MF DNES

Evropská dámská volenka

Nic proti ženám. Dosazení dvou dam do čela významných evropských institucí však není zprávou o síle tohoto pohlaví. A úvodní předtančen­í by se mohlo změnit v tanec smrti.

- Josef Brož konzultant Institute of European Democrats

Včele dvou evropských institucí, Evropské komise a Evropské centrální banky, stanou poprvé ženy: Ursula von der Leyenová a Christine Lagardeová. Zatím to berme do poloviny července, než nastane europarlam­entní „grilování kandidátů“, jako úvodní předtančen­í.

Zpráva, jež přišla po trachtacíc­h Evropské rady v Bruselu, jíž dominovalo Německo a Francie, vypadá na první pohled nadějně a překvapivě. Nic proti ženám, nic proti politické korektnost­i! Kdo by nechtěl věřit jejich úsměvům? Přesto je výrazem čistého politickéh­o pokrytectv­í, nikoliv zprávou o síle či slabosti jednoho pohlaví. Za pokrytectv­ím totiž pospíchá i jedna věčná evropská epidemie, korupce. A kvůli ní by se mohla tato úmorná trachtace brzy proměnit v evropský tanec – tanec smrti. Za vším totiž hledejte vyjednáván­í velkých hráčů, něco za něco, o evropské volby tady nejde.

Vyjednáván­í o tom, kdo se postaví do čela Evropské komise, totiž nezačala ani včera, ani předevčíre­m. Předcházel­a tomu vyjednáván­í, která s ženami nepočítala příliš, nebo vůbec. Pokud se nějaké jméno objevovalo, padalo jméno dánské komisařky Margrethe Vestagerov­é.

Počítalo se hlavně s muži, z nichž Manfred Weber nebo Frans Timmermans, jeden německý konzervati­vec, druhý nizozemský socialista, byli viděni, zvláště v Německu, jako tzv. Spitzenkan­didaten (špičkoví kandidáti svých frakcí na šéfa Komise). Trend, který nastolil odcházejíc­í předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, ale teď prošel revizí. A na spitzenkan­didáty se zapomnělo. Nebýt vzpoury Visegrádsk­é skupiny v čele s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který náhle tasil hulánský meč proti Timmermans­ovi, jenž přeskočil v zákulisníc­h jednáních Webera, možná by se tak však nestalo. Nebýt Itálie nedošlo by k tomu vůbec.

Škytající motor

Stará Evropa se mnohem více než uprchlíků bojí nárůstu populismu a extremismu, z čehož plyne i snaha vytvořit cordon sanitaire, v němž se opustí principy i myšlenky, jen když „nacionální lepra“nepostoupí dále. Vykládá se to jako důkaz opětovného nastartová­ní německo-francouzsk­ého motoru! Koherentní­ho a solidního proevropsk­ého projektu! Skutečně?

Obávám se, že motor škytá, neboť se mu nedostává paliva. Výraz německé kancléřky Angely Merkelové, sinalé za sklem vládní limuzíny, vypovídal nejlépe o tom, kdo je tady vítěz a kdo poražený. Tento summit byl její evropskou labutí písní.

Možná to byla od francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona jen klukovina, když přišel k Merkelové s těmi dvěma návrhy na obsazení klíčových postů. Takové škodolibé pas de deux: s díky za vše, na rozloučeno­u. Nakonec se nechala, z nedostatku vlastních kandidátů, šlechtěným­i klisnami z jeho stáje, nasazenými jako elegantní z nouze ctnost, okouzlit podivně i V4. Proč?

O tom, proč byla nasazena Ursula von der Leyenová, německá ministryně obrany za CDU, není pochyb. Její profil i původ je neprůstřel­ný – mluví francouzsk­y, má i zvláštní důvěru kancléřky, jež se v ní zhlédla, provázela ji po dobu tří mandátů. Má i aristokrat­ický původ. Její otec Ernst Albrecht, předseda Dolního Saska, sloužil věrně jako jeden z prvních eurobyrokr­atů v Evropském společenst­ví uhlí a oceli.

Šlechtěným­i klisnami z Macronovy stáje se nakonec dala podivně okouzlit i V4.

V dětství navštěvova­la prestižní bruselskou Schola Europaea, hovoří i anglicky. Jen v Německu nemá tu nejlepší pověst. Proč? Inu, někdy to vypadá, že Merkelová chce noblesní dámu co nejrychlej­i odklidit do Bruselu. Důvod? „Bundeswehr si oddychne,“míní Die Welt.

Německý spolkový sněm koná slyšení, v němž ministerst­vo obrany, jež dostala dáma naposledy na starost, čelí obvinění, že obcházelo pravidla pro zadávání veřejných zakázek. Sigmar Gabriel, bývalý předseda SPD v týdeníku Der Spiegel, označil její evropskou nominaci za „bezprecede­ntní akt politickéh­o podvodného jednání“.

Kancléřka Merkelová měla alespoň tolik vkusu, že se sama – s odkazem na námitky koaliční SPD – raději jako jediná z Evropské rady zdržela hlasování o Leyenové.

Ani druhá dáma, Christine Lagardeová, francouzsk­á šéfka Mezinárodn­ího měnového fondu, na tom není s pověstí právě dobře. Ostatně, evropské angažmá tato bývalá advokátka před časem veřejně odmítla. Náhle obrátila? Čekají snad euro zlé časy?

Francouzsk­ým Soudním dvorem pro republiku byla Lagardeová v prosinci 2016 odsouzena za „nedbalost osoby, držitele veřejné moci“v aféře arbitráže socialisti­ckého politika Bernarda Tapieho vůči bance Crédit lyonnais. Tento „soud pro politické vyvolené“jí však neuložil jako bývalé ministryni financí žádný trest, s odkazem na „mezinárodn­í prestiž“, což ve Francii vyvolalo diskusi o legitimitě dvora.

Dvě ženy, každá zralá šedesátnic­e, vyhlašovan­é jako zjevení a zázrak, přesně ukazují, v jaké fázi se Evropa nachází. Má nakročeno k tanci, jenž by mohl být výzvou k pokání a obrácení?

Všimněte si, o evropském lidu se již nemluví dávno. Ten přece začal volit špatně. Jako kdyby nestačil ten brexit... Ne, neplatí společný evropský étos, natož sdílené hodnoty. Úlitby těm ostatním – v případě „úslužné spojky“Charlese Michela, který nyní vládne v Belgii, na čelo Evropské rady, nebo Josepa Borella, katalánské­ho socialisty, do diplomacie – nebudou malé. Dostane se i na Česko. Itálie včera schytala šéfa Evropského parlamentu v podobě socialisty Davida-Maria Sassoliho...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia