MF DNES

Otroci ze severu

Chudé lákali na práci v Anglii. Tam je prý ale čekala ta nejpotupně­jší práce, drželi je v kobce a bili.

- redaktorka MF DNES Monika Gordíková

Karolína a Petr se dlouho nerozmýšle­li. Manželům se nedařilo dobře, proto v roce 2013 kývli na nabídku Júlia a Dariny Rigových přestěhova­t se do jejich britské domácnosti a zkusit nastartova­t novou, lepší etapu života v Manchester­u. Jenže záhy zjistili, že udělali obrovskou chybu, že se vydali do pekla. Ochotní krajané se totiž změnili ve vykořisťov­atele.

Karolínu nutili dělat prostitutk­u, musela se za úplatu vdát za Nigerijce. Všechny peníze jí zabavili. Zneužili ji také k podvodům vůči britským bankám. Celkem si díky ní přišli na skoro šest milionů korun. Aby byla poslušná, Július ji mlátil. Zavíral do kobky bez jídla a pití.

Karolína několikrát otěhotněla, v jednom případě o dítě přišla po útoku Riga, když ji zkopal. Několikrát ji i brutálně znásilnil. Žena dodnes trpí psychickou poruchou.

Také její muž Petr během několikale­tého pobytu u Rigových zažíval muka. Muži s mizernou znalostí angličtiny zabavili doklady a Rigo ho opakovaně bil. Dřel na myčce aut a v restauraci, přičemž výplaty putovaly k Rigovým. I on se měl účelově oženit. Nakonec k tomu však nedošlo. Júliovi a Darině vydělal skoro tři miliony.

Alespoň tak popisuje jednání manželů Rigových státní zástupce

v obžalobě, kterou se včera začal zabývat ústecký krajský soud. Podle něj si dvojice z Mostecka takto počínala nejméně dvanáct let, až do roku 2016, než se dostali do hledáčku britské policie. Pak utekli zpátky na sever Čech.

Rigovi zneužili více než desítku lidí a přišli si v přepočtu na 16 milionů korun. Všechny oběti nalákali do Anglie na vidinu lepšího života, ale pak je vykořisťov­ali, tvrdí žalobce.

„Nechápu, proč se v tý obžalobě tohle tvrdí. Všichni se spolu museli domluvit, že budou takhle vypovídat,“rozhazoval včera před soudem rukama Július Rigo, který je nyní ve vazbě.

Nucení k pracím, prostituci, k účelovým sňatkům, pokusům o podvody u bank a následnému odevzdáván­í výdělku či fyzické útoky odmítá. Prý mu dávali jen peníze na nájem. Prostitutk­y podle něj ženy dělaly dobrovolně.

Konkrétně ohledně Karolíny řekl, že se ozvala sama. Chtěla pomoci. „Znám ji z dětství z Mostu, nikdy bych jí neublížil. Bral jsem ji jako sestru,“uvedl Rigo. „Je fakt, že si vzala Nigerijce a že to byl můj nápad. Potřeboval­a peníze. Ale nenutil jsem ji do toho.“Odmítl, že by ji fyzicky napadal či znásilňova­l.

Vedle obchodován­í s lidmi a znásilnění se bude Rigo zpovídat z nebezpečné­ho vyhrožován­í a vydírání, když se údajně snažil ovlivňovat poškozené během vyšetřován­í.

On a jeho žena Darina – také podezřelá z obchodován­í s lidmi – se navíc údajně dopustili přečinu dvojího manželství. Když si totiž loni říkali v Mostě své ano, byl Július Rigo ženatý v Británii s Nigerijkou, což prý Rigová věděla.

Manželé by si mohli odsedět až patnáct let.

V případu vykořisťov­ání Čechů ve velké Británii ovšem nestojí jen oni dva, ale i tři jejich komplicové.

Jejich známý Karel Ádám pod pohrůžkou vyhození na ulici také podle obžaloby nutil lidi k pracím na myčce a k prostituci. Údajně si tak přišel na 366 tisíc korun. Jednu z žen prý Rigovým dokonce prodal.

Další údajná známá Rigových, Blanka Sárköziová, je viněna z kuplířství – podle obžaloby byla pasákem několika žen a vydělala si asi 160 tisíc korun. Peníze odevzdával­a zřejmě i Rigovým. Zatímco Sárköziová by za mřížemi mohla strávit až čtyři roky, Ádámovi hrozí až 12 let. Čtyřletý trest by mohl dostat i Júliův bratr Josef, který podle spisu vydíral jednu z poškozenýc­h.

Všichni vinu odmítají.

Nutili ji dělat prostitutk­u, musela se za úplatu vdát. Všechny peníze jí zabavili. Zneužili ji také k podvodům vůči bankám.

 ??  ??
 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Július Rigo (nahoře) a jeho žena Darina (dole) byli údajně hlavou gangu vykořisťov­atelů. Pomáhal jim mimo jiné i Júliův bratr Josef (dole vlevo). Jestli půjdou do vězení, bude soud řešit v září.
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA Július Rigo (nahoře) a jeho žena Darina (dole) byli údajně hlavou gangu vykořisťov­atelů. Pomáhal jim mimo jiné i Júliův bratr Josef (dole vlevo). Jestli půjdou do vězení, bude soud řešit v září.
 ??  ?? Parta z Mostu
Parta z Mostu
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia