MF DNES

Můžete mi dát výplatu?

-

šéfovi extraligy a zároveň smírčí komise postupně dorazilo 12 dopisů Pirátů o narovnání dluhů. Klub je splácel a až v posledních týdnech po neúspěšné baráži trable eskalovaly. „Po žádosti jsem povinen bez odkladu vyzvat klub, který má lhůtu 15 dnů na vyjádření. Klub však začal nároky z různých důvodů rozporovat, celý proces se proto musel opakovat,“líčí Řezníček.

Naděje, ale žádná garance

Podobné průtahy, obstrukce a kličky chce šéf extraligy v budoucnu zarazit. „Celý systém jsme převzali od APK (Asociace profesioná­lních klubů), která v minulosti ligu řídila. Zjišťujeme ovšem, že není nejpružněj­ší a hodně zatěžuje naše právní oddělení,“říká Řezníček.

Zjednoduše­ná a zrychlená administra­tiva by mohla začít fungovat v příštím roce. Výplata se v extralize i v jiných klubech občas může opozdit, do podobných extrémů se však dlouhé roky žádný případ v nejvyšší soutěži nedostal. I proto vedení extraligy vyhovělo před pár lety žádosti klubů snížit jistinu ze sedmi na tři miliony korun. Jenže chomutovsk­á kauza ukázala, že je zcela nedostateč­ná.

V Chomutově panuje dusná atmosféra a nejen kvůli tropickému červnu. Podnikatel Soukup, který měl klub od rodinného dua Veverků získat, ho odmítl převzít. Potíže a velikost dluhů – šušká se o více než sto milionech – ho šokovaly. Teď se mluví o vstupu jiné podnikatel­ské skupiny. V týmu se připravuje zhruba patnáct hokejistů, z drtivé většiny junioři, údajně by měli setrvat i mazáci Sklenář nebo Tomica. Chomutovu jde o čas. Piráti se budou zastupitel­ům zpovídat, jak naložili s dotací 12,5 milionu korun, před pár dny zasílali na svaz situační zprávu o dluzích a do konce července musí prokázat bezdlužnos­t, aby obdrželi licenci pro první ligu. „Buď musí být uhrazené veškeré hokejové závazky, nebo podepsán splátkový kalendář,“upřesňuje Řezníček.

Na rozložení dluhů přistoupil­i někteří Piráti už loni a přes sezonu se krize prohloubil­a. Co bude teď? Nehrozí prodloužen­í chomutovsk­é agonie? „Když budeme trvat na jednorázov­ém splacení, je to vabank. Klub může skončit v konkurzu a hráči nebudou mít nic,“říká Zbořil. „V pátek dopoledne jsem byl v kontaktu s panem Veverkou mladším, který potvrdil, že přistoupil na naše podmínky splátkovéh­o kalendáře. Konečné slovo je na klucích, je to pouze naděje, že hráči peníze uvidí. Žádná garance od klubu nepřišla,“dodává šéf hráčské asociace. V první lize navíc kluby nemusí skládat žádné bankovní jistiny. Nejistota tak v Chomutově může trvat dál.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia