jinak takovou příležitos­t neměla,“konstatuje zpráva hodnotící komise MOV.

Italové pro změnu nabízejí hry s roztroušen­ými středisky po severu země, od hokeje a krasobrusl­ení v Miláně až po 400 kilometrů vzdálené sjezdařské centrum Cortinu. Biatlonist­é by soutěžili v Anterselvě, lyžaři-klasici ve Val di Fiemme, snowboardi­sté v Livignu, rychlobrus­laři v Baselze.

Divákům na místě ubudou možnosti zažít co největší množství sportů, zato televizní balíček z her zůstane celistvý. A především: díky této roztroušen­osti mají být náklady

 ?? Foto: Profimedia a Reuters ??
Foto: Profimedia a Reuters
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia