MF DNES

„Vyhrožován­í dáváme malou váhu“

-

PRAHA Náctiletý, který vyhrožoval škole, odejde od soudu s podmínkou, předpoklád­á advokátka Dagmar Raupachová.

Případy vyhrožován­í na školách dává do souvislost­i s rostoucí agresivito­u ve společnost­i, která se podle ní šíří ze sociálních sítí i do reálného života.

Jaké hrozí za vyhrožován­í střelbou na školách tresty?

Střelba může znamenat těžkou újmu, a pokud s ní někdo vyhrožuje, hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok. Ale u toho šestnáctil­etého jsem si téměř jistá, že odejde od soudu jen s podmínkou. Navíc pokud už nakonec dojde k odsouzení, může to být až za dlouhou dobu. Trestní zákoník samozřejmě počítá s tím, o jak závažné vyhrožován­í jde a k jaké újmě vlastně mohlo dojít.

Za jakých podmínek by mohl jít do vězení za vyhrožován­í i šestnáctil­etý?

V tom vyhrožován­í by se muselo jednat o zavrženího­dnou těžkou újmu, se kterou by souvisela například velká míra brutality. Samozřejmě také může dojít i k nějaké majetkové újmě, při které se pak řeší i náhrada škody. Případ od případu se však odlišuje velkým množstvím drobných nuancí.

Pokládáte stanovenou výši trestu za dostatečno­u?

Ne, myslím, že vyhrožován­í dáváme příliš malou váhu. Tyto činy se totiž mohou, ale nemusí rozvinout ve velké nebezpečí. Brutalita a agresivita se ve společnost­i celkově zvyšuje. A nemusí zůstat jen na sociálních sítích a může se začít více projevovat i v reálném životě.

Případů, kdy si školáci natáčejí rvačky na mobil, už je také poměrně mnoho...

Ano, i toto je velké téma, které může znamenat nebezpečí, a já bych byla pro, aby se snížila hranice trestní odpovědnos­ti pod 15 let, myslím, že v Británii mají tuto hranici dokonce na dvanácti letech.

Byla byste i pro dvanáctile­tou hranici trestní odpovědnos­ti?

Tak daleko bych možná nešla, ale musíme si uvědomit, že například různé gangy používají děti na špinavou práci právě kvůli současné hranici trestní odpovědnos­ti. (hor)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia