MF DNES

praktické informace

-

jak se tam dostat: Hrad Svojanov je vzdálen asi 20 kilometrů od Poličky. Nejlépe se tam dostanete po silnicích druhé třídy přes obec Jedlová a městečko Bystré, kde režisér Vojtěch Jasný natáčel film Všichni dobří rodáci. Pokud pojedete od Brna, v Letovicích odbočíte k přehradní nádrži Křetínka, ve které se dá v létě příjemně zaplavat. Autem lze vyjet až k hradu, kde je placené parkoviště. V turistické sezoně je však plné a je lepší nechat auto pod hradem. Ovšem připravte své nohy na prudké stoupání. Zdatnější turisté si mohou za výchozí bod zvolit i okolí Vírské přehrady, odkud na Svojanov vede přes 13 kilometrů dlouhá turistická trasa, která vás provede nejhezčími kouty přírodního parku Svratecká hornatina. Po cestě tak můžete vystoupat třeba na rozhlednu Horní les (774 m n. m.), odkud jsou za dobré viditelnos­ti vidět nejen Jeseníky a Krkonoše, ale i Jaderná elektrárna Dukovany.ext

otevírací doba: O letních prázdninác­h denně včetně pondělí od 9 do 18 hodin, v jiných měsících od 9, resp. od 10 do 17 hodin. Od 15. prosince do 28. února je hrad uzavřen.

Okruh A – zámecký nebo okruh B – hradní

120/80 korun, rodinné 160 korun Okruh A+B - velký kombinovan­ý okruh

190/110 korun, rodinné 510 korun Okruh C – venkovní areál 60/40 korun, rodinné 160 korun

prohlídkov­é okruhy: Prohlídku hradu lze absolvovat v rámci tří okruhů. Nejlépe někdejší královské sídlo poznáte, pokud si zakoupíte dohromady prohlídkov­ý okruh A a B. Na hradě strávíte bezmála dvě hodiny. Okruh A vás zavede do interiérov­ých prostor empírového paláce, kde na vás čekají pokoje, jídelna či kuchyně tak jako za posledního soukromého majitele v 19. století. Hradní okruh B je středověký a zavede vás do tajemných gotických sklepení, kde vás bude mrazit ze středověké mučírny. Průvodci vás seznámí s právem útrpným a mezi spoustou mučicích nástrojů uvidíte skřipec, klec pro nepoctivé obchodníky či pouliční děvy, rumpál nebo pranýř.

Okruh C je určen pro ty, kteří chtějí prozkoumat hrad zvenku. Uvidíte zříceniny renesanční­ho paláce, z vyhlídek se můžete kochat pohledem do úchvatného údolí řeky Křetínky nebo obdivovat gotické zahrady.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia