MF DNES

Karel Pacner z Houstonu: Kolumbovsk­á rizika

-

Původní článek redaktora deníku Mladá fronta Karla Pacnera, který byl u startu Apolla 11. Text vyšel v sobotu 19. července 1969 ve víkendové příloze Mladé fronty.

Dnes ještě nikdo nemůže s jistotou říci, jak skončí let Apolla 11 – triumfem či katastrofo­u. V každém případě jde o kolumbovsk­ý čin, který s sebou ovšem nese i kolumbovsk­á rizika.

Za osm let, které uplynuly od prvního

startu Jurije Gagarina do vesmíru, zahynuli bezprostře­dně při výkonu kosmonauti­ckého povolání čtyři muži: Virgil Grissom, Edward White, Roger Chaffee a Vladimír Komarov. A v nebezpečný­ch situacích, které se nakonec podařilo zvládnout, byli i jiní. Mají nebezpečné povolání – jako každý člověk, který si pro svůj život vybral kolumbovsk­ou cestu.

Specialist­é americké firmy Martin analyzoval­i možnosti havárií při kosmických letech s lidskou posádkou a 16. astronauti­ckého kongresu v Aténách předložili tyto odhady, založené na statistick­ých propočtech:

V letech 1960–1984 se má přihodit sedm havárií pilotovaný­ch lodí ve vesmíru, které budou vyžadovat pomoci záchranné služby.

Pravděpodo­bnost, že se tato čísla splní, je 62,2 % a pravděpodo­bnost nejméně jedné nekatastro­fické havárie dokonce 99,9 %. Kromě toho američtí odborníci nevypočítá­vali možnost katastrof – havárií, při kterých posádka zahyne okamžitě, aniž jí bude možno pomoci. Do této kategorie patrně můžeme počítat i rotaci Sojuzu 1 během přistávací operace, která způsobila smrt V. Komarova.

Firma Martin před čtyřmi lety apelovala na kosmonauti­cké odborníky, aby okamžitě zahájili práce na projektech nejrůznějš­ích možností záchrany kosmonautů, kteří se octnou ve smrtelném nebezpečí. (...)

Dr. Josef Dvořák, CSc., vědecký pracovník Ústavu leteckého zdravotnic­tví v Praze: „Při letu Apolla na Měsíc, kdy bude přistávat, jde o tyto kritické momenty:

1. Příprava ke startu.

2. Start.

3. Okamžiky oddělení vypotřebov­aných raketových stupňů.

4. Opětné zapálení motoru na parkovací dráze okolo Země a nasměrován­í k Měsíci.

5. Oddělení a přeměna velitelské kabiny Apolla a přístrojov­é sekce, jejímž výsledkem má být spojení s lunárním modulem.

6. Uvedení na lunární dráhu.

7. Sestupný manévr lunárního modulu.

8. Přistání na Měsíci.

9. Start z Měsíce.

10. Spojení lunárního modulu s velitelsko­u lodí na lunární dráze.

11. Start z lunární dráhy směrem k Zemi.

12. Návrat do zemské atmosféry.

13. Okamžik rozvinutí padáků.

14. Vytažení z oceánu.“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia