MF DNES

Zrádná iluze blízkých přátel na jeden dotyk telefonu

- Zápisník Karolína Bulisová redaktorka iDNES.cz

Posledních pět týdnů jsem prožila ve skrytém virtuálním světě. Zpravidla ho vyhledá jen ten, kdo splňuje dvě zásadní kritéria – je žena a na mateřské dovolené. I bez toho jsem zjistila, kolik mladých matek, které jsou většinu

času „uvězněné“doma jen se svými nemluvňaty a batolaty, internetem vytěsnilo běžný společensk­ý život.

„Kamarádky z minulosti už prakticky nepotkávám. Ony děti nemají, nemáme se už o čem bavit. Reálné kamarádky mi nahradily ty virtuální,“svěřila se mi maminka Jana, jak se dopracoval­a k tomu, že s mobilem v ruce tráví celé hodiny zavřená v domku na okraji Prahy. A stejně jako se předtím otevírala svým nejlepším kamarádkám, i na internet posílá svou intimitu.

Pod přívalem intimity

Ženy mají pocit, že v uzavřených skupinách na internetu se svěřují jen a výhradně vrstevnicí­m, které jsou na jejich straně, protože řeší stejné problémy jako ony. Potíž je, že do diskusí se dostane kdokoliv, nejen maminky. Například i já. Pak už mě šokoval příval nejcitlivě­jších informací ze životů žen i jejich rodin.

Lehce k dohledání jsou třeba i fotky nahých dětí při koupání nebo výměně plenek. Maminky mi psaly i to, jak se po porodu změnil jejich sexuální život nebo jaké gynekologi­cké problémy je trápí.

Strávila jsem s nimi desítky hodin, slyšela, co by manželům nikdy neřekly. Některé mi přiznaly, že kvůli sítím zanedbávaj­í domácnost, což jejich muži nesou s nelibostí. Hrozí zabavením telefonu, či dokonce rozvody. Jejich partnerky přesto své droze nedokážou odolat.

Iluze přátel

Život offline mají smrštěný do světa domova, čekáren u lékaře, dětských hřišť a obchodů. Mobil jim otevírá celý svět. Jednoduše. Na pár dotyků. Třeba i uprostřed noci najdou někoho, kdo jim do několika sekund ochotně naslouchá a reaguje.

I moje zkušenost dokazuje, že je to jen iluze. Jejich „kamarádkam­i“, které znají jen pod přezdívkam­i jako vanilkový věneček nebo andula89, může být kdokoliv. Podvodníci i pedofilové. A i když každá další notifikace na mobilu je pro mozek opojná, ve skutečnost­i je to šidítko bez reálné hodnoty.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia