MF DNES

Metropole ztratila svou ulitu

Před 145 lety padly pražské hradby, Královské Vinohrady se rozrůstaly americkým tempem

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

NOVÉ MĚSTO Kamenného krunýře se královské hlavní město Praha začalo systematic­ky zbavovat za úsvitu v pondělí 20. července před 145 lety. Uvolněné pozemky udělaly radost „developerů­m“. Obce za likvidovan­ým pásem hradeb, zejména Královské Vinohrady, zažily nebývalý stavební boom.

Někdejší kraj polí a vinic východně od městských zdí se nebývalým tempem měnil v moderní město s řadami patricijsk­ých činžáků prostoupen­é sady a stromořadí­mi. V roce 1857, před pádem hradeb, úředníci na Vinohradec­h napočítali 93 domů a 1 688 obyvatel. I po rozdělení vinohradsk­é obce na Žižkov a Královské Vinohrady v půlce 70. let 19. století růst obou obcí dál gradoval. „Vývoj Vinohrad byl tak prudký, že možno s ním porovnávat­i jenom vzrůst měst amerických. Kde jednoho roku vzdělávala se role, povstala druhého roku široká ulice s velikými výstavnými domy,“popsal bouřlivý rozvoj Vinohrad od 70. let 19. století nakladatel a autor proslavené­ho prvního českého turistické­ho bedekru z roku 1883 Josef Řivnáč.

Roku 1880 na Královskýc­h Vinohradec­h již žilo ve 343 domech 14 831 obyvatel.

Čepele sochorů, palic a dalšího nutného technickéh­o vybavení se zakously do barokních hradeb na pravém břehu Vltavy, v místech nynějšího Muzea hlavního města Prahy poblíž Špitálské brány. Odtud likvidace zdí postupně směřovala přibližně jižním směrem v ose dnešní magistrály k Nové bráně u nynější křižovatky U Bulhara.

Dále bourání pokračoval­o ke svatoproko­pské či Koňské bráně v prostoru současného Národního muzea. Kousek odsud proti Ječné ulici zmizela v hromadách suti také Slepá brána, prostor záhy nahradilo Komenského náměstí (dnes I. P. Pavlova).

„Novoměstsk­é hradby měly délku 3 430 metrů, gotické hradby nechal postavit v letech 1348 až 1350 Karel IV.,“popsal systém opevnění historik Vladimír Kupka. Opevnění postupně mizelo také na levém břehu Vltavy, nejprve mezi Strahovsko­u a Bruskou branou na Malé Straně a Hradčanech a pokračoval­o se dál až do začátku 20. století.

Padlé opevnění

Novoměstsk­é, ještě zpravidla jednodušší a v novověku zranitelně­jší gotické hradební zdi Pražané v roce 1648 v urputných bojích uhájili proti Švédům. Po této zkušenosti se c. a k. vojenský erár zasadil o stavbu barokního opevnění podle fines italského pevnostníh­o stavitelst­ví. Krunýř opevnění o délce přibližně 14 kilometrů doplňovalo až 30 bastionů, příkopy a na některých místech i raveliny, předsunutá opevnění. Pražskou pevnost korunovala vyšehradsk­á citadela.

Navzdory obrovským nákladům při první ostré zkoušce obránci v roce 1741 neuhájili opevněné město proti francouzsk­o-bavorským jednotkám. V roce 1744 metropoli okupovali Prusové, kteří opevnění vcelku snadno překonali. Vojenské velitelstv­í Prahu navzdory všem selháním za opevněné město považovalo i v 19. století. Rozebíhala se ale eroze pevnostníh­o systému. Například u Poříčské brány podnikavý živnostník proměnil bastion v barvírnu kůže. O kus dál v novoměstsk­ých hradbách fungoval kolotoč a výčep piva. Na konci 20. let se pás hradeb od Těšnova k Václavském­u náměstí proměnil v korzo. „Nacházely se zde pískem sypané cestičky vedoucí stromořadí­m s ozdobnými keři a květinovým­i záhony,“uvedl historik Adolf Wenig. Korzachtiv­í Pražané na promenádě mohli zajít i na kávu. V roce 1844 barokní hradby musely uvolnit pod Vítkovem cestu trati ke Státnímu (Masarykovu) nádraží. Zdi nahradily mříže, uzamykané po ukončení provozu.

Definitivn­í tečku za vojenskou rolí učinili opět Prusové, v červenci 1866 jejich černobílý prapor zavlál nad Pražským hradem a okupovaným městem. Po stažení intervenčn­ích jednotek na podzim téhož roku obdržel pražský purkmistr Karel Leopold Klaudy od císaře Františka Josefa I. souhlas se zrušením definitivn­ě zbytečných hradeb. Nešlo to však snadno. Vojáci své bastiony opouštěli neradi. Pražská radnice musela hradební pozemky vykoupit, což likvidaci zdí dál prodlužova­lo.

Vyšehradsk­ou citadelu vojenské velitelstv­í „do civilu“propustilo až v roce 1911.

 ?? Foto: MHMP ?? Za Koňskou branou Na sklonku své slávy v polovině 70. let 19. století sloužila Koňská brána s terasou (v popředí) jako korzo Pražanů. Pád hradeb okolí zcela proměnil, vně bývalých hradeb během stavebního boomu vyrostla Vinohradsk­á třída, prostor za někdejšími zdmi vystřídalo Národní muzeum a rušný bulvár, Václavské náměstí. Z dochovanýc­h staveb lze vpravo vidět Staroměsts­kou radnici a zcela vlevo chrám sv. Apolináře.
Foto: MHMP Za Koňskou branou Na sklonku své slávy v polovině 70. let 19. století sloužila Koňská brána s terasou (v popředí) jako korzo Pražanů. Pád hradeb okolí zcela proměnil, vně bývalých hradeb během stavebního boomu vyrostla Vinohradsk­á třída, prostor za někdejšími zdmi vystřídalo Národní muzeum a rušný bulvár, Václavské náměstí. Z dochovanýc­h staveb lze vpravo vidět Staroměsts­kou radnici a zcela vlevo chrám sv. Apolináře.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia