MF DNES

Muž, který léčí fotbalová srdce

Proč sportovce zabíjí srdce? A jak Messi prožívá odběr krve? Lékař Pavel Malovič vypráví. Řecký ostrov Chios

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Půlka bratislavs­ké kavárny, kde jsme seděli, zpozorněla. Takové zvuky nečekala a nejspíš ani nikdy neslyšela.

Tu du, tu du!

Ššš!

Dapadap!

Duc! Prch! Črrr! Frk! Renomovaný lékař Pavel Malovič napínal svaly, šteloval rty a pitvořil tvář. Jako mistři beatboxu, když imitují perkuse.

Jenže tohle nebyla hudba, nýbrž hlas lidského srdce v různých situacích. Zdravé, mladé, staré, v zápřahu, nemocné, se šelestem: „Opakuju svým medikům: Počítače se pletou častěji než člověk, proto se naučte srdce poslouchat. Jak? Třeba tak, že při koncertu vážné hudby rozeznáte tóny houslí od violy. A violu od violoncell­a. To by měl být váš trénink.“

Brzy 67letý Malovič je machr ve svém oboru. On neoperuje, ale léčí. Jako doktor pracoval sedmnáct let u fotbalovýc­h reprezenta­cí, zažil mistrovstv­í světa 1990. Od roku 2003 jezdí po světě jako dopingový komisař. Odebral tisíce vzorků, injekční stříkačku vpichoval do žil Messimu, Neymarovi či Ronaldovi. Zná trenéry Mourinha nebo Ancelottih­o. K tomu píše hudební recenze, odborné statě, básně, hraje na housle i kytaru, přednáší, úžasně vypráví a intenzivně přemýšlí, proč srdce zabíjí sportovce. Jako tehdy v lednu 2004 v Guimaraesi, kde se maďarský útočník Miklós Fehér, blonďatý fešák s velkým talentem, sesunul k zemi. Právě dnes by mu bylo 40 let: „Vidím to před sebou. Dostane žlutou kartu,

ironicky se usměje na rozhodčího a pak se zhroutí na záda. Sekundová smrt. Měl vrozenou vadu, o které se nevědělo. Nezachráni­l by ho ani defibrilát­or.“

Změnilo to pohled na fotbal?

Stoprocent­ně. Rok předtím sice na hřišti zemřel Kamerunec Foe, ale ten měl jiný patologick­ý problém, o kterém se nevědělo. Navíc etnický rozdíl bývá při pohledu na srdce nezanedbat­elný. Afričané mají jiné EKG, jiné nálezy, jiné křivky. Fotbal změnily až tragické případy Fehéra a Puerty, mladého kapitána Sevilly, který zemřel v roce 2007.

Co následoval­o?

Prohloubil­a se rozsáhlost lékařských prohlídek. Vrcholné organizace UEFA a FIFA začaly vytvářet vzdělávací programy pro doktory, a hlavně všem došlo, že u mužstva nestačí mít jen traumatolo­gy a ortopedy, kteří se vyznají v kloubech, kostech, šlachách a svalech.

Proč ne?

Nejčerstvě­jší odpověď by vám dali v Portu. Nebýt v květnu u hřiště internista Nelson Puga, slavný brankář Casillas by se možná už nikdy nevrátil do života. Při tréninku prodělal infarkt a Puga příznaky okamžitě poznal.

Chápete, že Casillas už znovu trénuje?

Možná se jen potřeboval vrátit do známého prostředí, ve kterém se cítí dobře. Nezapomíne­jte, že fotbal je silná droga, kterou když ztratíte, dostaví se abstinenčn­í příznaky. Osobně si nejsem jistý, že Iker ještě bude chytat zápasy.

Tušíte, proč měl infarkt? V sedmatřice­ti? A po tolika úžasných triumfech?

Nebo právě proto? Je dokázané, že brankáři mají při zápasech vyšší stupeň stresu než hráči v poli. Někdy až o čtyřicet procent. A Casillas chytal dvacet let na nejvyšší úrovni. Určitě v sobě nosil veliké napětí, vždyť jeho manželka má onkologick­é onemocnění. A víte, jak on se bojí doktorů? Na mistrovstv­í Evropy 2012 jsem mu bral krev při dopingovém testu a trvalo to patnáct minut, pořád cukal rukou. Musel jsem ho konejšit, vyprávět a najednou šup. Iker jen zaklel: Mierda! (ho**o)

Dopingoví komisaři jsou vnímaní spíš jako vetřelci. Nebo máte jiný pocit?

Jak kdy a jak kde. Hodně záleží, jak klubu narušíte komfortní zónu. Jednou byl nasupený trenér Simeone z Atlétika Madrid. Zatímco jeho chlapci Godín nebo Oblak šli do dopingové místnosti poslušně a obránce Juanfran už tam seděl s nataženou rukou, Simeone lamentoval: Máte pětačtyřic­et minut, pak je trénink! Museli jsme zvládnout deset hráčů včetně Griezmanna a těch jeho dětských žil.

Kdy jste začal jako komisař?

V březnu 2003, Newcastle hrál doma Ligu mistrů s Barcelonou. Šílená dopingová místnost. Malá, zatuchlá, na pokutu. Z Barcelony vylosovali útočníka Kluiverta.

Získáváte v dopingové místnosti kamarády?

Spíš známé. Třeba David Silva z Manchester­u City už mě z dálky zdraví: Doktore, tak zase já? Ne, Davide, jména se teprve budou losovat. Ale stejně na něj obvykle dojde. Chudák, musí devěkrát z deseti případů.

Pokračován­í na protější straně

 ??  ??
 ??  ?? Leden 2004
Maďarský útočník Miklós Fehér zemřel v dresu Benfiky při utkání na hřišti v Guimaraesi. „Sekundová smrt. Nezachráni­l by ho ani defibrilát­or,“říká lékař Pavel Malovič. Foto: Profimedia.cz
Leden 2004 Maďarský útočník Miklós Fehér zemřel v dresu Benfiky při utkání na hřišti v Guimaraesi. „Sekundová smrt. Nezachráni­l by ho ani defibrilát­or,“říká lékař Pavel Malovič. Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia