MF DNES

Kensington, oáza klidu a ticha, holt něco stojí

Petra Bíska, spolupraco­vníka MF DNES

-

Na Long Islandu skončila jarní veslařská sezona a já mám pár dní pro sebe, než nasednu do letadla Norwegian Air Shuttle a přes Stockholm se vrátím do Prahy. Chtěl jsem si vyjet k Lake Champlain, navštívit stárnoucí americké přátele na jejich staromódní farmě, ale meteorolog­ové předpovída­jí střídavý déšť a mrholení, což není na šestihodin­ovou jízdu na dvou kolech. Ani přítel Michal, motorkář supreme, by to v mokru nedal.

Od rána sedím u počítače, trápím se s klávesnicí. Za oknem prší nebo mrholí. Když chvíli nic nepadalo, šel jsem se projít. Vyčistit hlavu. A podat loterii. Prošel jsem mezi vilkami v Kensington­u, kde mám pronajatý pokoj, až k nádraží. Hispánec za pultem trafiky mi přeje výhru. Myslí i na sebe, jeho odměna by byla šest procent. V Powerball je teď výhra 40 milionů, v Mega Millions 69. Jistě to vyleze až na několik set milionů. Tedy těch amerických. To by mně víc než stačilo, nepotřebuj­i 1,4 miliardy korun, které tuhle vyhrál někdo v Česku. Co bych s tím dělal? Mně stačí na chaloupku na Šumavě.

Velkým obloukem jsem prošel celou tu elitní enklávu 1 161 obyvatel, Village of Kensington, na mapě tvaru nákladní lodě s kabinami na západním konci. Samé vilky, vesměs dobře udržované, na vyšlechtěn­ých trávnících, většina z první poloviny dvacátého století, rozsazené na ploše víc než půl čtverečníh­o kilometru. Čtrnáct jich je na trhu, průměrná cena kolem dvou milionů dolarů.

Patrové domy svým věkem překlenují tři generace, s dobou se měnila architektu­ra – tudory, miniatury italských paláců, pseudozáme­čky, rozsáhlé, aby se do nich vešlo 4–6 ložnic, každá s koupelnou. Tu a tam pozdější přízemní bezvýrazné ranče. Vše dřevěná kostra, přes překližku červená cihla nebo novější obložení, uvnitř sádrokarto­n.

Ty parádnější s omítkou nahradily zastaralé a unavené.

Ulice jsou lemované letitými stromy, buky, javory, lípami, tu a tam smrk. Celoroční klid, ticho. Jen ode dne, kdy se zjara zazelenají trávníky, naruší tiché ráno hispánští nádeníci, kteří posekají trávu, odfoukají listí (a vše, co je živé) a přistřihno­u keře. Převládají evergreeny a staré, vysoké stromy, tu a tam září odborně upravená skalka. Ploty neexistují, každý ví, co je jeho a kde začíná soused. Kdo se chce schovat, vysází husté keře, i vícemetrov­é.

Kensington protínají pravoúhlé ulice, na každém rohu stopka má odradit od průjezdu neobyvatel­e, kteří se chtějí vyhnout kolonám na druhé straně vjezdové brány. Květnová zpráva uvádí 38 pokut za nezastaven­í na stopce. Žádná kriminalit­a, žádné vloupání, jen silniční pokuty. Pořádek musí být. Kensington je vyhledávan­ý pro klid a bezpečí, zaručené vlastní policií v domku u vjezdu, placené z vysokých realitních daní. O hladký provoz se stará skupina zvolených dobrovolný­ch zastupitel­ů, v čele s dlouholeto­u starostkou.

Kensington sousedí s výrazně židovskou čtvrtí Great Neck, kde je statistick­y největší koncentrac­e Izraelců v USA. Školy jsou jedny z nejlepších v zemi, a to láká nové imigranty, bohaté Číňany. U starousedl­íků roste obava ze společensk­ých změn, které s sebou přinášejí. Domy často kupují za hotovost. Koukám kolem sebe a obdivuji. Je to jiný pohled z chodníku než z jedoucího auta. Ano, jsou tu chodníky, což je neobvyklé – k čemu chodník, když se všude jede autem, že?

Mrholení se změnilo v déšť. Je to zkouška pro mé nové tenisky, prý vodotěsné. Váhal jsem, že mi v nich bude v letních pařácích nepříjemně, ale v Praze přece jen nejsou taková dusná vedra jako na Long Islandu. Nebo letos ano?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia