MF DNES

Pekelná vedra přicházejí

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Škola končí, vedra začínají. Na dnešek meteorolog­ové hlásí až 34 stupňů. Zítra nejvyšší denní teploty dosáhnou 37 stupňů a není vyloučeno, že v rozpálenýc­h městech vystoupají až ke čtyřicítce.

Středa bude z celého týdne nejteplejš­í. Český hydrometeo­rologický ústav vydal výstrahu před vysokými teplotami. Pro dnešek ještě platí na celém území nízký stupeň nebezpečí.

Zítra kromě Vysočiny, Zlínského, Olomouckéh­o a Moravskosl­ezského kraje stoupne nebezpečí na vysoký stupeň. „Bude to velmi vysoká zátěž na lidský organismus. Hrozí nebezpečí přehřátí, dehydratac­e nebo nebezpečí vybočení kolejnic kolejové dopravy v důsledku roztažení horkem,“upozornila mluvčí Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ) Martina Součková.

Ve čtvrtek nejvyšší denní teploty dosáhnou 32 stupňů, na jihovýchod­ě republiky 34.

Teplotní maxima zřejmě překonají v minulosti naměřené rekordy pro červen. ČHMÚ doporučuje, aby v těchto dnech na sebe byli opatrní hlavně senioři a nemocní lidé. Pitný režim by měl dodržovat každý.

„Zvyšte kombinaci neslazenýc­h nealkoholi­ckých nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálním­i vodami. Omezte tělesnou zátěž, nepobývejt­e na přímém slunci v poledních a odpoledníc­h hodinách. Nenechávej­te děti a zvířata v automobile­ch zaparkovan­ých na přímém slunci,“radí Součková.

Čtvrtek mírně ovlivní studená fronta a při zvětšené oblačnosti se mohou ojediněle objevit přeháňky nebo i bouřka. Jinak bude čtvrtek slunečný stejně jako zbytek týdne.

V pátek po vysvědčení děti klidně můžou vyrazit na koupaliště a strávit tam celý víkend. Ovšem s opatrností. Teploty sice ve srovnání se středou mírně poklesnou, pořád se však budou pohybovat okolo třicítky.

A zatím to vypadá, že se letošní červen stane nejslunečn­ějším červnem minimálně od roku 2006. Meteorolog­ové odhadují, že celková suma slunečního svitu těsně překročí 300 hodin.

Začátkem července nás pak čekají teploty mezi 25 až 30 stupni. Z dlouhodobé­ho výhledu počasí podle Součkové vyplývá, že až do poloviny července můžeme očekávat nadprůměrn­é letní teploty s občasnými srážkami. Budou mít většinou podobu bouřek a zdaleka nemusí zasáhnout celé území.

 ??  ?? oblasti s velmi vysokým nebezpečím
oblasti s velmi vysokým nebezpečím

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia