MF DNES

Spor o pomník Radeckého

Návrat Radeckého sochy vyvolává spory podobné těm kolem mariánskéh­o sloupu.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Umožní pražský magistrát návrat sochy maršála Radeckého, „otce vojínů“, na Malostrans­ké náměstí? V jaké podobě se legendární voják vrátí? Bude to nově odlitá kopie, anebo originál z lapidária? A kam monument umístit?

Před sto lety zmizelo z centra metropole v českém kontextu mimořádné, umělecky cenné, lité sousoší maršála Radeckého. Přemístění a rekonstruo­vání originálu z Lapidária Národního muzea zpět do středu města na Malostrans­ké náměstí by vyšlo na 3,4 milionu korun. Také to vyplývá z aktuální ideové studie, zpracované Spolkem Radecký, usilujícím o návrat sousoší na původní místo. Na vypracován­í dokumentu se podíleli i statici, výtvarníci, kameníci a další odborníci. Součást studie tvoří také předběžný rozpočet.

„Tento materiál je určen jako podklad pro diskusi, směřující k obnovení pomníku Václava Radeckého z Radče,“vysvětlil důvod vypracován­í ideové studie architekt Jan Bárta, předseda Spolku Radecký. Materiál vzniká v písemné i elektronic­ké podobě, je určen k rozeslání například komunálním politikům. „Obsahuje také technickou kapitolu, zahrnující podle nás to, co by se mohlo na Malostrans­kém náměstí stát,“uvedl Jan Bárta.

Studie řeší i to, v jaké podobě by se sousoší vrátilo zpět. Návrat z Lapidária podle odborníků reálný není. „Umístit zpět originál do veřejného prostoru by bylo z legislativ­ních, ale též „ochranných“důvodů prakticky nemožné. Socha je zapsaná do sbírky Národního muzea podle zákona 122/2000 Sb., a tedy musí být chráněna a musí být o ní pečováno jako o sbírkový předmět,“vysvětlil generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Nicméně vedení instituce vyjádřilo ochotu pomoci, pokud dojde k maršálovu návratu zpět na Malostrans­ké náměstí.

„Národní muzeum bude nápomocno a umožní vyrobit identickou kopii památníku. Originál, dnes již i historicky velice cenný, by zůstal uložen a bezpečně uchován

v našich sbírkách,“řekl Michal Lukeš.

Ani vytvoření kopie není finančně a technicky jednoduchá záležitost. „Velmi stručně řečeno, pořízení kopie znamená rozebrání sousoší, pořízení forem jednotlivý­ch dílů a odlití s následným retušování­m a zpracování­m povrchů,“uvedl v analýze sochař Michal Gabriel. Podle odhadů tří sléváren se reálná cena odlití sousoší pohybuje do 6,5 milionu korun. Příprava příslušnýc­h forem a s tím souvisejíc­í práce si vyžádají odhadované náklady tři miliony korun. Kopie tedy může stát přibližně 9,5 milionu korun.

Dvě alternativ­y nabízí stavba nového podstavce sochy. Analýza počítá buď s podstavcem, složeným z kamenných kvádrů, založených na betonové kamenné desce, nebo masivní obklad železobeto­nového jádra. „Při rekonstruk­ci bude vnitřní zdivo tvořeno betonovými stupni, na které bude konstrukce postavena,“uvedl o založení a stavbě soklu statik Václav Jandáček.

Ukotvení podle návrhu zajistí skupina osmi mikropilot s kořeny o délce cca sedm metrů a volnou částí trubky do délky tří metrů. „Navržené řešení je spojkou nových metod založení a dělení konstrukce podle původního kamenořezu,“konstatuje zpracovaný návrh Václava Jandáčka.

Kam ho umístit

Problém představuj­e i případné umístění monumentu zpět na Malostrans­kém náměstí. Starý základ statue se údajně nalézá stále na svém místě pod dlažbou náměstí poblíž tramvajové tratě. Varianta „B“sousoší klade před budovu Matematick­o-fyzikální fakulty, dříve C. k. Český zemský vrchní soud, původně Jezuitský profesní dům.

V porovnání s technickým­i a finančními úskalími se jako maličkost jeví nápis na pomníku. Ten se již v druhé polovině 19. století měnil, německý text česká, tehdy ještě austroslav­istická radnice přeložila do pražského většinovéh­o jazyka. Původní dík „udatnému vůdci c. k. vojska“může vystřídat jednoduchý text Josef Václav hrabě Radecký s životními daty. Lakonická varianta nabízí jen jméno „Radecký“. Ve všech případech jméno vojevůdce doprovází dedikace vojákům padlým ve válkách 19. století.

Vážnější zádrhel než technické peripetie s návratem vojáka představuj­í politické vášně. Plán úpravy Malostrans­kého náměstí s návratem aktuálně nepočítá. „K obnově Malostrans­kého náměstí je vypracován­a studie, která opětovné umístění pomníku Radeckého neřeší,“potvrdil zamítavé stanovisko Vít Hofman, mluvčí pražského magistrátu. Ne všichni pražští politici však jsou proti Radeckému. „Jsem pro návrat, při rekonstruk­ci se upravila i tramvajová trať tak, aby mohlo dojít k návratu sochy na původní místo. Obávám se však, že návrat Radeckého by vyvolal ještě ostřejší diskusi než znovuumíst­ění mariánskéh­o sloupu na Staroměsts­kém náměstí,“uvedl Jan Wolf (TOP 09 a STAN – Spojené síly pro Prahu), předseda výboru pro kulturu pražského magistrátu a zastupitel. Otevřenou možnost návratu nabízí i Manuál tvorby veřejných prostranst­ví pražského Institutu plánování a rozvoje (IPR). „Rolí umění je i reflektova­t nejednozna­čná, rozporupln­á a konfliktní témata,“uvádí Manuál.

„Věřím, že odpor proti Radeckého pomníku nebude tak jednoznačn­ý jako u mariánskéh­o sloupu,“ řekl Jan Bárta. Návratu podle jeho představ předejde široce založená debata o roli Radeckého, jeho době a hodnotě monumentu.

Hold stratégovi

Česká metropole vzdala hold největšímu tuzemskému vojevůdci moderních dějin a vítězi nad Napoleonem na podzim roku 1858, pár měsíců po smrti starého maršála. Monument vytvořili znamenití umělci, Josef a Emanuel Maxové.

Jejich dílo představov­alo masivní žulový podstavec na dvou kamenných stupních. Jeho stupňům dominovalo osm vojáků se štítem na ramenou, nesoucím maršála Radeckého. Celý komplex měřil až po špici praporu 11 metrů a šest centimetrů. Na podzim 1918 došlo při obrazobore­ckých bouřích k zakrytí sousoší a na jaře roku následujíc­ího k demontáži, část díla skončila v Lapidáriu.

Vznik republiky odnesly v českých zemích zkázou desítky památníků, symbolizuj­ících monarchii. Například ve Slaném padl mariánský sloup. Obdobný kolínský monument uhájili památkáři s úřední pomocí české Zemské správy politické. Ta pohrozila i tím, že sloup nechá hlídat četníky. Bouralo se i v převážně německém Chebu. Čeští vojáci na podzim 1920 rozbili sochu císaře Josefa II. Za zpěvu písně „Wacht am Rhein“Chebané vladaře vrátili zpět. Politická správa monarchu definitivn­ě odstranila roku 1923.

„Národní muzeum bude nápomocno a umožní vyrobit identickou kopii.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Maršál pod střechou Odhalení Radeckého pomníku se roku 1858 stalo národní slavností, účastnil se jí též císař František Josef I. s chotí Alžbětou, vedení pražské radnice i české elity. Dnes socha spočívá v Lapidáriu Národního muzea.
Foto: ČTK Maršál pod střechou Odhalení Radeckého pomníku se roku 1858 stalo národní slavností, účastnil se jí též císař František Josef I. s chotí Alžbětou, vedení pražské radnice i české elity. Dnes socha spočívá v Lapidáriu Národního muzea.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia