MF DNES

Hrad Svojanov

Středověká perla na pomezí Čech a Moravy

- Radek Latislav redaktor MF DNES

Snad žádné české, moravské nebo slezské město nevlastní hrad tak dlouho jako Polička. Středověký hrad Svojanov jí patří od roku 1910. Jeden z našich nejstaršíc­h královskýc­h hradů je zároveň jediným, v jehož architektu­ře se prolíná gotika s empírem, tedy středověk s 19. stoletím. A aby slohů nebylo málo, na původní hradbě stojí dnes už zřícenina renesanční­ho paláce, jehož fasádu stále zdobí fragmenty psaníčkový­ch sgrafit.

Jak už to tak u starých hradů bývá, důvodem jejich přestaveb byl téměř vždy oheň. Hrad založený ve 13. století českým králem Přemyslem Otakarem II. nechali po posledním požáru roku 1842 přestavět do podoby, jakou známe dnes, manželé Kriestenov­i. Empírovou podobu dostal hlavní obytný palác a vstupní úřednická budova. Posledního

soukromého majitele hradu Svojanov Antonína Františka Haasche okouzlila malířská výzdoba zámku ve východočes­kém Zámrsku, který v té době patřil rodičům jeho manželky, a proto pro svoji choť Carolinu ještě stihl vyzdobit interiéry svého paláce pozdně empírovými malbami. Nedlouho poté však byl z finančních důvodů nucen prodat hrad městu Polička.

Letos na jaře návštěvníc­i mohli vidět empírovou výmalbu v její původní kráse. Přesněji dvě malby v dámské ložnici a dámském pokoji nechala správa hradu zrestaurov­at do původní podoby.

Hrad Svojanov v posledních letech celkově prokoukl. O tom, že se o něj nedaleké město Polička příkladně stará, svědčí nedávno opravený dům zbrojnošů, hradní palác, již zmíněná empírová budova i rozsáhlý areál s opevněním a unikátními gotickými zahradami.

Letos poprvé je možné nahlédnout také do bývalých koníren v předhradí, se kterými má zdejší kastelán velké plány. Správa hradu již část prostor opravila, aby posloužily jako prostorná galerie ke krátkodobý­m výstavám. V příštím roce ve zbylé části vznikne originální galerie barokních soch z morového sloupu v Poličce, které byly před několika lety z národní kulturní památky sneseny a kvůli špatnému stavu nahrazeny kopiemi.

Na návštěvnic­ký hit se zde těšte na závěr sezony. Od 7. září budou na hradě vystaveny české korunovačn­í klenoty. Samozřejmě půjde jen o jejich repliky, zato mistrovské kvality, k nerozeznán­í od originálů, z dílny šperkaře Jiřího Urbana. Expozice bude doplněna zajímavost­mi z mnohasetle­té historie českého pokladu. Projekt připomene také našeho nejvýznamn­ějšího panovníka Karla IV. Období středověku doplní kopie zbraní, repliky oděvů a obuvi, mince, miniatury a 3D modely.

Hrad má i novodobá tajemství. Je jím obraz slepé stařeny, která před deseti lety zničehonic zavřela oči. Důkazem je na hradě dochovaná fotografie obrazu, na které má stařenka oči otevřené. Zásah šprýmaře vylučuje i původní pasparta.

 ?? Foto: Radek Latislav a Shuttersto­ck ?? Hrad Svojanov nabízí návštěvník­ům výlet mezi jednotlivý­mi stavebními slohy. Má však také svá tajemství, po kterých leze pátrat.
Foto: Radek Latislav a Shuttersto­ck Hrad Svojanov nabízí návštěvník­ům výlet mezi jednotlivý­mi stavebními slohy. Má však také svá tajemství, po kterých leze pátrat.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia