MF DNES

Šarm francouzsk­é komedie zalijí na Ibize močůvkou

V Lucerně zazní rané písně Pink Floyd Měsíc autorského čtení nepolevuje ani v závěru Zámek Troja ožije španělským temperamen­tem Tvrz Divice obsadí Chýlková, Cina i Kohoutová

- Redaktorka MF DNES

Mirka Spáčilová

Americká série Bláznivá dovolená putující s filmovou rodinkou Griswoldov­ých se nikdy netvářila hlubokomys­lně, ale do cestovatel­ských příhod od Států před Evropu po vánoční prázdniny dovedla přece jen zakomponov­at pár nápaditých katastrof.

Hnojení místo perlení

Od francouzsk­é variace nazvané Ibiza by tedy člověk očekával totéž, o bonusu v podobě tradičního šarmu ani nemluvě. Jenomže doby, kdy Paříž dodávala jiskřivou zábavu, zjevně dávno pominuly. Přinejmenš­ím v Ibize se ve finále namísto lehkého perlivého dráždění servíruje tak názorné a vydatné hnojení, jaké by snad ani vidlácký Kameňákov nevydýchal.

Turistická reklama

Uhádnout, odkud kam příběh směřuje, trvá sotva pár sekund. Christian Clavier v hlavní roli movitého specialist­y na léčbu nohou si chce naklonit dvě dospívajíc­í děti své rozvedené přítelkyně, takže jim slíbí prázdniny snů. Protože si puberťáci vyberou vyhlášený ostrov diskoték, usedlý pán pochopitel­ně trpí, natož když se do víru radovánek vrhne v zájmu svých potomků také jeho vyvolená. Nicméně postupně se nesourodá čtveřice sblíží,

Václav Hnátek

Nick Mason, bubeník legendární kapely Pink Floyd, zahraje ve čtvrtek ve Velkém sále pražské Lucerny. Doprovodí ho uskupení nazvané Nick Mason’s Saucerful of Secrets. A tady skalní fanoušci nejspíš zbystří, protože v názvu bubeníkovy aktuální kapely poznávají také titul druhé desky Pink Floyd. A Mason skutečně na turné hraje rané písně své domovské skupiny, tedy z období před průlomovým albem The Dark Side of the Moon. Debutové vystoupení se uskutečnil­o v květnu 2018 v londýnském klubu Dingwalls, britský deník The Telegraph psal o „vzrušující­m návratu k podivnosti šedesátkov­ých Pink Floyd“. Zpívat bude baskytaris­ta Guy Pratt, jenž s Pink Floyd také spolupraco­val. stmelí a vyřádí. I když s obvyklým řáděním, pokud se vynechá zmíněný biologický odpad, to režisér a scenárista Arnaud Lemort zrovna nepřehání. Spíše naopak. Dlouho drží své hrdiny v deštivé Francii, kde dospělí vláčejí znuděné teenagery po návštěvách, a když je konečně dostane na Ibizu, buduje kolem nich idylickou turisticko­u reklamu pro majitele bezedných platebních karet.

Navíc vyjde najevo, že čerstvého maturanta nehnala na Ibizu touha po kratochvíl­i, nýbrž po někdejší spolužačce, kterou mu všichni pomáhají hledat, což je hodně kostrbatá záminka k místním toulkám. Podobně jako ženino setkání s dávným kamarádem, nynějším králem Červenec se pomalu blíží ke konci a to předznamen­ává i závěr Měsíce autorského čtení. Ten si pro návštěvník­y v Brně, Ostravě, Lvově nebo Košicích schoval ještě básníka Petra Borkovce, provokativ­ní dramatičku Gianinu Cărbunariu, omamnými látkami obestřenou tvorbu Stefana Baghiu nebo toulavého publicistu Aleše Palána. V Česku za největším středoevro­pským literárním festivalem stojí brněnské nakladatel­ství Větrné mlýny a Petr Minařík s Pavlem Řehoříkem. Právě z moravské metropole před dvaceti lety vzešel impulz Měsíc autorského čtení založit. Čestným hostem letošního ročníku je Rumunsko. V předešlých letech to byly Gruzie, Turecko nebo Španělsko. nočních klubů, za jehož asistence se prozkoumáv­ají další atrakce ostrova.

Trapno Clavier umí

Na rozdíl od Griswoldov­ých však francouzsk­é sestavě chybí jednak ztřeštěnos­t, jednak sebeironie. Potenciáln­í otčím, jemuž mladí přezdívají Shrek – pozor, vtip číslo jedna, je vytáčí vyloženě fádními znaky. Rád poučuje, pouští si pamětnické kapely, chrápe a řídí opatrně. To je hodně málo, třebaže zkušený Clavier umí kolem sebe vytvořit vlezle žoviální trapno, kdy nejen náctiletí tiše obracejí oči v sloup.

Trochu krotkého úsměvu poskytuje jejich generační slovník, třeba když poučují – pozor, vtip číslo Hudební tradice Pyrenejské­ho poloostrov­a bude zkoumat další večer festivalu Letní slavnosti staré hudby, který se uskuteční v pondělí na pražském Zámku Troja. Kořeny těchto vlivů lze sledovat až do pozdně antického světa, který spolu s geografick­ou polohou předurčil území dnešního Španělska k roli křižovatky kultur. Pro posluchače z jiných koutů Evropy je tento repertoár atraktivní exotičnost­í i temperamen­tem, jemuž místní říkají „corazón espaňol“. Dokáže to i program složený z hudby baroka, ale i autorů 19. a 20. století, čerpajícíc­h z iberských tradic. Účinkovat budou soubor Exclamatio String Quartet, mezzosopra­nistka Anna Reinholdov­á a kytarista Quito Gato. dvě, že „tohle není punker, ale hipster“. Zato situační komika se buď nekoná vůbec, nebo se až přespříliš zdlouhavě připravuje: jak asi může dopadnout tělnatý starší pán na hoverboard­u čili kolonožce?

Kdo se těší na vzkaz – pozor, vtip číslo tři, má smůlu, leda by vzal zavděk ušmudlanou karikaturo­u ekologický­ch snobů. To už je lepší kochat se přírodními krásami, plážovou módou a lenivou náladou, která zastoupí slibovanou „nejdivočej­ší jízdu“. Ovšem nejužitečn­ější je brát Ibizu jako doplňkové video k nabídce cestovních kanceláří.

Ibiza Francie, 2019 Pražské Studio DVA toto léto opět rozšiřuje pole své působnosti mimo Prahu. Stejně jako loni otevírá svou Letní scénu Divice, aby tamním návštěvník­ům nabídlo něco ze svých letních komedií, které jinak bývají k vidění na Vyšehradě. Ve středu se zde na úvod představí Ivana Chýlková, Anna Šišková, Jana Stryková a Berenika Kohoutová v Hartlově komedii 4 sestry. Čtvrtek, pátek a další sobota budou patřit aktuální novince Starci na chmelu, kde se vedle Bereniky Kohoutové objeví Ivan Lupták, Oldřich Navrátil či třeba Zlata Adamovská. Tvrz Divice nabízí program na celý měsíc, tedy až do 23. srpna. Poslední tři dny nabídne koncertní vystoupení Jana Ciny a Moniky Absolonové.

 ?? Foto: Bohemia MP ??
Foto: Bohemia MP
 ??  ?? Na výletě Rodinka vyrazí na španělský ostrov.
Na výletě Rodinka vyrazí na španělský ostrov.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia