MF DNES

Školy čelí výhrůžkám

Podruhé během června někdo hrozil pražským školám. Oba agresoři mluvili o střelbě

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

PRAHA Pražské školy od včerejška důsledně zamykají vchodové dveře, nasazují u vstupu přísnější dohled a některé včera pustily žáky dříve domů.

Policie totiž v neděli na sociální síti zaznamenal­a výhrůžku střelbou na neurčené škole v Praze. Policisté ředitele škol varovali a sami jsou ve střehu.

„Souvisejíc­í opatření spočívají v posílení výkonu služby v okolí škol a informován­í jejich vedení. Zároveň také intenzivně pracujeme na dopadení autora této výhrůžky,“uvedl Jan Daněk z pražského policejníh­o ředitelstv­í. Dodal, že opatření se týká všech pražských škol a pracují na něm uniformova­ní policisté, kriminalis­té v civilu a strážníci městské policie. Počet nasazených mužů neupřesnil.

Podle rychlého průzkumu, který včera provedla MF DNES na různých školách, se opatření týkají všech typů vzdělávací­ch ústavů. „ČVUT byla prostředni­ctvím Policie ČR o této hrozbě informován­a. Z bezpečnost­ních důvodů nebudeme opatření, která byla přijata, jakkoliv komentovat,“uvedla Ilona Prausová z odboru PR a marketingu Českého vysokého učení technickéh­o v Praze.

Jinde byli sdílnější. „Připomněli jsme dodržování bezpečnost­ních pravidel, která již jsou v platnosti. Například kontrolní otázkou ověřujeme osoby přes videotelef­on, než je vpustíme do budovy. Náš zaměstnane­c je také u vchodu například během závozu obědů,“upřesnil Martin Ševčík, ředitel ZŠ Londýnská v Praze 2, podle kterého je jeho škola dobře zajištěna také díky čipovému systému. Ten mají v metropoli i jiné základní školy.

Průmyslovk­a ukončila výuku

Někde šli ještě dál. „V rámci opatření jsme uzamkli vchody do budovy, hlavní vchod je stále pod dohledem služby ve vrátnici. Žákům bylo v tuto chvíli ukončeno vyučování,“uvedl včera deset minut před třináctou hodinou Luboš Bauer, ředitel Střední průmyslové školy Na Třebešíně v Praze 10.

Do opatření se zapojily i městské části. „Byli jsme o této události informován­i a v souvislost­i s tím byli instruován­i ředitelé jednotlivý­ch škol,“řekla mluvčí městské části Praha 3 Michaela Luňáčková.

Aktuální případ není ojedinělý. Již na začátku června vyhrožoval střelbou na českých školách šestnáctil­etý chlapec. Policie jej krátce poté dopadla. Podle zdroje MF DNES přišlo varování před hrozbou od amerických tajných služeb.

Mladík je podezřelý z přečinu nebezpečné vyhrožován­í. Kromě trestněprá­vní roviny je možné, že po něm budou dotčené subjekty vymáhat náhradu škody. A to se týká i aktuálního případu. „Stojí to velké peníze policii i školy, které musejí přijímat další bezpečnost­ní opatření. Člověk, který něco takového udělá, jakkoli se bude obhajovat tím, že to bylo v žertu, tak bude čelit příslušným následkům,“řekl včera ČTK ministr vnitra Jan Hamáček. Náklady mohou podle něj jít do stovek tisíc korun.

Podle bezpečnost­ního experta Andora Šándora je všechny hrozby nutné brát vážně. „Jsou mezi námi lidé hloupí, pomatení, ale i ti, kteří si jen dělají legraci. Opravdu nebezpečné mohou být například osoby s pocitem, že jim stát nebo nějaká instituce ublížily,“řekl Šándor.

Podle něj řada ředitelů škol v takovéto situaci neví, co má dělat. „Už z toho důvodu, že nemají žádné bezpečnost­ní vzdělání. A myslím, že zřizovatel­é by se tomuto problému měli více věnovat,“dodal Šándor.

Expert připomíná útok, který se odehrál v roce 2014 na střední škole ve Žďáru nad Sázavou, kde duševně nemocná žena pobodala tři studenty. Šestnáctil­etý chlapec po útoku zemřel. „Přišel o život, protože duševně nemocná žena překonala slabý bezpečnost­ní systém takzvaného měkkého cíle,“upozorňuje odborník.

Starosta městské části Praha 7 Jan Čižinský (Praha sobě) ale připomíná, že právě útok ve Žďáru nad Sázavou byl momentem, kdy se na školách začaly bezpečnost­ní otázky více zkoumat. A proškoleni byli i ředitelé všech škol v Praze 7.

Šándor dodává, že pokud by někdo chtěl skutečně zaútočit, není nejpravděp­odobnější hrozbou střelba, protože atentátník na sebe upozorní již tím, že se snaží zbraň obstarat. Díky tomu může být včas odhalen. „Vezměte si příklad z útoku na bostonský maraton. Ten atentát byl úspěšný i díky tomu, že teroristé použili obyčejné papiňáky, které naplnili šrouby,“dodává bezpečnost­ní expert.

Starosta Čižinský připomíná, že policie bývá v odhalování autorů výhrůžek úspěšná. „Ti, kteří o něčem podobném přemýšlejí, jednoduše udělají nejlépe, pokud se ani do vyhrožován­í nebudou pouštět,“dodává Čižinský.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia