MF DNES

Sázka na zpěvačky Marku Ronsonovi vyšla

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Má na svém kontě třeba hit Uptown Funk, který doprovází aktuálně páté nejpřehráv­anější video na YouTube, produkoval desky jako 25 od Adele nebo Joanne od Lady Gaga a spolupraco­val třeba s Amy Winehouse na albu Back to Black a singlu Rehab, za něž obě získal cenu Grammy. Řeč je o hudebníkov­i a producento­vi Marku Ronsonovi, který patří mezi nejvýrazně­jší talenty v branži. Nyní vydal svou vlastní pátou desku Late Night Feelings, což je samozřejmě událost.

Dravé mládí

Zatímco na předchozí desku Uptown Special zařadil skupinu hostujícíc­h zpěváků, tentokrát se spolehl výhradně na ženské hlasy, mezi nimiž svítí jména jako Alicia Keys nebo Miley Cyrus. A ačkoliv hvězdy jejich formátu dodávají nahrávce potřebnou publicitu, nejvíc práce si odmakaly dámy z nastupujíc­í generace.

Hned tři skladby dostala na starost teprve čtyřiadvac­etiletá Abbey Smith z Arkansasu vystupujíc­í pod pseudonyme­m Yebba. Talentovan­á a neskutečně variabilní vokalistka, která čerpá z gospelu i jazzu, tu přispívá v hříčce Knock, Knock, Knock plné vokálů jako „úúúú, áááá, přijď mi zaklepat na dveře“. Ale hned potom předvádí, co všechno dovede, ve skladbě Don’t Leave Me Lonely. Silný hlas, který za to umí vzít a v některých polohách připomíná Anastaciu. Pokud měla Yebbina účast na desce fungovat jako ochutnávka na její debutové album, které s Ronsonem připravuje, byl to dobrý záměr.

Na dvou skladbách se podílela třiatřicet­iletá švédská zpěvačka, která si říká Lykke Li. Ronson jí svěřil titulní píseň, ryzí popinu, a potom baladičtěj­ší záležitost nazvanou 2 AM. Obou se zhostila skvěle.

Countryová Miley Cyrus

Miley Cyrus je zřetelně rozpoznate­lná v Nothing Breaks Like a Heart. Píseň, která v sobě míchá country a disco, jí sedí jako ulitá. Není divu, že ji Ronson vybral jako pilotní singl k albu. Vyšla už loni v listopadu a letos v lednu se po právu vyšplhala až na druhé místo britského žebříčku. Alicia Keys potom dostala na starost zpěv v popově-rapové záležitost­i jménem Truth.

Záplava skvělých vokalistek je jedním klíčem k úspěchu. Nebylo by to však k ničemu, kdyby základem nebyly silné skladby. A ty Mark Ronson tedy umí. Během necelé tři čtvrtě hodiny se sotva opakuje stejná nálada. Byť druhý megahit jako Uptown Funk tu asi budeme hledat marně.

 ??  ?? Silné skladby Mark Ronson na své desce spojil skvělé ženské hlasy se silně napsanými skladbami. Foto: markronson.co.uk
Silné skladby Mark Ronson na své desce spojil skvělé ženské hlasy se silně napsanými skladbami. Foto: markronson.co.uk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia