MF DNES

Nový život pod mostem

Praha chystá oživení okolí Negrelliho viaduktu. V obloucích budou kavárny, obchody i divadlo

- Redaktor MF DNES

Martin Bajtler

PRAHA V minulosti pod památkově chráněným Negrelliho viaduktem parkovala auta, po dokončení rekonstruk­ce nejstaršíh­o pražského železniční­ho mostu přes Vltavu budou v jeho obloucích kavárny, obchody nebo třeba dílny.

Radní hlavního města včera schválili koncepční studii od architekto­nického studia MOBA, která navrhuje budoucí podobu okolí Negrelliho viaduktu navazující na potřeby rozvíjejíc­í se části Karlína. Schválená studie předpoklád­á, že úpravy oblouků a okolí viaduktu vyjdou na 318 milionů korun. Dalších pětadvacet milionů by měl stát projekt, pro nějž bude studie závazným podkladem.

Práce chce magistrát naplánovat tak, aby na aktuálně probíhajíc­í rekonstruk­ci viaduktu plynule navázaly úpravy jeho oblouků a okolí.

Podle náměstka pro dopravu Adama Scheinherr­a (Praha sobě) město se Správou dopravní železniční cesty (SŽDC), která rekonstruk­ci vede, vyjednalo například to, aby většina oblouků disponoval­a přípojkami na vodu, elektřinu a odpad. „SŽDC viadukt rekonstruu­je jen čistě technicky a z dopravního hlediska. My chceme, aby Negrelliho viadukt zároveň oživil město,“říká Scheinherr. Nové využití proto nalezne 45 ze 74 oblouků mostu. Mají v nich být kavárny, galerie, obchodní prostory, coworkingo­vá centra nebo třeba pobočka městské knihovny. V místě křížení ulic Pernerova a Prvního pluku vznikne nový park s trávníkem, lavičkami a platany. pod železniční tratí v minulosti oživila například Paříž, Vídeň nebo Curych.

Oprava Negrelliho viaduktu začala v létě 2017. Vlaky by se na něj měly vrátit v červnu příštího roku. Na konci roku 2020 by měla být podle plánů SŽDC hotová kompletní rekonstruk­ce mostu. Dokončení celkové proměny oblouků i okolí město plánuje na léto 2022.

„Rychlost ale není to hlavní. Repetitivn­í charakter oblouků umožňuje dělat úpravy postupně. Důležité je především to, aby byla náplň oblouků co nejbohatší. Aby tam vedle sebe mohla být třeba hipsterská kavárna a menší podnikání typu dílny nebo knihkupect­ví,“říká náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu/TOP 09).

Na Štvanici jen dočasné provozy

který nyní připravuje dokumentac­i pro územní rozhodnutí.

O tom, co přesně v jednotlivý­ch obloucích Negrelliho viaduktu bude, by se mohlo rozhodovat podobně, jako tomu je u kobek na náplavkách Rašínova a Hořejšího nábřeží. Tam v průběhu rekonstruk­ce Praha vyhlásila výběrové řízení, jehož výsledky v nejbližší době zveřejní. Hledala v něm komerční, ale i nekomerční provozy.

„Předpoklád­áme, že i u Negrelliho viaduktu vyhlásíme otevřené výběrové řízení, část prostoru by mohla být poskytnuta i institucím v okolí, například Karlínském­u hudebnímu divadlu, které samo projevilo zájem. Zbytek oblouků bychom vybrali dle ideové koncepce,“popisuje radní pro oblast majetku Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu/TOP 09).

Podle něj by měl mít Negrelliho viadukt a jeho okolí kurátora, stejně jako ho mají zmiňované náplavky. Kurátor by dohlížel na architekto­nickou a ideovou jednotu. Město by tak mělo mít pod kontrolou vizuální podobu provozoven, aby prostor nebyl zahlcen například nevkusnou reklamou. „Správcem by byla městská společnost Trade Centre Praha,“dodává radní Chabr.

 ??  ?? Budoucnost viaduktu U Rohanského nábřeží jsou oblouky větší. Dříve sloužily pro podjezd vlaků z Denisova nádraží do Karlína. Vizualizac­e: MOBA
Budoucnost viaduktu U Rohanského nábřeží jsou oblouky větší. Dříve sloužily pro podjezd vlaků z Denisova nádraží do Karlína. Vizualizac­e: MOBA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia