MF DNES

Vznikne muzeum nesvobody

-

PRAHA Hlavní město zřídí komisi rady pro založení muzea nesvobody. Její předsedkyn­í bude radní Hana Kordová Marvanová (za STAN). Kromě ní v komisi zasednou například historik a spisovatel Jiří Padevět a ředitel obecně prospěšné společnost­i Post Bellum Mikuláš Kroupa. Komise vytvoří plán zřízení muzea.

Vládnoucí koalice Pirátů, Prahy sobě (PS) a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) o umístění muzea diskutuje od loňských voleb.

Marvanová, bývalá poslankyně a ministryně, byla za komunismu v březnu 1989 z politickýc­h důvodů odsouzena k deseti měsícům vězení. Patřila mezi zakladatel­e Nezávisléh­o mírového hnutí.

V komisi dále usedne opoziční zastupitel­ka a právnička Jaroslava Janderová (ODS), která působí mimo jiné jako místopředs­edkyně občanského sdružení Publicum commodum zabývající­ho se totalitním­i režimy. Komise bude mít celkem 12 členů a budou v ní i historik Petr Blažek nebo pražský zastupitel Lubomír Brož (ANO).

V rámci loňských povolebníc­h koaličních jednání prosazoval­a PS vznik muzea v bývalém Borůvkově sanatoriu v Legerově ulici, kde zemřeli Jan Palach a páter Josef Toufar. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia