MF DNES

Hvězda jménem Alaphilipp­e

Francie oslavuje žlutého lídra.

- Reportér MF DNES na Tour de France

Tomáš Macek

Nejvyšší bezpečnost­ní opatření panovala včera pod Pyrenejemi. „Tam nesmíte, přijede Emmanuel Macron,“úřadovali policisté. Prezident země asistoval v Pau na narozeniná­ch žlutého dresu, trofeje pro lídra Tour. Právě před 100 lety se stal nedílnou součástí závodu.

Tehdy jej jako první oblékl Eugene Christophe, předválečn­ý hrdina Francie, přezdívaný Starý Gal.

Teď maillot jaune už devátý den vlastní Julian Alaphilipp­e.

Časovka v Pau měla jeho vládu oslabit, ne-li dokonce ukončit. Místo toho vyslal všem vzkaz: Budu bránit, co je moje, zuby nehty.

„Na posledních kilometrec­h jsem jel snad i nad své limity,“vyprávěl. Jeho finiš na Place du Verdun, mezi špalíry diváků divoce bušícími do hrazení, naháněl husí kůži.

Ano, tak se závodí v transu, na oblaku nesmírné euforie.

Proťal cíl o 14 sekund rychleji než dosud vedoucí Geraint Thomas, vyhrál časovku, sesunul se na silnici, vsedě se poléval za krkem vodou a stále se smál.

Jako by ani neměl v nohách obtížných 27 kilometrů se zatáčkami, strašícími každého jezdce od chvíle, kdy Wout van Aert vletěl do hrazení a s hlubokou tržnou ránou na stehně sanitka odvezla Belgičana pryč z dosud tak úspěšné Tour.

Ve stejném místě šel k zemi i Maximilian Schachmann, dojel na pokraji mdlob, načež mu diagnostik­ovali tři zlomeniny v záprstí.

„Ta zatáčka je příšerná. Dej na sebe pozor,“varoval Alaphilipp­a před startem kolega Kasper Asgreen. „Celá trať byla těžká, ve sjezdu uskákaná, pak nahoru dolů a občas na větru,“říkal Roman Kreuziger.

Muže ve žlutém nic nezastavil­o, od prvního mezičasu navyšoval náskok na obhájce titulu Thomase. „Cítil jsem, že jsem trochu přehřátý,“bilancoval vlastní výkon Velšan. Pohlédl na čas svého přemožitel­e a prohlásil: „Právě se stal Alaphilipp­e opravdovou hrozbou až do Paříže. Jestli se udrží na současné úrovni, může Tour vyhrát. Ale do Paříže je dlouhá, tvrdá cesta.“

Ze 2. místa nyní Thomas ztrácí 1:26 minuty, třetí Steven Kruijswijk z Jumba 2:12 minuty, čtvrtý Enric Mas z Quick-Stepu 2:44 minuty. Právě Mas vysvlékl z bílého dresu nejlepšího mladého jezdce Egana Bernala, spolufavor­ita Tour.

„Pozice mezi nejlepšími čtyřmi nám dává s Julianem taktickou výhodu do hor,“tvrdil pak.

Úvahy o defenzivní strategii stáje Ineos při dnešním dojezdu na Tourmalet dost možná vzaly zasvé.

„Někdo už tam bude muset útočit, pokud to nebudou chtít nechat až na Alpy,“usoudil Kreuziger. Český jezdec sestoupil ze 17. na 19. místo pořadí a hodnotil: „Vydal jsem ze sebe maximum. Časovka není moje oblíbená disciplína.“

Alaphilipp­e se objal s legendou Eddym Merckxem, pak kráčel od jedné televizní společnost­i ke druhé a opakoval: „Na dnešek nikdy v životě nezapomenu. Už nemohu být na této Tour zklamaný.“

Plyšových lvů za oknem autobusu Quick-Stepu, které každý den dostává na pódiu lídr závodu, už je devět. Mohou přibývat až do Paříže? „O tom nechci přemýšlet. Dál pojedu den po dni. Chci překvapova­t sám sebe,“řekl lídr Tour.

Samotný žlutý dres váží jen sto gramů, ale jeho význam jako by k nim přidával celé kilogramy. „Cítím tlak celé Francie na svých ramenou. Ale zvládám to,“zasmál se.

Posledním Francouzem, který vyhrál časovku na Tour ve žlutém dresu, byl Laurent Fignon před 35 lety.

Téhož roku vyhrál i celou Tour.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia