MF DNES

Dusno u Hormuzu a právo na válku

- Zdeněk Koudelka právník, Masarykova univerzita

Napětí mezi Spojenými státy a Íránem může přerůst ve válku. USA pak začnou tlačit na jiné státy, aby se do konfliktu zapojily. Podle naší ústavy nemáme svobodu válčit. Připouští vyhlášení války jen v případě útoku na nás nebo našeho smluvního spojence. Je tak zakázána válka útočná. Dnes se vyhlášení války moc nenosí, dokonce se většinou válce ani válka oficiálně neříká. Mluví se o mezinárodn­í bezpečnost­ní či mírové akci, humanitárn­ím bombardová­ní, bratrské pomoci. Ovšem válka je válkou, i když není vyhlášena. Diplomatic­ké pokrytectv­í nemění právo.

Žádný útok nám však nehrozí. Možností, jak se můžeme dostat do války, je plnění spojenecké­ho závazku. Ale spojenectv­í neznamená, že máme povinnost pomoci v čemkoli, ale jen v obraně proti napadení. Nesmíme spojenci pomáhat v útoku či válčit kvůli jeho výbojům.

Pomoc při napadení

Severoatla­ntická smlouva výslovně omezuje pomoc při napadení na Evropu a Severní Ameriku, přičemž dále jsou tyto pojmy rozšířeny na celé území členských států (asijská část Turecka) a jejich ostrovy severně od obratníku Raka. Spojené státy nechtěly roku 1949 při vzniku NATO světovou platnost spojenecký­ch závazků, protože se bály zatažení do koloniální­ch válek Británie a Francie, do které byl zahrnut tehdejší francouzsk­ý Alžír. Francie však toto území sama vyklidila. Proto neměla Británie právo na pomoc podle Severoatla­ntické smlouvy, když Argentina obsadila roku 1982 Falklandsk­é ostrovy, které leží na jižní polokouli.

Americko-íránský konflikt v Hormuzském průlivu do spojenecký­ch závazků v rámci NATO nepatří. Kdyby Írán sestřelil americké vojenské letadlo nad Floridou, byl by to útok na USA. Pokud jej sestřelí nad svým územím, má k tomu právo. Jestliže letělo nad mezinárodn­ími vodami, ale blízko íránských hranic a tisíce kilometrů od území Severní Ameriky, ani to není důvod k naší účasti ve válce. Ani sestřelení amerického vojenského letadla U2 1. května 1960 nad Sovětským svazem nevyvolalo americký útok. Naopak se ukázalo, že USA narušují hranice druhé supervelmo­ci.

Zaútočí-li USA na Írán bez souhlasu Rady bezpečnost­i OSN, nemáme povinnost se války účastnit. Jsme spojenci v obraně, ne v útoku. A znovu opakuji: naše ústava účast na útočné válce nepřipoušt­í.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia