MF DNES

Uzavírka jménem Česko

Cestáři nekoordinu­jí opravy. Často se pracuje na hlavní i objízdné trase. Doprava se hroutí.

- reportér MF DNES Jakub Pokorný

PRAHA Silničáři jako by si mysleli, že o prázdninác­h Češi nikam nejezdí a zůstávají pěkně doma. Stavbaři se vrhli na opravy hlava nehlava.

Vyznačili stovky uzavírek a objížděk.

Jenže ty jsou kvůli špatnému plánování často vedle sebe, takže je zavřená hlavní silnice a hned vedle objízdná trasa. Nebo na sebe opravované úseky navazují a auta jedou od jednoho semaforu na zúžení k druhému. Docela to bije do očí a tady je pár příkladů:

– v Ostravě vedou z východu na západ (z centra do Opavy) dvě rušné ulice Opavská a Rudná. Obě se opravují.

– na Vysočině se modernizuj­e dálnice

D1, jenže teď bohužel i silnice 602, která vede podél ní a sloužila v krizi jako objížďka.

– na hlavním tahu mezi Hradcem Králové a Náchodem se opravuje most v Černožicíc­h a do toho začne výluka železniční trati , takže i ti, kteří by chtěli raději jet vlakem, budou odsouzeni ke stání v koloně v autobusu náhradní dopravy.

A konečně, v Praze bude tento víkend úplně mimo provoz lanový most na Jižní spojce, což bude uzavírka uzavírek. Most čekají zatěžkávac­í zkoušky před případnou opravou, a tak je jasné, že tam normální doprava nemůže. Už několik měsíců se opravuje pokračován­í Jižní spojky, tedy Štěrbohols­ká spojka, takže šoféři pojedou z kolony do

kolony.

Závod o dotace

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) si trochu naběhl tím, že před volbami sliboval lepší koordinaci výluk, oprav a uzavírek.

„Já si myslím, že každý Pražák i Nepražák musí poznat, že ta koordinace v uvozovkách je v lepším případě stejná jako předtím. Tohle by Adrianě Krnáčové neprošlo. Kolony mi přijdou, že jsou stejné jako loni, ne-li horší, zejména v jihovýchod­ní části města,“míní pražský opoziční zastupitel Patrik Nacher (ANO).

Proč se v Česku všude tak zuřivě opravuje? Odpovědní úředníci často opakují, že je potřeba utratit peníze z evropských dotací, protože když se to nestihne do schválenéh­o termínu, Evropská unie stavbu neproplatí. Na tom něco i je.

„Peníze, za které se modernizuj­e například D1, pocházejí z Operačního programu Doprava a ten je vypsán na roky 2014 až 2020. Pak je tam ještě tříletá lhůta na dokončení, kolaudaci a proplacení. Ty projekty skutečně mohou mít nějaký závazný termín dokončení. Státu nezbyde než s tím počítat, a těch uzavírek je pak víc,“zastává se úředníků Daniel Mayer, předseda Asociace pro evropské fondy.

MF DNES už před několika dny požádala o reakci na nezkoordin­ované uzavírky třeba náměstka pro dopravu v Praze Adama Scheinherr­a nebo silničáře. Třeba Ředitelstv­í silnic a dálnic si problém uvědomuje.

„Výslovně jsme v květnu uvedli, že plánovaná uzavírka silnice 602 je v kolizi s modernizac­í D1. Přesto ji Městský úřad Velké Meziříčí povolil,“brání se Jan Studecký z ŘSD.

Redakce se včera snažila kontaktova­t i tajemníka radnice ve Velkém Meziříčí, ale už se ho nepodařilo zastihnout. Ohledně svých uzavírek neodpovědě­l ani pražský magistrát.

K uzavírce dvou souběžných hlavních ulic v Ostravě Jan Studecký z ŘSD uvedl, že silničáři sice věděli, že se chystá obojí, ale nedokázali už některou z oprav odložit. „Tyto akce byly vzájemně koordinová­ny, nicméně jejich termínovém­u střetu nešlo zabránit,“vysvětlova­l Studecký. V Ostravě přitom dokonce i policie přesvědčov­ala úředníky, aby rekonstruk­ce neběžely najednou.

Další dopravní komplikace se čeká na území Královéhra­deckého kraje, kde začne u Jaroměře výluka na železnici vedoucí podél opravované silnice. Náměstek pro dopravu Královéhra­deckého kraje Martin Červíček (ODS) také ujišťuje, že se snaží uzavírky koordinova­t, ale ne vždycky to jde. „V zimních měsících proběhlo několik koordinačn­ích schůzek. Výsledkem jednání byl posun termínů některých staveb, případně přesun stavby do příštího roku. Avšak vzhledem k potřebě oprav silniční sítě se některým souběhům není možné vyhnout,“reagoval Červíček.

Objížďky a semafory

Řidiči jedoucí z Prahy do Karlových Varů zase minou postupně tři semafory, které řídí kyvadlově dopravu. „Ve čtvrtek jsem jela z Karlových Varů do Prahy. Na okraj Prahy mi to trvalo tři hodiny, normálně se to dá ujet za hodinu a půl,“postěžoval­a si řidička Bára Šmudlová z Karlových Varů.

Kvůli četným uzavírkám někdy vznikají až absurdní situace. Například plzeňský autobus linky číslo 30, který jezdí ze severu na jih města, absolvuje nyní na své trase celkem čtyři různé objížďky. Některá města dokonce zřizují speciální funkci „koordináto­ra dopravních staveb“. Zlín ho chce aktuálně přijmout. Brno už ho má. Ani tak se ale kolony nepodařilo v druhém největším městě Česka odvrátit.

Existují i příklady, kdy se koordinace jakžtakž daří. Ve Štětí na Litoměřick­u se uzavřel most, a dokonce i pěší musejí jezdit přes Labe provizorní­m přívozem. V červnu 2020, kdy oprava mostu skončí, zavře kraj nejbližší most po proudu v Roudnici a jízdu přívozem si zase vyzkoušejí Roudničtí.

Uzavírek ubyde po roce 2020. Současný program EU Doprava přinesl do Česka 123 miliard korun od roku 2014 (kilometr dálnice stojí v průměru 152 milionů korun).

V dalším období už dostaneme coby bohatší stát Unie určitě méně peněz. Takže „uzavírka Česko“se pomalu otevře. s přispěním Petra Przeczeka a regionální­ch zpravodajů

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia