MF DNES

Ropušnice dobývají moře u Libanonu, rybáři si zoufají

-

Libanonský rybář Hasan Júnis se potápí u břehu svého pobřežního města Sarafand už 30 let, avšak to, co zažívá letos, ještě neviděl. Místní mořské druhy mizejí a jejich místo zaujala útočná ropušnice. Doby, kdy se vynořoval s hojným úlovkem ježovek, humrů nebo parmic, jsou pryč.

Hojná je jenom ropušnice: dravá ryba s jedovatými trny, jejímž domovem je Rudé moře a Tichomoří.

Požírá menší rybky, korýše a dokonce i členy vlastního druhu. Podle ochránců životního prostředí se ropušnice zabydlely ve Středozemn­ím moři, když se v roce 2015 rozšířil a prohloubil Suezský průplav, spojující Rudé a Středozemn­í moře, a když se vlivem klimatické změny začala oteplovat voda ve Středomoří. Rychlý růst jejich počtu vyvolává také širší obavy o ohrožení korálových útesů a rybí populace vůbec.

Júnisův kolega Atalláh Siblíní je harpunář. Ropušnic si poprvé všiml před třemi lety, ale tehdy byly vzácné. „Teď je jich na jediném místě 30 i 50. Nahánějí strach ostatním rybám včetně okounů, na nichž my jsme závislí. Jedí všechno. Je to jako genocida,“tvrdí Siblíní.

Libanonští ochránci přírody soudí, že o tom, zda se rybáři uživí a zda mořský ekosystém invazi přežije, rozhodne, zda lidé přijdou na chuť masu ropušnic. „Ropušnice hodně konzumuje a množí se po celý rok, takže může snadno ekologicko­u rovnováhu narušit,“říká ekoložka Džíná Taldžová. „Naštěstí je to ale také jeden z nejchutněj­ších druhů ryb.“

Taldžová začala prosazovat ropušnice coby pochoutku a ve své kampani vysvětluje, že se maso ropušnic podobá okounímu. Ropušnice klade jikry každé čtyři dny, takže ročně může naklást až dva miliony vajíček. Podle mořského biologa Halla-Spencera je letos východ Středozemn­ího moře v oblasti Řecka, Turecka, Izraele a Kypru těmito jikrami zamořen a na Kypru už zahájili odlov. Řešením z dlouhodobé­ho hlediska je podle tohoto odborníka vybudování uzávěru, který zabrání proudění velmi slané vody ze Suezského kanálu, což ukončí přesun jednotlivý­ch druhů z Rudého moře do Středozemn­ího. (Reuters, ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia