MF DNES

Den, kdy se lidstvu splnil odvěký sen

-

Lidé odjakživa toužili cestovat na Měsíc. Vyprávěli si o tom legendy. Psali o tom knihy. Fantastick­ý román Ze Země na Měsíc od vizionáře Julesa Verna, satiru Pravý výlet pana Broučka do Měsíce od Svatopluka Čecha a další a další.

Přesně před padesáti lety se tyto sny staly skutečnost­í.

Na okraji měsíční pláně nazvané Moře klidu přistál stroj s lidmi na palubě.

Byl to lunární modul kosmické lodi Apollo 11 nazvaný Orel. Na

jeho palubě byli američtí astronauti Neil Armstrong a Edwin „Buzz“Aldrin. Jejich šťastným přistáním vyvrcholil­o osmileté úsilí statisíců lidí.

20. července 1969 ve 20 hodin a 17 minut lidé poprvé v historii stanuli na jiném vesmírném tělese, než je Země.

MF DNES přináší původní reportáž redaktora deníku Mladá fronta Karla Pacnera, který přistání prvních lidí na Měsíci sledoval přímo v řídicím středisku v Houstonu. (bš)

HPůvodní reportáž redaktora deníku Mladá fronta Karla Pacnera, který jako jediný českoslove­nský novinář sledoval cestu Apolla 11 přímo v USA. Text vyšel 21. července 1969.

istorická chvíle!

Napětí v houstonské­m středisku dosahuje maxima. V duchu všichni o něco předbíháme vývoj událostí. Máme k dispozici minutový rozpis letu a srovnáváme jej s hlášeními o skutečném průběhu, která neustále dostáváme.

Teď – u nás doma je 20 hodin 11 minut – by měl Orel, odpojený od velitelské kabiny, zahájit sestup k Měsíci. Teď je ve výši 15 240 metrů, letí rychlostí 6 100 km za hodinu a od místa přistání mu zbývá 489 kilometrů. Teď letí s osou motorů rovnoběžno­u s horizontem, kosmonauté jsou v poloze na břiše, nohama dopředu. Brzdicí motor, zapojený na plný tah, sráží rychlost na 645 km/hod., tedy na rychlost běžného dopravního letadla. Teď se Orel ve výši necelých 14 kilometrů otáčí kolem své svislé osy o 180 stupňů a zaujímá základní pozici – jeho svislá osa směřuje kolmo k povrchu Měsíce.

Teď končí brzdná fáze, Orel letí ve výši 3 100 metrů, už jen 2 247 metrů, rychlost klesá na 408 km/hod., do místa přistání chybí slabých osm kilometrů. Okna kabiny se dívají dopředu. Sestup řídí palubní počítač podle údajů radaru. Teď klesl Orel na 610 metrů, zpomalil a jako vrtulník skoro svisle sestupuje k Měsíci rychlostí 8,2 metru za vteřinu. Ještě zpomaluje, kosmonauté vyhlížejí místo k přistání.

Poslední vteřiny sestupu, Aldrin manévruje pomocí směrových trysek... – Teď – tykadla na podvozku Orla přicházejí do styku s povrchem, motor se vypíná... Doma by mělo být 21.14.

Dne 20. července 1969 první lidé přistáli na Měsíci. Jmenují se Neil Armstrong a Edwin Aldrin.

(...) Pokračován­í reportáže, které vyšlo v Mladé frontě 22. července 1969.

Seděli jsme v zasedacím sálu tiskového střediska houstonské­ho velitelstv­í a na dvou plátnech před sebou sledovali jednak přenos nejdůležit­ějších časů celé měsíční operace, jednak barevnou televizní animaci přistání. Samotný měsíční modul, jak známo, na televizní přenos samotného přistávací­ho manévru zařízen nebyl.

Každou vteřinu rostlo napětí. Až konečně: 102 hodiny, 45 minut, 2,2 vteřiny po startu Orel přistává. První lidé na Měsíci!

V sálech tiskového střediska zazněl potlesk, lidé si blahopřáli a novináři si navzájem dávali interview. Zato v řídicím sále – jak jsme pozorovali na obrazovkác­h – stále plně a soustředěn­ě pracovali, na žádnou oslavu a jásání neměli ani pomyšlení. Epochální experiment pokračoval.

 ??  ?? Americký astronaut Buzz Aldrin, v hledí jeho přilby se zrcadlí astronaut Neil Armstrong. Stali se prvními lidmi, kteří před padesáti lety přistáli na Měsíci. Foto: NASA
Americký astronaut Buzz Aldrin, v hledí jeho přilby se zrcadlí astronaut Neil Armstrong. Stali se prvními lidmi, kteří před padesáti lety přistáli na Měsíci. Foto: NASA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia