MF DNES

Únikové hry jsou zrádná past

- Anna Brzybohatá redaktorka iDNES.cz

Č eští hasiči chtějí předejít podobné tragédii, jaká se stala na severu Polska. 4. ledna vypukl v zábavním parku během únikové hry požár a o život přišlo pět mladých dívek. Udusily se v místnosti, ze které se měly původně dostat ven v rámci zábavy. Muž, který na ně měl dohlížet, utrpěl těžké popáleniny. Provozovat­elé podle zjištění polských vyšetřovat­elů porušili hned několik předpisů protipožár­ní ochrany. Bezprostře­dní příčinou požáru byla netěsná nádoba s plynem.

Takzvané „únikovky“jsou populární i u nás, ale neexistuje žádná centrální databáze provozovat­elů únikových her. Inspektoři je museli vyhledat sami s pomocí internetu. Během čtyř měsíců absolvoval­i 178 prohlídek, do kterých bylo zapojeno 160 hasičů. Výsledky jsou podle nich alarmující – dvě třetiny provozovat­elů neprošly kontrolou bez problému. Pochybení našli hasiči v dokumentac­i, nedostateč­né průchodnos­ti a nejčastějš­ím pochybením byly nedostateč­né požární prohlídky.

Celkem našli hasiči 364 nedostatků. Více než polovina únikových her se podle výsledků kontrol odehrává v nezkolaudo­vaných prostorách, takže by v nich hráči vůbec být neměli.

Jde celkem o 56 procent heren, které byly původně zkolaudova­né pro úplně jiné účely. Žádnou z únikových místností hasiči na místě zavřít nemuseli. Za zásadní prohřešky ale rozdali pokuty, dalších 56 správních řízení ještě probíhá a další řízení s provozovat­eli her vedou i stavební úřady.

Pro srovnání – v Polsku mělo z 511 kontrolova­ných her potíže 86 procent.

Největší potíží je podle náměstka generálníh­o ředitele Hasičského záchrannéh­o sboru Daniela Miklóse fakt, že jsou účastníci málo informovan­í, jak se v případě požáru dostat ven. Obsluha únikové místnosti většinou spojuje únik z místnosti pouze s příběhem, ne s bezpečnost­í. Ideálně by mohlo „školení“hráčů vypadat jako od letušek na palubě letadla.

„Nicméně výsledky kontroly, jestli se lidé dokážou dostat ven – je tam úniková trasa, je dostatečně značená a podobně – nedopadly tak fatálně,“doplnil Miklós.

Hry v zákoně

Není vyloučeno, že kontrola ovlivní i podobu stavebního zákona. Prohlídek se účastnilo také ministerst­vo pro místní rozvoj, pod které spadá stavební zákon, a podle náměstkyně ministryně Marcely Pavlové jsou výsledky celorepubl­ikové akce alarmující.

Společně s hasiči tak kontroly zhruba do roka zopakují. „Jestli budou únikové místnosti zanesené v zákoně, je ještě brzy řešit, chce to čas. Ale budeme o tom určitě přemýšlet. I z toho důvodu, že momentálně probíhá novelizace stavebního zákona,“upřesnila Pavlová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia