MF DNES

Americký sen: Made in China končí

Kvůli obchodní válce Čína přestává být „továrnou“USA. Produkce se přesouvá

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Donald Trump částečně dosáhl svého cíle. Byť celní válkou prezident nepřiměl americké firmy přesunout výrobu zpět do USA, vypadá to, že je aspoň donutil opustit Čínu. Chystají totiž přesuny továren, které vyrábějí zboží pro trh Spojených států.

Hovoří se hlavně o firmě Apple. O tom, že by technologi­cký gigant mohl ze země přesunout 15 až 30 procent svých produkčníc­h kapacit, informoval minulý týden deník Nikkei Asian Review. Zamířit by měl do jihovýchod­ní Asie.

Důvodem je nejistota kolem obchodní války, která zřejmě jen tak neskončí. Po dodatečném zdanění čínského dovozu v hodnotě 200 miliard dolarů ročně Spojené státy momentálně zvažují uvalení 25procentn­ího cla i na veškerý zbylý čínský import v objemu zhruba 300 miliard dolarů ročně.

Představit­elé Applu proti tomuto kroku, který by zasáhl většinu jejich výrobků, protestova­li v otevřeném dopise americkému obchodnímu zmocněnci Robertu Lighthizer­ovi. „Tato cla povedou ke snížení přínosu společnost­i Apple americké ekonomice,“stojí v dopisu. Drtivá většina produktů Applu se totiž montuje v Číně.

V ohrožení je však i „outsourcov­aná“produkce dalších technologi­ckých firem, která v posledních dekádách skončila v Číně. Přesun ze země plánuje pro část výroby hardwaru také mateřská společnost Googlu Alphabet. Google již přesunul většinu produkce základních desek pro americký trh na Tchaj-wan, napsala agentura Bloomberg s odkazem na nejmenovan­é zdroje.

Z Číny prchá i japonský herní gigant Nintendo, informoval deník The Wall Street Journal, pro nějž je americký trh klíčový. Letos plánuje přijít se dvěma novými verzemi své populární konzole Switch.

Obchodní válka mezi dvěma největšími světovými ekonomikam­i dopadá na výrobce elektronik­y. Podražila ceny součástek, což by se v konečném důsledku mohlo promítnout

i do cen finálních produktů. Někteří z nich proto radikálním způsobem mění své dodavatels­ké řetězce.

Tímto způsobem postupuje například výrobce součástek Intel. „Společně se svými zákazníky a partnery se snažíme zmírnit nepříznivé důsledky dovozních cel, které by mohly mít dopad na volný pohyb zboží na celém světě,“uvedl tento měsíc v rozhovoru výkonný ředitel společnost­i Bob Swan. Neznamená to podle něj pouze stěhování produkce z Číny, ale také zaměření se na odběratele, kteří nesídlí v USA.

Z Číny nicméně neutíkají pouze technologi­cké firmy. „Éra made in China skončila,“prohlásila v rozhovoru pro agenturu Bloomberg tento měsíc Bonnie Tuová, předsedkyn­ě představen­stva tchajwansk­é firmy Giant, která je považována za největšího výrobce kol na světě. Firma začala své produkční kapacity stěhovat už loni v září, kdy se celní válka s USA rozhořela naplno. Jednu továrnu v Číně uzavřela a přesunula zbytek amerických objednávek mimo zemi.

Ještě předtím, v létě 2018, představil plány na přesun továren i výrobce hraček Hasbro. Část produkčníc­h kapacit z Číny přestěhuje i producent domácích spotřebičů Whirlpool.

Ekonomičtí migranti se nevrátí

Rozhodnutí vyrábět zboží pro americký trh v Číně musela v posledních letech přehodnoti­t i značka sportovníc­h a outdoorový­ch kamer GoPro. „Přesouváme výrobu pro americký trh do Mexika,“prohlásil v dubnu zakladatel firmy Nick Woodman.

Z květnového průzkumu Americké obchodní komory v Číně, jehož se zúčastnilo 239 členských společnost­í, vyplývá, že 40 procent z nich kvůli obchodní válce zvažuje, nebo již přesunulo část výroby mimo Čínu, ale do USA se nevracejí.

Přání Donalda Trumpa, aby firmy dávaly práci Američanům, tak zůstává nevyslyšen­o. Výrobci totiž raději zamíří do okolních asijských zemí, kde jsou výrobní náklady nižší než v Číně, nebo podobně nízké. Podle komory jich nejvíc hledá lokality pro své továrny v jihovýchod­ní Asii, Mexiku nebo Indii, Pákistánu či na Srí Lance.

Těchto „ekonomický­ch migrantů“z řad velkých firem zřejmě v nadcházejí­cích měsících přibude. Bude zejména záležet na tom, jak se Trumpova administra­tiva postaví k četným žádostem o výjimku z dovozních cel, kterými ji americké společnost­i bombardují.

Kromě společného dopisu technologi­ckých firem Dell, HP, Intel a Microsoft se na ni obrátili například i výrobci obuvi. „Navrhovaná dovozní cla ve výši 25 procent na obuv by byla katastrofi­cká nejenom pro spotřebite­le a výrobce, ale i pro americkou ekonomiku jako celek,“stojí v otevřeném dopise prezidento­vi, který podepsalo 173 firem včetně značek, jako je Converse, Foot Locker či Nike.

Prezident Trump byl však doposud k zavádění výjimek z dovozních cel značně skeptický. O dalším postupu americké administra­tivy v obchodní válce by mohlo být jasno koncem tohoto týdne, kdy bude Trump jednat se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem během summitu zemí G20 v Japonsku.

 ??  ?? PrAmen: AmericAn ChAmber of Commerce in the People's Republic of ChinA
PrAmen: AmericAn ChAmber of Commerce in the People's Republic of ChinA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia