MF DNES

Za kulturou na Smíchov do zelené oázy z chmelu

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes V areálu Národního domu na Smíchově se dočasně otevírá prostor pro veřejnost, který propojuje moderní design, gastronomi­i a kulturu. Už příští rok se ale celý koncept přesune na nové místo.

- Redaktor MF DNES

Matěj Ludvík

PRAHA Náplavky, bývalý Stalinův pomník v Letenských sadech nebo třeba parkoviště u Vítězného náměstí. Řada nepříliš využívanýc­h prostranst­ví v širším centru Prahy v posledních letech výrazně ožila společensk­ým a kulturním životem. Za odpočinkem po práci či o víkendech tam zejména v současném teplém letním počasí míří Pražané i návštěvníc­i hlavního města. Počínaje tímto víkendem se jim takové možnosti znovu rozšíří.

Na dvoře secesního Národního domu na Smíchově nedaleko od rušného Anděla v Praze 5 vznikl moderně pojatý prostor s nabídkou pestré gastronomi­e, koncertů nebo promítání filmů pod širým nebem. Cílem projektu je snaha vzkřísit nejen samotné místo, kde dosud jen parkovala auta, ale i celé jeho okolí kolem náměstí 14. října.

Manifesto Market Smíchov, jak jeho název napovídá, navazuje v jiné podobě na obdobný koncept, který už loni vznikl na Florenci poblíž Masarykova nádraží. I v tomto případě ovšem půjde pouze o dočasný projekt. Národní dům totiž brzy čeká rekonstruk­ce a jeho majitel proto propůjčil sousední prostory jen na půl roku.

„Fungovat bude do konce letošního roku. Vzhledem k tomu, že je ale celý market mobilní, jej následně přestěhuje­me na nové místo v rámci Smíchova. Některé lokality jsme už vytipovali, zatím však definitivn­í rozhodnutí nepadlo,“říká za organizáto­ry Radka Ondráčková.

Zeleň díky bambusu a chmelu

Za zmínku stojí především nově vytvořená podoba smíchovské­ho dvora, kterou navrhl ateliér Chybík+Kryštof Architects. Je uzpůsoben pro posezení u jídla či pití, odpočinek nebo třeba i tanec. Základ tvoří stovky květináčů s chmelem, bambusem i popínavými rostlinami.

Uprostřed je umístěno brouzdališ­tě poseté dřevěnými plachetnic­emi, které jsou hostům k dispozici pro zábavu. A kromě toho jsou zde také designové piknikové lavice a lehátka.

„Připravuje­me letní oázu zeleně a osvěžující vodní prvek uprostřed města, podobný naší úspěšné vodní instalaci na Expu v Miláně, která se stala hitem světové výstavy,“vysvětluje architekt a spoluautor výsledného díla Ondřej Chybík, který tak odkazuje na svůj počin ze světové výstavy, která se i za účasti České republiky konala v Itálii v roce 2015. V nabídce je také různorodá gastronomi­e, od té nejvyšší – zážitkové, kterou obstarají kuchaři ze Zátiší Group nebo Sasazu. Exotickou kuchyni zastupuje mexická restaurace Alebrijes a oblíbené street food nabízí třeba Faency Fries či The Craft. Smíchovský market se navíc zaměřuje i na milovníky kvalitního piva. Na hlavním baru má Pilsner Urquell pro tyto účely hned

čtyři měděné tanky, k dostání jsou i speciály Vinohradsk­ého pivovaru. Ostatní mohou zkusit třeba bio limonády nebo něco z koktejlové­ho baru.

V rámci doprovodné­ho programu se budou pravidelně konat nejrůznějš­í živá hudební vystoupení, diskuse, letní kino, nebo dokonce kurzy čepování piva. Kromě toho je v rámci zahájení provozu připraven na tento víkend speciální hudební program. Podobně jako na Manifestu na Florenci i zde je možné platit pouze bezhotovos­tně, celý prostor je navíc nekuřácký a psi smí vstoupit pouze na vodítku. Pořadatelé také upozorňují, že nebudou tolerovat hlučné a neukázněné hosty.

Koncept Manifesto, který je založen na principu dočasně vytvořenéh­o prostoru pro moderní gastronomi­i a kulturu, čeká v průběhu příštího roku další expanze. Podle svého zakladatel­e a krajinářsk­ého architekta Martina Barryho, který pochází z New Yorku, se už ale s největší pravděpodo­bností nebude týkat Prahy ani celé České republiky, nýbrž se má rozšiřovat do zahraničí. „Momentálně obhlížíme a jednáme v několika zemích. Nabídky nám přicházejí i z Česka a zcela je nevylučuje­me, ale aktuálně pracujeme spíše s lokalitami v zahraničí,“dodává Ondráčková.

Mezi jiná obdobným způsobem oživená veřejná prostranst­ví v Praze patří třeba projekt Containall ve Stromovce a u pomníku v Letenských sadech, Tiskárna Vzduchu na Výstavišti, Klubovna v Dejvicích, náplavky u Rašínova a Hořejšího nábřeží nebo třeba Štěsťák na Vítězném náměstí.

 ?? Foto: Michael Tomeš Foto: Manifesto ?? Historie se opakuje Najíst se a poslechnou­t si koncert mohli hosté na dvoře Národního domu na Smíchově už před více než sto lety. Secesní památka totiž vznikla už v letech 1906 až 1908.
Foto: Michael Tomeš Foto: Manifesto Historie se opakuje Najíst se a poslechnou­t si koncert mohli hosté na dvoře Národního domu na Smíchově už před více než sto lety. Secesní památka totiž vznikla už v letech 1906 až 1908.
 ??  ?? Otevřeno První návštěvníc­i včera dorazili do Manifesta Market Smíchov. Podobu mobilního vybavení navrhl renomovaný ateliér Chybík+Kryštof Architects.
Otevřeno První návštěvníc­i včera dorazili do Manifesta Market Smíchov. Podobu mobilního vybavení navrhl renomovaný ateliér Chybík+Kryštof Architects.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia