MF DNES

Léto vražd pod Stolovou horou

Kapské Město to dotáhlo ve vraždách na úplnou světovou špičku, zvětšují tam márnici a nabírají další patology. V ulicích teď hlídkuje armáda, která přijela z mise v Kongu.

- Redaktor MF DNES

Milan Vodička

Kapské Město je místo krásných pláží, Stolové hory, vinic – a vražd. Spousty vražd. Rekordní spousty vražd. Jen minulý víkend tady zabili tolik lidí, že se úřady ještě teď ani nemohou shodnout, kolik jich vlastně bylo. Možná 44, možná 46, ale už se uvádí, že jich bylo přes padesát.

Na jedno město je to opravdu hodně.

Tady se vraždí ve velkém stylu. Pouliční gang, který si vybral za terč dvanáctile­tého Ashwina Jonase, střílel, „dokud nebyly zásobníky prázdné“, jak to popsala média. Potom střelci vyměnili zásobníky a pokračoval­i dál. Když Ashwina nakládali do pohřebního vozu, vypadlo mu z těla několik kulek.

Vrazi si ho vybrali úplně náhodou. Policie si myslí, že to byl jen akt zasvěcení, noví členové gangu museli ukázat, že na ulici bez mrknutí sejmou, koho jim ukážou. Mohl to být kdokoliv jiný.

Při rekordním minulém víkendu někdo vystřílel v jednom domě šest dívek, v jiném zase pět mužů.

Všichni teď patří mezi asi 2 500 lidí, kteří byli v Kapském Městě letos zavražděni. Vraždění nabírá očividně na tempu: za celý loňský rok bylo zabito 2 868 osob.

Těla čekají na pitvu v provizorní­ch boxech vyrobených z chladicích kontejnerů. Staví se nová, větší márnice. Bude mít tři patra a dvojnásobn­ou kapacitu než ta dosavadní. S dokončením se počítá ke konci roku, ale už teď je jasné, že až bude otevřená, bude už příliš malá.

Lorna Martinová, šéfka patologů ve státě Západní Kapsko, řekla jihoafrick­ým novinám Sunday Times, že rychle nabírá nové kolegy.

Nárůst vražd je podle člena městské komise pro bezpečnost JP Smithe „stratosfér­ický“. O stavu věcí tragikomic­ky vypovídá už to, jak zareagoval na dohady tamních médií, že Kapské Město se šplhá ke špičce nejvražedn­ějších měst světa. Odrazil to s argumentem, že takové statistiky nejsou spolehlivé, protože nezahrnují „například válečné zóny jako třeba Sýrie“.

Jenže Kapské Město skutečně míří k absolutní světové špičce. Už loni bylo v žebříčku, který sestavuje jedna mexická organizace (a že zrovna Mexičané o vraždách něco vědí) jedenácté, podle jiných statistik skončilo patnácté. V každém případě se vmáčklo mezi mexická, brazilská a venezuelsk­á města jako nejlepší, vlastně nejhorší zástupce nelatinoam­erického světa.

Není divu: Kapské Město se stalo jihoafrick­ou metropolí vražd, dávno za sebou nechalo Johannesbu­rg, který v tomhle ohledu kdysi býval jihoafrick­ou superligou. Míra vražd se v Kapském Městě zvýšila za deset let o šedesát procent a ve srovnání s loňskem poskočila o třináct procent. To znamená, že tempo, s nímž se tam vraždí, narůstá dvakrát rychleji než v ostatních jihoafrick­ých velkoměste­ch.

A teď to nejzajímav­ější: Kapské Město je pořád relativně bezpečné a klidné.

Smějící se hoši

Všechno to vraždění se totiž odehrává mimo oblasti, kde se pohybují turisté nebo bohabojní obyvatelé. Vše se děje ve čtvrti jménem Cape Flats. Je to rozsáhlé území poblíž mezinárodn­ího letiště, které zasahuje skoro až k obchodnímu centru. Oblast, která byla kdysi dávno smetištěm, je nyní místem hodně levného činžovního bydlení. Čtvrti mají poetická jména jako Levandulov­ý vrch, Lotosová řeka, Park pelikánů či Jednorožec, ale je to oblast tu lepších, tu horších ghett, v nichž bydlí barevní.

Úřady odhadují, že tam působí na 130 gangů, které mají asi 100 000 členů a bojují mezi sebou o území a prodej drog velmi podobně jako narkomafie v Mexiku. Ve hře je také vymáhání výpalného, prostituce a kontrola nad taxislužba­mi, což je pro gangy v JAR něco, jako býval alkohol v Americe za prohibice.

Zločinecké skupiny – nesou jména jako Tvrdé živobytí, Parchanti, Smějící se hoši či Mladí Američané – ovládly Cape Flats tak důkladně, že se tam nechce ani policii. Výsledek: zatímco v hlavní turistické oblasti města je 887 policistů na sto tisíc obyvatel a jedna vražda za rok, v Cape Flats je jich řádově míň. Například v ghettu, kde byl rozstřílen dvanáctile­tý Ashwin Jonas, je jich na stejné množství lidí necelých tři sta. A vraždí se tam ve velkém.

Je to dost paradox, protože počet vražd se v JAR od konce apartheidu postupně snižuje. I tak jsou to však děsivé součty: za posledních pětadvacet let tam bylo zavražděno na půl milionu lidí. Bezpečnost­ní situaci uvádějí bílí Jihoafriča­né jako první důvod, proč se stěhují do ciziny.

A tak je vlastně příznačné, že jihoafrick­ý prezident povolal do Kapského Města armádu, aby se na tři měsíce rozmístila v Cape Flats. Nejsou to jen tak nějací pěšáci. Jsou to elitní vojáci, kteří působili – a občas bojovali – pod vlajkou OSN ve válkou rozvrácené­m východním Kongu a v Súdánu. Teď mají doma novou misi, dost podobnou.

Kapské Město se stalo jihoafrick­ou metropolí vražd, dávno za sebou nechalo Johannesbu­rg.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ?? Foto: ČTK ?? Za poslední víkend bylo v Kapském Městě na padesát vražd (vlevo vytahují jednu z obětí), stát tam rozmístil elitní vojáky (vpravo).
Foto: ČTK Za poslední víkend bylo v Kapském Městě na padesát vražd (vlevo vytahují jednu z obětí), stát tam rozmístil elitní vojáky (vpravo).
 ??  ?? Vlna vražd
Vlna vražd
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia