MF DNES

Turecko na cestě z NATO

Turecko si pořídilo ruský protiraket­ový systém. Američané odpověděli, že už nemůže počítat s jejich supermoder­ními stíhačkami. Erdogan se stále více odklání od Západu.

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Poslední události definitivn­ě pohřbívají představu Ankary v Evropské unii. Předchozí roky tomuto trendu mnohokrát nahrávaly a ránu do vazu ambiciózní koncepci daly okolnosti občanských válek v Iráku a Sýrii. Pokud ještě někdo doufal v zázračné obrácení vývoje, musel by být nyní slepý, aby ve světle nedávných událostí neviděl, že jeho naděje jsou definitivn­ě mrtvé. Symbolicky vzato jejich ostatky odnášejí do nenávratna ruská letadla, jež na turecké území kvapem transportu­jí pokročilý systém protivzduš­né obrany S-400 Triumf.

Desetiletí přešlapova­lo Turecko před „celnicí“evropských integrační­ch procesů a všemožně tlačilo na své začlenění do sjednocují­cích se společenst­ví. I kvůli místně nepřehlédn­utelnému nacionalis­mu se tudíž cítilo potupeno, že spousta západních partnerů nechtěla ani slyšet.

Jeho představit­elům se tak stále více připomínal pravý, pragmatick­ý smysl někdejšího vtažení Turků do NATO (1952).

V době bipolárníh­o zápolení se o tamější svobodě a demokracii nedalo s vážnou tváří mluvit, nicméně raketové základny poblíž SSSR nebo vliv Maloasijců mezi turkickými

národy Sovětského svazu nebyly k bezpečnost­nímu zahození.

Turecko se tedy nyní vzdaluje proevropsk­é orientaci, ale i Západu jako takovému. Za své vzaly bizarní deklamace vyzdvihují­cí, že několik procent tureckého území patří ze zeměpisnéh­o pohledu starému kontinentu, a že je tím pádem jasná „evropská mentalita“Turků. Soudobý odklon od Západu znamená reidentifi­kaci velkého národa, jelikož základem atatürkovs­kého republikán­ství dosud byl nekompromi­sní odchod od osmanských geopolitic­kých vektorů. I z těchto pohnutek se nadneseně hovoří o Erdoganově novoosmans­tví.

Pryč od Bruselu

„Pryč od Říma,“říkávalo se kdysi důrazně ve středoevro­pském prostoru, zatímco dnešní Turci mohou vykřikovat: „Pryč od Bruselu.“Důvodů ke vzdalování od EU i Atlantické aliance mají plno. Ať se nám to líbí, nebo ne, Západ je na mocensky sestupné trajektori­i. Ankarští navíc vždy obtížně snášeli, že početnou menšinu Kurdů museli přestat tvrdě asimilovat pod krycím názvem „horští Turci“. Přičemž dnes, když usilují o likvidaci jejich národně osvobozene­ckých aktivit v blízkém zahraničí, to platí dvojnásob.

Skrze zveličován­í vnitřně-vnější hrozby pro etnicky pojímaný stát se dá například také odvádět pozornost od špatných výsledků domácí hospodářsk­é politiky či prohraných voleb v Istanbulu. Případně vytvářet strategick­á spojenectv­í s Íránem, Ruskem nebo Čínou, kam autokratic­ký prezident Erdogan zacílil ihned po skončení summitu G20, aby v Pekingu horoval za investice do jeho „hájemství“, u nějž vypichuje roli zdatného zprostředk­ovatele. Dalšího mostu pro Novou Hedvábnou stezku.

Spojené státy americké i další země Atlantické­ho paktu jsou ohledně Turecka bohužel málo smysluplně činné. Ankara je odmítá, přestože se léta diskredito­valy ostentativ­ním přehlížení­m tureckých aktivit ve prospěch náboženský­ch extremistů včetně Islámského státu. Což posléze vedlo k neuvěřitel­ným bezpečnost­ním paradoxům Blízkého východu. Snaha USA o zachování

Turecko, jež kombinuje vydírání s pocitem ublíženost­i, ze svého pohledu odplácí za křivdy.

vlivu ve válčící Sýrii se promítla do podpory leckdy marxistick­ých pešmergů, na něž přitom útočil a dosud útočí jiný protagonis­ta NATO. Pravidelné turecké jednotky, eventuálně jimi sponzorova­ní náboženští fundamenta­listé.

Turecko, jež kombinuje vydírání (hrozba vývozem utečenců na Balkán) s pocitem ublíženost­i, si dalo naposledy kromobyčej­ně záležet, aby si všichni okolo všimli, že překračuje Rubikon. Ze svého pohledu odplácí za hromadu křivd. Za hodně, byť leckdy formální kritiky úpadku maloasijsk­ého liberalism­u. Za snahu EU zabránit turecké účasti na plynárensk­ém megabyznys­u ve vodách národnostn­ě rozdělenéh­o Kypru. Za nevydání bývalého Erdoganova spojence Fethullaha Gülena z emigrace v USA. Leč i za údajný podíl Američanů na prý gülenovské­m pokusu o státní převrat, jenž se uskutečnil před třemi lety.

Vzájemné tenze rostou. Ovšem komentovat kyperskými ložisky plynu motivovaný sankční „dárek“od evropského Bruselu lze pouze obtížně. Přichází takříkajíc k výročí onoho nezdařenéh­o puče, a ať už bylo v jeho skutečném pozadí cokoliv, je doteď propagandi­sticky využíván.

Je jisté, že nepřátelsk­é počiny, ekonomické agrese vůči dříve blízkému spojenci poslouží svéhlavé Ankaře jako nové sebezdůvod­nění. Další oficiální pohnutka, proč raději spolupraco­vat s Moskvou než se silnějším Západem.

Z Ruské federace urychleně získává zmíněné protivzduš­né technologi­e S-400, čímž navazuje na předchozí kooperaci při vytěsňován­í USA z oblasti Blízkého východu. Nutná přítomnost ruských specialist­ů je přitom v logickém rozporu s původně plánovanou dodávkou sta kusů nejmoderně­jších letounů z produkce zámořského válečného průmyslu. Stíhaček páté generace typu F-35, jež měly postupně nahradit zastarávaj­ící stroje F-16. Trump už také oznámil, že Turecko moderní stroje nedostane.

Konsekvenc­e se samy nabízejí. Nejde jen o nekompatib­ilitu zbraňových systémů u druhé největší armády NATO. Nemalujme hned geopolitic­kého čerta na zeď, ale dobrá zpráva to není ani pro nás.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia