MF DNES

Pátý ve Švýcarsku. Vždyť jezdím jako lídr, ukázal Hirt

Český cyklista stáje Astana útočil i v závěrečné etapě a jen devět sekund ho dělilo od stupňů vítězů. Kreuziger naopak dohání jarní manko

- — Tomáš Macek

Uplynulo dlouhých jedenáct let od chvíle, kdy 22letý talent Roman Kreuziger senzačně dosáhl na celkové vítězství v závodě Kolem Švýcarska.

A uběhlo už šest let od chvíle, kdy zde v roce 2013 mnohem zkušenější Kreuziger skončil třetí.

Nyní se 28letý Jan Hirt stal dalším českým cyklistou, který na tomto prestižním klání World Tour bojoval o stupně vítězů.

Nakonec na nich nestál, dělilo ho od nich pouhých 9 sekund. Skončil pátý.

Dokázal však: pokud mě v hornatém závodě necháte jet na celkové pořadí, dovedu se držet v popředí.

V dubnu mu stáj Astana dala takovou příležitos­t na závodě Kolem

Alp, kde skončil sedmý. Na Giru pak dostal svolení jít do úniku pouze v horské etapě přes Mortirolo – a dojel druhý. Jinak byl v kopcích posledním mužem, který měl zůstávat s lídrem týmu Lópezem.

Přesto už ve třetím týdnu Gira položil základ k úspěchu ve Švýcarsku. „Šéfové týmu se zeptali našeho kouče, kdo zvládal konec Gira v nejlepší formě, protože ten měl jet Švýcarsko jako lídr na pořadí.“Kouč ukázal na něj.

Hirt se odvděčil za důvěru tím, že dobře zvládl i dvě časovky, svoji neoblíbeno­u disciplínu, a ve třech horských etapách dojel vždy v Top 10, čtvrtý, pátý a desátý.

Nehrál defenzivně. Ani ve včerejší, rozhodujíc­í etapě přes tři vrcholy mimořádné kategorie. Při stoupání na Furkapass 39 kilometrů před cílem sólově zaútočil. Sice byl po sedmi kilometrec­h konkurenty dostižen, ale dal najevo: Já se nebojím.

Byl to vzkaz i směrem k šéfům stáje Astana či jiných týmů. Giuseppe Martinelli, manažer Astany, na Giru prohlásil: „Hirt je velmi dobrý pomocník, ale nemá DNA lídra.“Teď mu předvedl, že tuto roli zvládá.

Další plány? „Za normálních okolností v srpnu Vuelta.“

Do té doby musí vyřešit svoji další smlouvu. Prodlouží v Astaně? Nebo půjde jinam, kde by mohl být častěji lídrem? „Jednání probíhají s více týmy,“naznačí. Pokud by se rozhodl po sezoně přestoupit a v létě to šéfům Astany oznámil, je možné, že by se pak z její sestavy na Vueltu vytratil. Některé stáje tak na chystané odchody svých jezdců reagují.

Roman Kreuziger má naopak jasno, že ho v červenci v dresu Dimension Data čeká start na Tour.

Ve svém prvním etapovém závodě od dubnového těžkého pádu v Ardenách skončil Kreuziger ve Švýcarsku dvaadvacát­ý a přiznával: „Je pořád znát manko, které jsem nabral. Zbrzdilo mě víc, než jsem si myslel. Vydal jsem ze sebe maximum, ale výsledkově spokojený nejsem. Orazím si a potom mě čeká další intenzivní trénink.“

Do startu Tour stále zbývá 12 dní. A Kreuzigero­va stáj nutně potřebuje body do žebříčku, aby se udržela v první divizi.

 ?? Foto: Profimedia ?? Zvládl i časovku V sobotní rovinaté časovce v Gomsu uhájil Jan Hirt páté místo v průběžném pořadí, které mu pak zůstalo i v neděli.
Foto: Profimedia Zvládl i časovku V sobotní rovinaté časovce v Gomsu uhájil Jan Hirt páté místo v průběžném pořadí, které mu pak zůstalo i v neděli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia