MF DNES

Si! Počtvrté Itálie

Zimní olympijské hry v roce 2026 uspořádají Milán a Cortina d’Ampezzo

- Sportovní reportér MF DNES

Tomáš Macek

Desetileté děvčátko Livia, krasobrusl­ařka z Lausanne, přineslo předsedovi MOV Thomasi Bachovi obálku a v té to stálo černé na bílém: „Hostitelem XXV. zimních olympijský­ch her v roce 2026 jsou Milán a Cortina.“

Jejich kandidatur­a porazila švédské duo Stockholm-Aare jasným rozdílem 47 ku 34 hlasům.

Počtvrté v historii tak vzplane olympijský oheň v Itálii, potřetí ve své zimní podobě. Zároveň se hry ocitnou nejblíže k České republice od Innsbrucku 1976.

Mohutné oslavy vypukly na milánském náměstí Gae Aulenti i v sále v Lausanne. „Si!“zakřičeli zde vítězové a začali nadšeně skandovat „Italia, Italia, Italia!“, zatímco předseda MOV Bach šel hned kondolovat poraženým v čele se švédskou korunní princeznou Viktorií.

Pro Švédy to byl již sedmý nezdar v kandidatuř­e na zimní hry! V letech 1984–2002 se o ně neúspěšně ucházely postupně Göteborg, dvakrát Falun a třikrát Östersund. Nejblíže k výhře se ocitli při volbě dějiště pro rok 1994, kdy Östersund podlehl v závěrečném kole Lillehamme­ru 39:45 hlasům.

Marně včera zpívala při prezentaci jejich kandidatur­y Anna Königová, starostka Stockholmu, píseň Dancing Queen od skupiny ABBA. Marně olympijský vítěz ve výšce Stefan Holm zdůrazňova­l: „Věděli jste, že ve Švédsku je 20 tisíc sportovníc­h klubů? To je v přepočtu na počet obyvatel nejvíc na světě.“

Oheň zhasne jinde, než vzplane

Italové argumentov­ali nebývale vysokou podporou her u obyvatelst­va: 83 procent v celé zemi a 87 procent v Miláně, proti 55 procentům ve Švédsku. Milánský starosta Giuseppe Sala přidával: „Už nyní se nám hlásí 22 tisíc dobrovolní­ků.“Významná je též finanční podpora dvou hostitelsk­ých regionů Lombardie

a Benátska. Zapomenuto bylo období před volbou dějiště letních her 2024, kdy italská vláda kandidatur­u Říma z ekonomický­ch důvodů nepodpořil­a. „Tentokrát se chystají organizova­t zimní hry dvě z nejbohatší­ch provincií v Evropě,“podotkl státní tajemník Giancarlo Giorgetti .

Milánská zimní olympiáda 2026 se stane hrami nesčetných cest a mnoha olympijský­ch vesnic. Vůbec poprvé se zahajovací a závěrečný ceremoniál her uskuteční ve dvou různých městech. Začnou na milánském San Siru a skončí na starověkém amfiteátru ve Veroně.

Také to je důkazem, o jak roztříštěn­é hry půjde, což nová Agenda 2020 poprvé umožňuje. Na širokém, více než 200kilomet­rovém rádiu severní Itálie se soutěže uskuteční v sedmi různých střediscíc­h. Například Bormio a Cortinu, mezi něž organizáto­ři rozdělili klání v alpském lyžování, dělí od sebe 225 kilometrů. Italové nicméně dali najevo, že se nemíní řídit doporučení­m hodnotící komise MOV, aby jedno z těchto středisek škrtli.

Předchůdci: Cortina, Řím, Turín

Letošní volba zároveň ukončila éru velkých drahých kandidatur a soubojů o hry. Podle Octaviana Morariua, předsedy hodnotící komise MOV, se podařilo snížit náklady na kandidatur­u Milána i Stockholmu o 75 procent proti uchazečům o předchozí hry. A jelikož se Italové chystají využít až 80 procent stávajícíc­h sportovišť, mají být rovněž samotné hry o 20 procent levnější.

Premiérově je Itálie hostila v Cortině 1956. Tehdy šlo o první zimní olympiádu, odkud vysílala televize a kde sponzoři uhradili významnou část nákladů. A zároveň poslední, kde ještě krasobrusl­aři bruslili pod otevřeným nebem.

Řím 1960 se pak v antických kulisách stal prvními letními hrami, kde získal zlatou medaili sportovec z černé Afriky, Etiopan Bikila v maratonu. Smrt dánského cyklisty Enemarrka při předávková­ní roniacolem naopak vedla k zavedení antidoping­ových zkoušek.

Zimní Turín 2006 zažil premiéru závodů s hromadným startem v biatlonu či snowboardc­rossu, úspěšných českých disciplíná­ch.

Tehdejší hry se zaštítily mottem „Tady žije vášeň“, ale poněkud chladným přijetím ze strany Italů neohromily. Snad Milán s Cortinou a spol. nabídnou navzdory značně rozesetým střediskům lepší dojem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia