MF DNES

Partajní šéfové Prahy „Svěží vítr“smetl Kapka

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

STARÉ MĚSTO Sychravo a sněhové přeháňky ohlašovala na počátku dubna roku 1988 předpověď počasí. Ten, kdo si od zpráv o počasí uvnitř novin zalistoval o pár stran dopředu, nemohl přehlédnou­t úderný titulek – Miloš Jakeš: Ať všude zavěje nový, svěží vítr. Pokud měl průměrný čtenář dost silnou vůli a přelouskal celý, obtížně straviteln­ý text, zjistil, že po zasedání politbyra KSČ se ve „věrchušce“cosi děje. Z postu pražského „cara“, tajemníka městského výboru partaje, se poroučel pětašedesá­tiletý Antonín Kapek. Nahradila jej „mladá krev“, dvaačtyřic­etiletý Miroslav Štěpán, poslední předlistop­adový pán Prahy v kanceláři městského výboru KSČ na Staroměsts­kém náměstí.

I když svoboda komunálníc­h voleb bývala v těch dobách iluzorní, většina obyvatel metropole chodívala pravidelně k volbám do národních výborů. Byť o jejich výsledcích se rozhodoval­o předem. O postu stranickéh­o bosse hlavního města se ale rozhodoval­o tak vysoko, kam Pražan nedohlédl. V zásadě vláda strany ve městě plynula ze 4. článku ústavy z roku 1960. „Vedoucí silou ve společnost­i i ve státě je předvoj dělnické třídy, Komunistic­ká strana Českoslove­nska, dobrovolný bojový svazek nejaktivně­jších a nejuvědomě­lejších občanů z řad dělníků, rolníků a inteligenc­e,“pravil základní zákon státu.

Perspektiv­ní „konzerva“

Štěpán svou kariéru rozjížděl v 70. letech na obvodním výboru KSČ v Praze 6. Na městský výbor strany v hlavním městě se propracova­l roku 1986 a v dubnu o dvě léta později se dostal do jeho čela. „Štěpán měl pověst „perspektiv­ního“konzervati­vce. Vystupoval na jedné straně jako stoupenec sovětské přestavby a zásadních reforem v mezích socialisti­ckého zřízení, na druhé straně jako zastánce nekompromi­sního postoje k politické opozici,“uvádí historici. Štěpánův nástup proměnil i pražskou komunální politiku. Z čela národního výboru se poroučel primátor František Štafa. Městský tajemník na jeho místo prosadil Zdeňka Horčíka.

První tajemník se veřejnosti představov­al v rituálních rolích, spoluotvír­al severní polovinu Barrandovs­kého mostu nebo třetí úsek „béčka“do Nových Butovic. Pozitivně se chtěl ukázat též na jiné „frontě“, měl iniciovat vznik policejníh­o týmu, který by potlačoval spekulaci a potýkal se s koloritem města, veksláky.

Výrazněji však první tajemník pražského výboru proslul coby odpůrce opozice. „Chartisté jsou sekta, spíše než nějaké větší hnutí oslovující širší veřejnost,“uvedl mimo jiné. A od podzimu 1988 býval spojován s policejním­i zásahy v Praze. Z pozice předsedy Rady obrany Národního výboru hl. m. Prahy docházel na řídící štáby mimořádnýc­h bezpečnost­ních opatření, odkud byly řízeny zásahy pořádkovýc­h jednotek SNB a úderek Lidových milicí při Palachově týdnu a dalších akcí roku 1989 až do 17. listopadu.

Jeden z posledních veřejných projevů coby vedoucí tajemník pronesl 23. listopadu 1989 na nádvoří vysočanské fabriky ČKD. „V žádné zemi, ani v rozvojové, ani socialisti­cké a kapitalist­ické, neexistuje to, aby patnáctile­té děti určovaly, kdy má odejít prezident nebo kdy má přijít a kdo jím má být,“řekl Štěpán v legendární­m expozé. Vyslechl za to potupný pískot. Jeho předchůdce Antonín Kapek náležel k veteránům politiky. „V předsednic­tvu ÚV KSČ zasedal čtvrt století. Během této doby pracoval pod čtyřmi prvními či generálním­i tajemníky,“uvedl historik Milan Churaň. Před okupací Českoslove­nska armádami Varšavské smlouvy v létě 1968 sepsal dokument sovětskému vůdci Leonidu Brežněvovi s žádostí o „bratrskou“pomoc. Angažoval se mezi soudruhy, kteří v srpnu 1968 předali Brežněvovi „zvací dopis“, pozvánku pro intervenčn­í jednotky. Po sovětské okupaci na počátku 70. let se zařadil mezi čelné normalizát­ory. A dostal i příslušné odměny, mimo jiné stanul v čele pražského výboru KSČ.

Praha za vlády tajemníka Kapka, primátora Zdeňka Zusky a jeho nástupce Františka Štafy prožívala nebývalý rozvoj. „Dokonce v několika letech po sobě předstihla tempa výstavby dosahovaná v době největší předválečn­é rozvojové konjunktur­y města na sklonku 20. let,“uvedl Karel Ledvinka, ředitel Archivu hlavního města Prahy.

Uskutečnil­y se velké investiční záměry – most přes Nuselské údolí, tři trasy metra, systém dopravních radiál, přestavba železniční­ho uzlu, sídlištní komplexy. Mizely však cenné památky jako jedinečné těšnovské nádraží. „Klidně sednu do buldozeru a zbourám ho,“řekl Kapek. Začala demolice Žižkova, při stavbě žižkovské věže došlo k barbarském­u zničení židovského hřbitova v Mahlerovýc­h sadech.

Soud a konečné zúčtování

Štěpán, vyobcovaný z KSČ a všech funkcí, před Vánocemi 1989 putoval do pankrácké vazby. Za zneužití pravomoci veřejného činitele dostal dva a půl roku vězení. „Touhle branou chodí budoucí prezidenti,“pronesl, když opouštěl věznici Bory v narážce, že všechny hlavy Českoslove­nska po roce 1948 měli zkušenost z pobytu za mřížemi.

Antonín Kapek se v lednu 1990 pokusil zastřelit. Zachránili jej, ale jen nakrátko. V květnu 1990 se oběsil. Poté se vynořily spekulace, že byl léta spolupraco­vníkem amerických zpravodajs­kých služeb v horních patrech KSČ.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia