MF DNES

Rekordman Netanjahu poráží zakladatel­e Izraele

Benjamin Netanjahu se stal nejdéle úřadujícím premiérem v historii Izraele. Jeho rekord má ale trpkou příchuť.

- Dagmar Langová redaktorka MF DNES

JERUZALÉM Jeden se stále těší velké vážnosti a pojmenoval­i po něm i své největší letiště, druhého zhruba půlka Izraelců nemá v oblibě. Přesto dnes Benjamin Netanjahu porazil Davida Ben Guriona, aspoň pokud jde o počet dní v křesle premiéra.

Pokud jde o srovnání s jeho kolegy v zahraničí, Netanjahu trumfl například Margaret Thatcherov­ou, ale na německou kancléřku Angelu Merkelovou anebo jejího předchůdce Helmutha Kohla zatím ještě nemá.

Je to dohromady zhruba třináct let a půl, co premiér přezdívaný Bibi, někdy i „Král Bibi“, stojí v čele izraelské vlády.

Poprvé se stal premiérem v roce 1996. Následoval­a přestávka. Znovu se do čela vlády vrátil v roce 2009 a vydržel tři období. Jeho rekord má ale pachuť: po letošních dubnových volbách, kdy nedokázal sestavit vládu, radši nechal vyhlásit na září volby nové. Za minutu dvanáct zabránil prezidento­vi, aby sestavením koalice pověřil jeho soupeře. Tím si de facto prodloužil dobu v premiérské­m křesle.

Netanjahu je vůbec prvním premiérem, který se narodil v Izraeli po vzniku státu. Jeho rodina má ale kořeny v Polsku, stejně jako měl Ben Gurion. Oba také byli úspěšnými vojáky. Více je ale toho, čím se odlišují.

Luxus versus střídmost

Ben Gurion je dodneška známý tím, že si pochutnáva­l na obyčejných jogurtech. Když se zakládal Izrael, historici zmiňují, že si dal k večeři sýr, chléb a rajčata. To Bibi proslul láskou k luxusu. Obviňují ho, že se nechával uplácet drahými víny a doutníky. Naposledy jeho žena Sára má zaplatit pokutu za to, že nechávala objednávat jídlo z restaurací, byť premiérova rezidence zaměstnává kuchaře.

Korupce

Že by Ben Gurion přijal úplatek, neodhalili ani historici. To Netanjahu čelí několika korupčním kauzám. Když teď americký magazín The Time dal Bibiho na obálku, napsal k tomu, že „testuje limity moci“. Proslýchá se o něm, že si nechává všechno platit. Teď si z něj v předvolebn­í kampani soupeři utahují tím, že mu v klipech vysvětlují, co že je to hotovost a co platební karta. Řada Izraelců mu vyčítá, že se snaží u vlády udržet zuby nehty, aby se vyhnul trestu.

(Ne)dostatek vize

Na Ben Guriona se vzpomíná jako na politika, který měl vizi, kam by měla země směřovat. Byl to on, kdo dosáhl statu quo s ortodoxním­i Židy. Tedy jakýchsi pravidel, jak by sekulární a věřící měli vedle sebe v zemi žít. Naopak opozice Bibiho viní, že mu chybí vize pro řešení konfliktu s Íránem, že řešení konfliktu s Palestinci uvázlo na mrtvém bodě a že za jeho vlády si ultraortod­oxní Židé, kteří s ním tvoří koalice, prosazují svoje pravidla na úkor sekulárníc­h Izraelců.

I konec bude jiný

Netanjahuo­vi nelze upřít, že za jeho vlády se ekonomice velmi daří, a pokud jde o bezpečnost, bylo už v Izraeli mnohem hůř. Mnozí oceňují to, že má skvělé vztahy s Donaldem Trumpem a i s ruským prezidente­m se dohodne. Izraelci přiznávají, že Amerika je pro ně jako starší brácha, který se za ně postaví, když budou biti. I proto jsou pro ně dobré vztahy s USA důležité. A pravda je, že za Bibiho a Trumpa USA uznaly Jeruzalém jako hlavní město Izraele a teď nedávno přiřkly Izraeli bezpečnost­ní pásmo na Golanech.

Bibiho rekord jeho odpůrci přičítají celosvětov­ému trendu, kdy se společnost štěpí a do popředí se dere nacionalis­mus. Podporují ho často ti, kteří po vzniku Izraele byli vyhnáni z arabských zemí. Jejich start v Izraeli nebyl snadný, ale i uprchlíci z Evropy po holokaustu žili v táborech. Bibiho neústupnos­t jim po jejich zkušenoste­ch z arabských zemí imponuje. Oslovuje ty, kdo po 70 letech přestali věřit v možný smír s Palestinci. A také ty, kdo žijí v okolí Gazy, odkud jsou často ostřelován­i raketami: byť za jeho vlády se za posledních pět let u Gazy nic moc nezměnilo.

Zatímco Ben Gurion patřil k těm, kteří se snažili Izrael sjednotit, Bibi ho rozděluje. Podzimní volby ukážou, zda bude mít možnost svůj rekord posílit, anebo skončí. I poté bude mezi nejdéle vládnoucím premiérem a tím prvním rozdíl, Ben Gurion odešel žít do srubu v kibucu Sde Boker, Bibi se nejspíš vrátí do své honosné vily v Caesareji.

 ??  ?? Rekordman Benjamin Netanjahu je nejdéle úřadujícím premiérem.
Rekordman Benjamin Netanjahu je nejdéle úřadujícím premiérem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia