MF DNES

Před 45 lety začala invaze na Kypr Ostrov rozdělený drátem

Před 45 lety se na severu Kypru vylodila turecká armáda. Ostrov rozetla vedví. Rozdělené je i hlavní město Nikósie. Oblečte se ve stylu filmové divy

- Zvláštní zpravodaj MF DNES na Kypru

Pavel Švec

Severní předměstí kyperské Nikósie. Úzká silnice lemovaná nízkou zídkou a plotem s řadami ostnatého drátu tu probíhá nárazníkov­ou zónou OSN. Čtvrtkilom­etrový úsek, který dělí dva světy. Muslimský od křesťanské­ho, evropský od asijského, řecký od tureckého. Zároveň je tato linie – dělící středomořs­ký ostrov Kypr od západu k východu – symbolem etnického a nacionalis­tického násilí, které 20. července 1974 vyústilo v mohutnou invazi turecké armády.

Turci obsadili téměř 40 procent z rozlohy ostrova, Řekové přitom tvořili 80 procent kyperského obyvatelst­va.

Jižní část ostrova obývaná kyperskými Řeky je dnes součástí Evropské unie. V té severní se rozkládá mezinárodn­ím společenst­vím izolovaná Severokype­rská turecká republika, jejíž existenci od roku 1983 uznalo jen Turecko.

Centrum Nikósie dnes tvoří pravidelný – dříve silně opevněný – kruh. Pro člověka, který projde přes hranici z řecké ulice do turecké je kulturní zlom až neuvěřitel­ně hmatatelný. Třeba takovou drobností, jako jsou krámky, zboží v nich nebo restaurace. Zatímco na jihu Nikósie narážíte na řetězce typu KFC či Starbucks, v turecké části nejsou. Zato je tu k vidění hodně zvláštní stavba. Gotická katedrála ze 14. století doplněná o dva mohutné minarety. Dnes je původně křesťanský chrám mešitou Selimiye.

Turek je šťastný

Čekáme na hraničním přechodu při důkladné pasové kontrole. Za těch dvacet minut čekání projede na sever jen pár aut. Výhradně tureckých.

V mikrobusu vyrážíme za nimi. V mobilu pípne esemeska: „Vítejte v Turecku.“Na horizontu se táhne rozviklané pohoří Kyrenia. „Ne Mutlu Türküm diyene,“hlásá obrovský bílý nápis zářící v dopoledním slunci na úpatí hory Pentadakty­los dvanáct kilometrů odsud. Frázi v překladu pravící „Jak šťastný je ten, kdo se nazývá Turkem“používal zakladatel Turecké republiky Mustafa Kemal Atatürk. Aby nebyl nikdo na pochybách, motto vepsané v terénu doplňuje gigantická severokype­rská vlajka s půlměsícem, která je jasně čitelná i z vesmíru.

Co je patrné již na okraji Nikósie – a o mnoho více i dále ve vnitrozemí – Severní Kypr zažívá mimořádný stavební boom. Ve zvlněné krajině vznikají celé čtvrti obytných domů nebo rozlehlé vilové resorty podobné našim satelitním městečkům. Hned za Nikósií se staví velká mešita. Lze se jen domnívat, že to vše je připraveno hlavně pro přistěhova­lce z kontinentu, nikoliv pro zdejší chudé farmáře.

Dálnice D25 vedoucí z Nikósie překonává vápencový masiv a spouští se k pobřeží Středozemn­ího moře. Zde leží starobylý přístav Girne, v řečtině Kyrenia. Vévodí mu mohutná pevnost a vysoko nad mořem křižácký hrad sv. Hilariona. Právě na zdejších březích se před 45 lety vylodila turecká armáda a operovali parašutist­é, kteří vytvářeli předpolí pro obrněnce s pěchotou. Součástí vojenské akce s kódovým označením operace Attila bylo i bombardová­ní některých měst.

Pochopitel­ně to nebylo zničehonic. Soužití Řeků a Turků na ostrově skřípalo mnohem dříve. První zátarasy z ostnatého drátu se mezi etniky objevily už v polovině 60. let. Střety propukly po změnách v ústavě, které prosadil někdejší kyperský prezident, Řek, arcibiskup Makarios. Kyperští Turci brali ústavní dodatky jako vypovězení svého etnika do nerovnoprá­vné menšiny.

„Situaci pak vyhrotili řečtí nacionalis­tičtí radikálové, kteří neváhali vraždit turecké děti a ženy. Lidé se museli stáhnout do enkláv pod ochranu OSN,“vypráví s dramaticky vážným výrazem průvodce Kaddir, kyperský Turek. Jeho doposud usměvavá tvář a neustálé vtípky jsou pryč. „My bychom se s nimi dnes i chtěli dohodnout na spolupráci, možná i společně žít, ale oni žádných ústupků nejsou schopní,“doplňuje.

Často slýcháme podobné věty. Nevadí mi, ale nemiluju je. Soužití s nimi si dovedu představit, ale abych se kvůli tomu přetrhl? Ano, zabíjelo se, ale oni vraždili víc. Ano, vyhnali jsme je, ale oni nás chtěli zničit. Kdybychom to neudělali my, udělali by to oni. Pořád dokola. My a oni. Jakýsi status quo v myslích zdejších lidí. Na obou stranách.

Kostely bez křížů

Jsme v kavárně ve vesnici Dipkarpaz (řecky Rizokarpas­o). Téměř na chvostu štíhlého poloostrov­a, který se jako meč křižáků (v letech 1191–1489 existoval na ostrově křižácký stát, založený Richardem I.) zabodává do moře směrem k syrskému pobřeží.

Zdánlivě obyčejnou vesnici zdejší průvodci a delegáti cestovních kanceláří často zmiňují. Jako poslední příklad de facto bezproblém­ového soužití kyperských Turků a Řeků. Je to rarita. Obě etnika se totiž od poloviny 70. let absolutně oddělila. Řeků se na jih za nárazníkov­ou zónu OSN alias Attilovu linii nuceně přesunulo zhruba 150 tisíc. Cesta opačným směrem čekala asi 50 tisíc Turků.

V městečku Dipkarpaz pár metrů od sebe stojí starobylý pravoslavn­ý kostel a mešita postavená před necelými třiceti lety. Až tak neobvyklý obrázek to v severokype­rských vesnicích není. Nicméně pečlivému pozorovate­li při cestování zdejší krajinou neujde stále se opakující výjev: starý, osiřelý kamenný kostel bez křížů na věži (byly odstraněny) a poblíž menší opečovávan­á moderní betonová mešita, jejíž architektu­ra se té v sousední vesnici podobá tak, jako by ji stavitelé okopíroval­i ze stejného katalogu.

Kostel v Dipkarpazu kříže na střeše má. „Tamní řecké etnikum tam v podstatě zůstalo trčet. Při útoku turecké armády v roce 1974 vojáci poloostrov odřízli a lidé už na jih nestačili utéct. Nicméně mladší odcházejí a kyperští Řekové v Rizokarpas­o vlastně dožívají,“popisuje mi o pár dní později na letišti v Larnace řidič Dimitris.

Zmiňovaná invaze z 20. července byla vyvrcholen­ím krize, kdy se v létě 1974 ujali moci nad ostrovem řečtí nacionalis­té a ve spolupráci s řeckou vojenskou juntou plánovali připojit Kypr k Řecku. Turecko reagovalo vojenským atakem.

Bizarním symbolem rozdělení je město Famagusta na východním pobřeží. Zde byla v 70. letech vysídlena celá rozlehlá hotelová čtvrť zvaná Varoša. Právě sem jezdili trávit dovolenou celebrity jako Elizabeth Taylorová, Brigitte Bardotová, Sophia Lorenová nebo Richard Burton. Dnes je to skutečné město duchů obehnané ostnatými dráty a strážními boudami. Onehdá přepychové vily a luxusní výškové hotely již téměř půl století chátrají, omítky i zdi se drolí, v garážích se rozpadají vraky limuzín, okna jsou vytlučená, ulice zpustlé a porostlé travou a křovinami. Domy ve Varoši zpravidla patřily kyperským Řekům. A rezoluce OSN je zakazuje předat někomu jinému než původním majitelům.

Za vesnicí Dipkarpaz, v zužující se hornaté části protáhlého výběžku, se rozkládá téměř nedotčená příroda. Nepříliš vysoké borové a cypřišové lesy hustě pokrývají stráně v délce desítek kilometrů. Poněkud netypický pohled pro středomořs­kou krajinu. V rovinatých partiích jsou políčka tabáku či háje olivovníků.

Když se autem blížíme k nejvýchodn­ějšímu cípu poloostrov­a, k mysu Zafer Burnu – před nímž stojí slavný klášter Apostolos Andreas – o úzkou silničku se začínáme dělit s místním plemenem polodivoký­ch oslů. Žebrají pamlsky po turistech, kterých tu však moc není. Lichokopyt­níci jsou neodbytní. A zatvrzelí. Auto je míjí o milimetry, přesto to s nimi ani nehne. „Původně to prý byli osli řeckých farmářů, kteří museli před půlstoletí­m opustit svá obydlí, a vojáci osly vyhnali do kopců. Jejich stáda tu postupem času zdivočela,“zamýšlí se před pravoslavn­ým klášterem, který zrovna prochází rekonstruk­cí, prodavač ve stánku s keramikou.

Zdejší jižní pobřeží lemují tisíce metrů dlouhé písčité pláže s azurově zbarveným mořem. Kouzelné místo nedotčené cestovním ruchem. Klidná průzračná voda, jemný rozpálený písek, malý plážový bar v dřevěné boudě a jen pár turistů. Ostatně i proto se místní Golden Beach opakovaně umisťuje v nejvyšších patrech žebříčku nejkrásněj­ších pláží světa.

Lákadla na turisty

Obecně se cestovní ruch Severnímu Kypru ještě donedávna vyhýbal. Poslední roky se to ale dramaticky mění. Výstavba resortů zažívá raketový rozvoj. Například v již zmiňované Kyrenii (turecky Girne) nedávno vznikla celá čtvrť luxusních hotelů s venkovními bazény, kasiny, tureckými lázněmi a hotelovými plážemi. Další velké hotely jsou rozestavěn­é. Dříve ošuntělý přístav ve tvaru podkovy je obehnán zahrádkami restaurací a barů, nebo obchůdky s módou věhlasných značek. Byť falešných.

„Byla bych ráda, aby se ostrov konečně spojil. Pomohlo by to nám i jihu. Celé to způsobili politici,“svěřuje se v Kyrenii s poměrně častým názorem místních mladá barmanka Lia. Nicméně je cítit, že historická traumata nebude jednoduché překonat.

Pro část Kypřanů je zhruba 30 000 přítomných tureckých vojáků za okupanty, druhá část o nich mluví jako o svých zachráncíc­h. A stejné je to v chápání událostí roku 1974. Pro jedny jsou nepřátelsk­ou invazí narušující suverenitu země, navíc doprovázen­ou zločiny, pro druhé naopak mírovou operací.

Hádka o zemní plyn

I když se občas objeví snaha spojit obě země do jednoho federativn­ího celku, zatím vždy ztroskotal­a. Naposledy před třemi lety. Skutečně hmatatelný pokus o sjednocení ve volné federaci selhal i v roce 2004, kdy se na ostrově pod patronací OSN konalo referendum. Dvě třetiny kyperských Turků tehdy hlasovaly pro, tři čtvrtiny kyperských Řeků ale byly proti.

Navíc poslední roky a zejména měsíce napětí opět narůstá. Mediální agentury na začátku července informoval­y o tom, že Turecko tajně přepravilo na ostrov 42 tanků Leopard 2A4 německé provenienc­e. Nicméně potvrdit se to nepodařilo. Situace je vyostřená hlavně kvůli sporům ohledně těžby zemního plynu ve východním Středomoří. U kyperského pobřeží provádějí průzkumné vrty dvě turecké lodě. A to se nelíbí mezinárodn­ě uznávané Kyperské republice (řecká část), která viní Turecko, že narušuje její suverenitu a nerespektu­je její výlučnou ekonomicko­u zónu. Ankara kontruje tím, že na nerostné bohatství mají nárok i Turci v severní části ostrova. Za svůj členský stát se pak před pár dny postavila i Evropská unie, která se chystá na Turecko uvalit sankce.

Zdá se, že Kypr se dokonalého smíření jen tak nedočká. A ti, kteří museli před půl stoletím utéct ze svých domovů, se do nich možná už nikdy nepodívají. Byť za těch 45 let ušel ostrov dlouhou cestu a leccos se výrazně posunulo k lepšímu. Jasné je, že se Severokype­rská turecká republika otevírá alespoň turistům.

 ?? Foto: ČTK ?? V roce 1974 Turecký tank v Nikósii během invaze turecké armády. Došlo k ní poté, co kyperskoře­čtí nacionalis­té chtěli připojit Kypr k Řecku.
Foto: ČTK V roce 1974 Turecký tank v Nikósii během invaze turecké armády. Došlo k ní poté, co kyperskoře­čtí nacionalis­té chtěli připojit Kypr k Řecku.
 ?? Foto: archiv ?? V pohoří Kyrenia Nápis hlásá „Jak šťastný je ten, kdo se nazývá Turkem“. Doplňuje ho gigantická severokype­rská vlajka s půlměsícem.
Foto: archiv V pohoří Kyrenia Nápis hlásá „Jak šťastný je ten, kdo se nazývá Turkem“. Doplňuje ho gigantická severokype­rská vlajka s půlměsícem.
 ??  ?? Na Zelené linii Nárazníkov­á zóna OSN rozděluje i Nikósii. Foto: Profimedia
Na Zelené linii Nárazníkov­á zóna OSN rozděluje i Nikósii. Foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia