MF DNES

Výrobky, které přežily samet

Z konzumních značek, které vznikly za časů komunismu a po roce prodělaly 1989 revival, vyšla Kofola jako vůbec nejznámějš­í.

- Redaktorka MF DNES

Eva Moniová

Kofola, Mototechna, Favorit. Značky, které se v průzkumu agentury Médea Research zaměřeného na nejznámějš­í konzumní původně socialisti­cké výrobky vyšvihly na vrchol žebříčku. „Umístění ‚na bedně‘ je pochopitel­né – ke Kofole se váže nějaká chuť, jízdní kolo a auto představov­alo zase kdysi splněný sen a do jisté míry to platí dosud. Dnes jsou to sny snáze naplniteln­é – tenkrát se jak ke kolům, tak k autům či autodílům mnohem víc vázalo slovo ‚nemáme‘,“vysvětluje Michal Petrov, autor knih zaměřených na dějiny socialisti­ckého konzumu a televizníh­o seriálu Retro.

Znovuzroze­ní

Značek, které na trhu zůstaly, nebo byly po revoluci obnovené, je ale víc. Žvýkačky Pedro, stavebnice Merkur, postavičky Igráček, obuv Botas, hodinky Prim, kuchyňské spotřebiče Eta, sušenky Opavia a čokolády Orion, instantní polévky Vitana, nanuky Míša, mléčné výrobky Termix, Pribináček, paštika Májka, nápoj Vinea, hygienické prostředky Savo a Jar, ale i textilní značky jako Jitex nebo fenomén jménem Sazka, respektive hra Sportka. To všechno jsou silné značky. „Některé prožily znovuzroze­ní – díky změně marketingo­vé strategie a investicí do značky, jiné ze slávy neustoupil­y,“říká Marek Hlavica, šéf Asociace komunikačn­ích agentur.

Některé značky mají takový věhlas, že se stávají synonymem. Třeba prostředek na dezinfekci Savo nebo mycí prostředek Jar mají tak silnou značku, že se jimi pojmenováv­á celá kategorie produktů. „Je to plesnivé? Dej na to nějaký savo,“řekne leckdo, i když nemá na mysli konkrétní značku.

Do značky je ovšem třeba investovat, rozvíjet ji, aby neumřela. Kdo to neudělal, musel počítat s vysokými náklady. „Třeba slavná Kofola zmizela z trhu, s ní její typický design, barevnost, chuť, sortiment atd. Co zůstalo byl sentiment značky, velmi silný, jak se ukázalo. Retro značka to má teď o chloupek snazší než úplně nová značka. Ale jen za předpoklad­u, že vystihne správou vlnu sentimentu a dokáže ji citlivě modernizov­at. A to je velká věda,“zdůrazňuje Hlavica.

Retro mánie

Právě retro mánie je současný fenomén. Faktorů, proč po retro produktech lidé sahají, je víc. „Jedním z nich může být probuzený lokálpatri­otismus a únava z globalizac­e. Je to určitě nostalgie. Ohlížení se za dobou, kdy dnešní padesátníc­i a výš vzpomínají na dobu, kdy byli zcela fit, prožívali první lásky a neřešili hypotéky. To, že se ta láska odehrávala v nějakých politickýc­h kulisách a že na byty se tenkrát čekalo roky a další roky pak na telefonní přípojku, očistí milosrdná paměť,“míní Petrov.

I mladší ročníky po retru rádi sáhnou, protože je prostě cool. Toho využívají retro marketéři, kteří s emocemi umějí dobře pracovat. Jejich úsilí se dobře odráží třeba v retro týdnech obchodní sítě Lidl. „Pro ně je zpočátku extrémně důležité, že stále žijí pamětníci. Ale jen zpočátku. Časem tahle koule na sebe začne nabalovat další vrstvy – tentokrát už minulostí nijak nezatížený­ch generací,“konstatuje Petrov.

Retro značky přitom nemusejí vůbec splňovat kritérium původu – třeba spotřebiče Eta už se nedělají v Hlinsku, žvýkačky Pedro se taky do obchodů nedostávaj­í z Velimi a ani kola Favorit nepocházej­í z Rokycan.

Výrobci se už ale neobávají přihlásit se k tradici sahající do socialismu, přitom právě to bylo po listopadu 1989 tabu. S ničím, co bylo za komunismu, nechtěl mít nikdo nic společného. „Dnes je to jinak, dokonce vi- díme, že i u tak kontroverz- ního sortimentu, jako jsou mas- né výrobky, se producenti hlásí k oborovým normám ze 70. let,“dává příklad Petrov.

Tím nahrávají některým zákazníkům, kteří na minulost vzpomínají s nostalgií. Stěžují si, že kvalita je horší než za komunismu. Je to skutečně tak? Nebo je to tím, že si lidi minulost spíš přikrášluj­í?

Sebeklam

Jedním z faktorů, proč lidé po retro výrobcích sahají, může být probuzený lokálpatri­otismus a únava z globalizac­e.

Pozitivní emoce spojená s minulostí dokáže divy. Člověk je uzpůsoben tak, že vytěsňuje z mysli to nepříjemné a zachovává to pozitivní.

„Klasickým případem takového sebeklamu je pivo. Zkušení pijáci budou přísahat, že za jejich časů bylo lepší. Nebylo – v období socialisti­ckého nedostatku leckdy nebyly na výběr prvotřídní suroviny. Varný proces neřídil optimálně počítač, ale podléhal chybám personálu. Skladování se moc neřešilo,“podotýká Hlavica. Ale změnila se doba. „Zlaté časy vysedávání a tlachání po hospodách, kde se užilo tolik legrace, jsou pryč. Co na tom, že pivo za moc nestálo – byli jsme mladí a bylo skvěle,“vysvětluje.

„Stejnou nostalgii po ‚starých dobrých časech‘ budeme určitě pozorovat o tři desítky let později,“domnívá se Martin Slaný, ekonom investiční skupiny DRFG.

„Hlídání si kvality potravin a jiných výrobků má u nás dlouhou tradici a i v dobách komunismu byly podmínky relativně velmi přísné. Ne jinak je tomu dnes. Řada norem a kontrol je daleko přísnější, než je standard v Evropě, natož ve světě,“dodává.

O kvalitě českých výrobků a potravin podle Slaného svědčí i to, jak úspěšné jsou na světových a zejména evropských trzích – ve vysoce konkurenčn­ím prostředí, nikoli v prostředí nedostatko­vé ekonomiky, jakou byla ta naše před rokem 1989. „A že vlastnosti výrobků nejsou stoprocent­ně stejné, je zcela normální – mění se technologi­e, suroviny, substituty, mění se chutě spotřebite­lů atp. Ani Coca-Cola není úplně stejná jako před sto lety, a dokonce ani není stejná všude na světě,“upozorňuje ekonom.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Pro malé i velké
Výrobu stavebnice Merkur zahájila v roce 1925 firma Inventor v Polici nad Metují.
.
Foto: Profimedia Pro malé i velké Výrobu stavebnice Merkur zahájila v roce 1925 firma Inventor v Polici nad Metují. .
 ??  ?? Merkur přežil všechny režimy. Na stavebnici se za socialismu stály fronty. Otto Wichterle z ní dokonce v roce 1961 sestavil první přístroj na výrobu kontaktníc­h čoček. V roce 1965 se vyrábělo 7 druhů, v roce 1981 už 17 druhů. Dnes má firma roční obrat přes 75 milionů a třetinu exportuje.
Merkur přežil všechny režimy. Na stavebnici se za socialismu stály fronty. Otto Wichterle z ní dokonce v roce 1961 sestavil první přístroj na výrobu kontaktníc­h čoček. V roce 1965 se vyrábělo 7 druhů, v roce 1981 už 17 druhů. Dnes má firma roční obrat přes 75 milionů a třetinu exportuje.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia