MF DNES

Na obalu „eko“, uvnitř škodlivý formaldehy­d

„Bambusové“hrnky zneužívají snahu snížit množství plastového odpadu.

- Ondřej Krutilek redaktor MF DNES

Jednorázov­é umělohmotn­é obaly už nejsou v kurzu. Stále více zákazníků při nákupech zohledňuje, jestli nový výrobek nezatěžuje přírodu. Prosazují se tak třeba papírová brčka nebo tašky vyrobené z materiálů, které se v přírodě snadno rozloží. Jednou z populárníc­h alternativ jsou také výrobky z bambusu. Jenže „EKO“alternativ­a není vždycky tak šetrná, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Pražská hygienická stanice (HSHMP) vybrala do testu šest bambusovýc­h výrobků. Jeden byl vyroben z čistě přírodních materiálů, zbylých pět obsahovalo formaldehy­d a melamin, tedy látky, které jsou součástí umělohmotn­ých pryskyřic. Další předměty hygienici aktuálně testují.

„Který kelímek je přírodní, a který ne, často okem poznat nejde,“vysvětluje Pavel Zikl, vedoucí oddělení hygieny předmětů běžného užívání HSHMP. Zákazník se tak nachází ve svízelné situaci. Jeho záměr chovat se ekologicky může být nakonec úplně zbytečný.

Mezi testovaným­i předměty byly dva druhy talířů a čtyři druhy hrnků. Některé se dají i zavírat a jsou tak určeny na přenášení nápojů. Hygienici záměrně vybírali nádobí tak, aby nepatřilo jen do nejlevnějš­í cenové kategorie. Testovalo se i značkové zboží.

„Výrobky jsou často označené jako EKO, přitom je to plast, do kterého je použito dřevo jako plnivo,“říká Zikl. Do platných hygienický­ch norem se sice všechny testované předměty vešly, jejich ekologický přínos je však pochybný.

Státní zdravotní ústav už dříve upozornil, že v evropských zemích podobné „bambusové“výrobky přibývají. Problém s nimi je přitom vždy podobný. „Tyto výrobky jsou obvykle uváděny na trh s označením „biologicky rozložitel­né“, „šetrné k životnímu prostředí“, „organické“, „ekologické“nebo „přírodní“a vzhledem k tomu, že jejich obchodní název a popis jsou používány na podporu tohoto marketingo­vého přístupu, nejsou pro běžného spotřebite­le snadno identifiko­vatelné jako plasty,“vysvětluje ve své zprávě Jitka Sosnovcová, vedoucí Národní referenční laboratoře pro výrobky určené pro styk s potravinam­i a pro děti do 3 let. Přestože bambusové výrobky obecně budí dojem, že jsou vyrobeny z přírodního materiálu, jejich používání nemusí být bez rizika. Od začátku letošního roku ministerst­vo zdravotnic­tví odhalilo dva výrobky označované jako bambusové, které však mohou poškozovat lidské zdraví. V obou případech šlo o hrnky, jež překračova­ly limity formaldehy­du. Jeden z nich dokonce normu překročil třicetkrát. Formaldehy­d je pro tělo nebezpečný. Lékaři upozorňují, že už jeho malá dávka dokáže vyvolat bolesti hlavy a zánět nosní sliznice. Navíc dráždí oči, a protože se snadno vstřebává pokožkou, vyvolává alergické reakce.

Výrobky jsou často určeny na horké nápoje, čaj nebo kávu. Tím se míra zdravotníh­o rizika zvyšuje, škodlivé látky se teplem uvolňují snáze. U výrobků z přimíchaný­m bambusem je navíc podle Zikla problém ještě větší než u běžných umělohmotn­ých předmětů. Pokud se totiž povrch naruší, tekutina se vsákne do dřeva a začne formaldehy­d a melamin louhovat do pití mnohem rychleji.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia