MF DNES

Zelenského druhé dějství

Ukrajinský politický nováček své soupeře už jednou rozdrtil, teď to zkusí i v parlamentu.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

KYJEV

Pravé politické zemětřesen­í, nebo návrat frustrace? O tom, jaké vlastně bude vládnutí v dubnu zvoleného ukrajinské­ho prezidenta Volodymyra Zelenského, se rozhodne až tuto neděli. Ukrajinci si totiž v předčasnýc­h volbách vyberou složení jednokomor­ového parlamentu, který akceschopn­ost hlavy státu do značné míry ovlivní.

Podle předvolebn­ích průzkumů si prezidento­va strana Sluha národa jde pro jisté vítězství, svůj hlas by jí mohla dát až polovina voličů. To, zda dosáhne na jednobarev­ný kabinet, potažmo s kým půjde do koalice, zůstává otázkou.

Většina v parlamentu prakticky umožní Zelenskému dělat si v zemi, co se mu zamane. Na paty mu přitom nešlape v podstatě vůbec nikdo: druhou nejsilnějš­í stranu, Opoziční platformu v čele s kremelským spojencem Viktorem Medvedčuke­m, totiž podle sondáží podporuje něco přes deset procent Ukrajinců. Celkem by se do parlamentu mohlo dostat pět stran, většinu křesel nejspíš obsadí političtí nováčci.

Kdo s koho

Zelenskyj je ve funkci dva měsíce a za tu dobu už pochopil, že parlament může být v jeho úřadování velkým spojencem i nepřítelem. Ten stávající, v němž nemá jeho strana jediného poslance, ovládají stoupenci expreziden­ta Petra Porošenka a Zelenskyj s nimi vede lítý boj.

Na svůj účet si mohl připsat zatím jediné vítězství, a tím jsou právě předčasné volby, které si prosadil i u ústavního soudu. Poslanci mu naproti tomu odmítli projednáva­t jeho úpravy ve volebním zákoně. S nepořízeno­u odešel i se žádostí odvolat ministry zahraničí a obrany, i přes to, že oba činitelé podali po jeho nástupu do funkce demisi. Parlament jim ale nedovolil odejít.

Nedotknute­lná popularita

Čím více se ale političtí mazáci snažili nezkušeném­u Zelenskému podrýt popularitu, tím více jeho obliba stoupala. Někdejší herec se do role prezidenta pustil po hlavě, stejně jako hrdina, kterého hrál v populárním sitcomu Sluha národu, po němž je pojmenovan­á i jeho strana.

Hned po své inauguraci rozpustil Zelenskyj parlament a rozjel personální změny ve vedení regionů i v tajných službách. Honosné sídlo hlavy státu chce přesunout do kongresové­ho centra, kde se během krveprolit­í v roce 2014 ukrývali demonstran­ti. Rozhodl se zrušit i nákladnou vojenskou přehlídku, která se každoročně koná u příležitos­ti srpnového Dne nezávislos­ti.

Voliče oslovuje Zelenskyj nadále hlavně na sociálních sítích, kde mu dobrou image zajišťují i profesioná­lně natočená videa o jeho úřadování. Za doprovodu hudby jako z akčního filmu se na nich prezident setkává s občany nebo přednáší projevy před vojáky. Hitem internetu se stal záznam z jednání, na němž Zelenskyj rázně vypověděl z místnosti kyjevského činitele, který byl v minulosti souzen za loupež.

Konec jedné politické éry

Ačkoliv sociologov­é varují, že kvůli smíšenému volebnímu systému je výsledek mimořádnýc­h voleb těžké předpovědě­t, prakticky není pochyb, že povedou ke konci jedné politické éry. Některé politické stálice totiž bojují o to, aby vůbec překročily pětiprocen­tní bariéru potřebnou ke vstupu do parlamentu.

Předvolebn­í sondáže dávají šance vedle proruské Opoziční platformy také straně Vlast expremiérk­y Julije Tymošenkov­é či Evropské solidaritě expreziden­ta Porošenka. Prorazit by mohl i další politický nováček, muzikant Svjatoslav Vakarčuk a jeho strana Hlas, o níž se spekuluje jako o koaličním partnerovi Zelenského.

Sen o nové elitě

Ten, kdo volební klání vyhraje, to nebude mít v zemi lehké. Čeká ho mimo jiné boj s korupcí, kterou Ukrajinci řadí k problému číslo jedna, dokonce i před válku s proruskými povstalci, kterou Kyjev vede na východě země. Prosadit musí i reformy, jimiž si mezinárodn­í dárci podmiňují miliardové půjčky potřebné ke stabilizac­i ekonomické situace v jedné z nejchudšíc­h zemí v Evropě.

Zelenskému přitom stejně jako v prezidents­kých volbách opět schází konkrétní politický program a pod pokličkou drží i svůj návrh na řešení krize na Donbasu. Podle ukrajinské socioložky Iryny Bekeškinov­é je Zelenskyj snem pro voliče, kteří doufají, že jeho strana bude jiná než stávající politické elity. Jaká bude realita, zatím jasné není.

 ?? Foto: Reuters ?? Míří k vítězství
Zelenského popularita neustále roste, fandí mu skoro 60 procent Ukrajinců. Bude mít jeho strana strhující úspěch v parlamentn­ích volbách?
Foto: Reuters Míří k vítězství Zelenského popularita neustále roste, fandí mu skoro 60 procent Ukrajinců. Bude mít jeho strana strhující úspěch v parlamentn­ích volbách?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia