MF DNES

Úplná rodina se přežila, sděluje Petra Hůlová

- Radim Kopáč spolupraco­vník MF DNES

Petra Hůlová podesáté knižně. Potřetí na téma vnitrorodi­nných vztahů. A poprvé o pekle střídavé péče.

Zlodějka mýho táty je jistě próza, která ční z domácí produkce posledních let nad průměr, ale… Těch „ale“je nad knihou řada. Mikymu je deset a jeho táta odešel z domova za jinou, titulní „zlodějkou“. Soud svěřil Mikyho a jeho dva bratry do střídavé péče: týden tady, týden tam. Zatímco matka je v Mikyho životě poslední jistotou, nadějí i smyslem, otec a hlavně macecha jsou rovnou „peklo“. A protože Miky nezvládá kočírovat emoce, čelí neštěstí, jež ho potkalo, afektem: buď se zoufale uzavírá do sebe a svých virtuálníc­h světů, nebo kolem sebe agresivně mlátí hlava nehlava. Macechu nenávidí, otce nenávidí, a když si i matka najde novou partii, zůstává málem sám. Tedy s partou podobně „postiženýc­h“kamarádů a hlavně s mobilem natřískaný­m hrami, jež si ordinuje jako uklidňujíc­í drogu.

Kudy z toho ven?

Hůlová napsala román, který hlavně v první třetině rezonuje jinými texty. Zaprvé jejími vlastními, počínaje novelou Přes matný sklo, kde se hroutí rovněž synovský svět, a konče Macochou, kde bilancuje osobní tragédii matka. Zadruhé texty druhých. Rodinné krachy zvládá na výbornou Petra Soukupová, v knize Bertík a čmuchadlo, určené primárně mládeži, otevřela úplně stejné téma: kluk nemůže vystát matčina nového přítele. A pokud jde o Mikyho „paření na mobilu“, příbuznou notu rozehrála v knížce Josef Marka Míková. Jenže zatímco Míková i Soukupová nahodí téma a rozeběhnou příběh, který graduje, Hůlová sází spíš na obraz, jedno monumentál­ní plátno, kde je do detailu rozpitvané peklo, jež si rodina dobrovolně vyrobí ze života.

O Mikym, jenž má hlavní slovo, víme vše po pár desítkách stránek. Kluk bez minulosti i budoucnost­i žije teď a tady. Svými řečmi, svými činy. Roste maximálně jejich síla, naléhavost. Příběh však přešlapuje na místě, dějovost žádná. Mikyho tragédie se vrství, nabaluje na sebe tragédie podobného typu. Co trochu provokuje, jsou kulisy. Jako ve Stručných dějinách Hnutí najdeme i tady různě poházené kusy blízké budoucnost­i: vedro, dochází voda, příroda se vypařila, děti chodí navlečené v podivných „korzetech“.

Jenže to základní je jasné i bez kulis: úplná rodina se přežila, člověk je v háji, zmítá se v nicotě, nezbývá mu než stavět na nové platformě. A nutí k tomu i potomky. Není divu, že revoltují. Ale kudy z toho ven?

Zlodějka mýho táty Petra Hůlová

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Petra Hůlová popsala peklo střídavé péče.
Foto: Dan Materna, MAFRA Petra Hůlová popsala peklo střídavé péče.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia