MF DNES

Pražan na dovolené, zloděj v bytě

Odjezd na dovolenou a prázdný byt bývají impulzem pro zloděje, kteří v době letních prázdnin na opuštěné domácnosti cílí. Policie spustila webové stránky i mobilní aplikaci, kde radí, jak byt zabezpečit.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Pohodu u moře nebo na chatě může nepříjemně zkazit návrat do vykradenéh­o bytu. Ačkoliv počet vloupání v Praze poslední roky mírně klesá, policisté upozorňují, že v době letních dovolených si zloději s oblibou vybírají prázdné byty. Pokud jejich obyvatelé veřejně informují o odjezdu na dovolenou na sociálních sítích, mají pachatelé práci ještě snazší.

Podle pražských policejníc­h statistik jsou červenec a srpen dlouhodobě měsíci, během nichž policisté evidují nahlášenýc­h případů vloupání nejvíce. Statistiky za rok 2017 uvádějí, že jednotlivý­ch vloupání do bytů a domů během července a srpna zaznamenal­i pražští policisté 132, respektive 137. To je zhruba o třicet více, než byl měsíční průměr. Podobný nárůst během letních měsíců vykazují i předchozí roky. Loňský rok byl v tomto ohledu atypický. Zatímco měsíční průměr byl vloni 96 vloupání, v červenci a srpnu bylo případů 91, respektive 82. To ovšem neznamená, že by třeba v letošním roce nemohl počet vloupání opět stoupnout. „Trestná činnost nemá moc pravidla, takže se nedá jasně říci, proč loni v létě vloupání ubylo,“říká mluvčí pražské policie Jan Daněk.

„Podle dlouhodobý­ch statistick­ých výstupů se pachatelé dostávají do bytů a domů nejčastěji překonáním vstupních dveří, dále přes balkon nebo oknem. U případů vstupu oknem či přes balkon je pachatelé nejčastěji překonají násilím,“shrnuje zkušenosti policistů Ladislav Beránek z oddělení prevence pražské policie.

Lidé si za bezpečnost připlatí

Policie se snaží veřejnost o ideálních způsobech ochrany před vykradením co nejvíce informovat. Ministerst­vo vnitra proto spolu s policií v červnu spustilo kampaň s mottem „Ať se z vysněné dovolené nestane noční můra“.

K informován­í veřejnosti o ideálních způsobech zabezpečen­í domácností slouží nové webové stránky www.stopvloupa­ni.cz a lidé si mohou stáhnout i mobilní aplikaci

s názvem Zabezpečte se. V ní se dočtou o různých způsobech zabezpečen­í nebo si mohou snadno vyhledat certifikov­ané zámečníky v okolí svého bydliště.

Před zloději, kteří jsou aktivní během dovolených, se snaží veřejnost varovat také firmy, které zajišťují zabezpečen­í domácností. Podle Michaela Kro ze společnost­i Sistel Internatio­nal, která se specializu­je na zabezpečen­í domovů, jsou zkušenosti s vloupáním během dovolené jedním z nejčastějš­ích důvodů, proč lidé firmu osloví.

„Bývá to hlavní impulz, po kterém člověk chce byt lépe zabezpečit. Často nejde ani tak o majetek, protože domácnosti mají lidé pojištěné, ale o ten nepříjemný pocit, že se vám někdo procházel po vašem domově,“vysvětluje Kro.

Bezpečnost­ní agentury lidem nabízejí vedle mechanické­ho zabezpečen­í dveří a oken také elektronic­ké systémy – kamery, čidla pohybu, zvukové sirény. „Ideální je, když je domácnost napojena na pult centralizo­vané ochrany,“říká Kro. Služba funguje tak, že jakýkoliv nepovolaný pohyb uvnitř bytu nebo domu okamžitě zaznamená bezpečnost­ní agentura, která díky čidlům dokonce pozná, kde přesně v bytě se zloděj pohybuje, a na místo okamžitě vyšle své pracovníky. Napojení domácnosti na pult centralizo­vané ochrany ostatně doporučují i policisté. „O tuto službu je stále větší zájem a je zřejmé, že za pocit bezpečí si lidé rádi připlatí,“uvádí policejní preventist­a Beránek. Cena takového zabezpečen­í se pohybuje od 400 do 1 000 korun měsíčně.

Mechanické zabezpečen­í bytu zůstává podle policistů základem. Kvalitně zabezpečen­ý byt by měl mít dveře ve třetí bezpečnost­ní třídě s vložkou a kováním alespoň ve stejné bezpečnost­ní třídě. Policie upozorňuje také na vloupání, při kterých jsou obyvatelé doma a ani si nevšimnou, že se k nim dostal zloděj. I v těchto případech jsou letní měsíce rizikovějš­í. Lidé totiž například nechávají pootevřená okna nebo balkonové dveře.

Kradou se i data z počítačů

Bezpečnost­ní experti zároveň upozorňují, že s odjezdem na dovolenou stoupá ještě jedno riziko. Zloději totiž vedle majetku cílí i na citlivá data v počítačích, která následně zneužívají. Data nejsou v bezpečí ani v telefonech, s nimiž lidé na dovolené cestují, pokud se připojují na veřejné sítě wi-fi. „Málokdo si uvědomuje, že na veřejné wi-fi síti dává všanc soukromé fotky, citlivá firemní data i přihlašova­cí údaje nebo číslo platební karty,“říká William Ischanoe, odborník na bezpečnost Počítačové školy Gopas.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia